Uh, hvorfor blir UTI-en min verre?

trenger jeg å få sjekket ut dette Charday PennGetty Images

Urinveisinfeksjoner (UTI) kan være en irriterende og smertefull opplevelse nedenfor. Ingen ønsker å gå tom for Zoom-samtalen hvert femte minutt for å slå på badet i ubehag. UTI kan også bli enda mer komplisert når noen infeksjoner ender opp med å bli verre i stedet for bedre, selv med riktig behandling. Hva gir?

UTI kan være vedvarende og vanskelig å bli kvitt. Og noen kvinner er mer sannsynlig å få dem på en gjentagende basis (takk, hormoner!). (FWIW, en av fem kvinner får en UTI minst en gang i livet, ifølge National Kidney Foundation .)

Nøkkelen til å kvitte deg med tissesmerter kommer til å utvikle en behandlingsplan for handlingen. Og nei, selvbehandling hjemme er ikke en god idé. Den beste måten å takle en UTI på er foreskrevet antibiotika fra legen din, sammen med noen få beste hjemme-praksis for lindring.'Det er viktig å unngå visse aktiviteter, å gi området tid til å gro, spyle ut bakterier og ikke forverre symptomene eller forårsake irritasjon iskjedeområdet,' sier Bilal Chugtai , Lege, urolog ved Weill Cornell Medicine og New York Presbyterian .

Hvis UTI-en din ikke klarer å oppklare seg med et vanlig behandlingsforløp og livsstilsendringer (å komme til disse), er det mulig du ikke har å gjøre med en UTI, og infeksjonen er noe verre. Ikke freak out, WH tappet leger for å hjelpe deg med å navigere i det smertefulle (og noen ganger forvirrende) problemet med urinveisinfeksjoner. Her er * alt * du trenger å vite.

Først: Hva er en UTI nøyaktig - og hvordan behandler du vanligvis en?

I hovedsak er en UTI en bakteriell infeksjon som kan dannes i urinrøret, blæren eller nyrene og forårsaker ubehagelige symptomer som hyppig vannlating, en brennende følelse mens du tisse, bekkensmerter , og mer.

Når UTI-symptomer stikker opp sitt stygge hodet, vil det å prøve å behandle dem selv gi infeksjonen mer tid til å spre seg. Jo lenger du venter på å få legehjelp, jo mer utsetter du deg selv for mer alvorlige helsekomplikasjoner.

En av fem kvinner får en UTI minst en gang i livet, ifølge National Kidney Foundation.

'Å vente for lenge på å starte behandlingen kan gjøre at infeksjonen kan utvikle seg fra en enkel blæreinfeksjon behandlet med tre dager med orale antibiotika til en kompleks nyreinfeksjon som krever intravenøs antibiotika,' sier Ekene Enemchukwu , MD, assisterende professor i urologi ved Stanford University School of Medicine.

Dr. Enemchukwu påpeker også at det også er sjansen for at du faktisk er ikke håndtere en UTI i det hele tatt - en annen grunn til alltid å sjekke inn hos helsepersonell om eventuelle symptomer. ' UTI-lignende symptomer, i fravær av bakterier, kan være forårsaket av andre forhold, som vaginale infeksjoner,STD,nyrestein, alvorlig forstoppelse og vaginal atrofi, sier Dr. Enemchukwu.

Det er alltid bedre å feile på siden av forsiktighet. I stedet for å prøve vent-og-se-metoden, kan du gjøre en avtale med legen din så snart du merker noen tegn på UTI. Og selv om du har hatt en UTI før og har medisiner til overs fra forrige behandling, 'bør det ikke gis antibiotika uten en ny vurdering,' understreker Margaret Mueller, MD, assisterende professor i obstetrikk og gynekologi ved Northwestern Feinberg School of Medicine. I stedet bør du ringe leverandøren din, komme inn på kontoret, diskutere symptomene dine, få utført urinkultur og deretter få behandling.

Hvis det er en typisk, mild UTI, kan du se hvordan behandlingen din vil se ut. Disse inngrepene kan også gjøre det lettere for deg å gå om dagen og sove med en UTI.

 • Tar et foreskrevet oralt antibiotika. Å være på enantibiotikai tre, syv eller ti dager kommer generelt til å være din første forsvarslinje. Det er sannsynlig at du begynner å føle deg bedre etter en eller to dager med medisinering, det betyr ikke at antibiotika er ferdig med jobben. Hvis du stopper behandlingen for tidlig, kan bakteriene bygge forsvar mot medisinene, noe som gjør medisinene ubrukelige.
 • Drikker massevis av vann. Disse forferdelige badbesøkene kan få deg til å tenke to ganger om å tømme et glass vann, men 'vann er viktig for alle kroppsfunksjoner,' sier , MD, fra VSPOT Medi SPA. “Hvis vi er detdehydrert, da kan bakteriene feste i blæren. Når vi er godt hydrert, urinerer vi regelmessig, og vannet renser lett veggene [i urinveiene]. ' Hvis du ikke drikker nok vann, kan det også forhindre at medisinen din kommer dit den trenger: 'Antibiotika må ha god penetrasjon i nyrene og blæren,' legger til. Vandana Bhide , MD, styresertifisert internist og barnelege ved Mayo Clinic. “Å drikke mye vann vil bidra til å levere antibiotika til urinveiene. Det skyller også nyrene og blæren, og det forhindrer dehydrering og nyrestein. ” Målet er å drikke halvparten av vekten din i gram hver dag.
 • Unngå mat som kan irritere blæren. Unngå mat og drikke som er kjent for å gni blæren på feil måte, inkludert kaffe ,alkohol , koffeinholdige brus, sure frukter, krydret mat og kunstige søtningsmidler. 'Å utsette deg for disse irriterende stoffene midt i en UTI er ikke spesielt skadelig eller farlig,' sier David Kaufman, MD, fra Central Park Urology i New York City, 'det får deg til å føle deg verre, som å legge salt i et sår. . ”
 • Tar mange pauser på badet. Hvis du har lyst til å gå, men hold det inne i stedet kan du sette opp urinveiene for problemer. Når du beholder urinen, får du kroppen til å henge på alle de bakteriene som flyter rundt i blæren - det motsatte av hva du bør gjøre hvis du håper på rask gjenoppretting. 'Å tømme blæren skyller ut bakteriene som er blitt introdusert der,' sier Dr. Bhide.
 • Pauser på sex. Det anbefales ikke å gjøre det mens du har en UTI. 'De fleste kvinner med symptomatiske UTI unngår seksuell aktivitet fordi det er for ubehagelig,' bemerker Dr. Enemchukwu. 'Det kan også teoretisk skyve bakterier fra skjeden tilbake i blæren, forårsake en ny infeksjon.' Så det er generelt best å avstå fra seksuell aktivitet under en aktiv infeksjon. Dr. Kaufman legger til: 'Jeg tillater vanligvis pasienten å bestemme når hun er klar for sex - det er vanligvis ikke et stort problem når hun begynner med antibiotikabehandling.'

  Sååå ... hva skjer hvis en UTI blir verre?

  Det er noen grunner til at UTI kanskje ikke blir bedre, den første er at du slutter å ta antibiotika. “Overlevende bakterier som har blitt utsatt for et kort antibiotikakur vil utvikle seg tilstå imotdet antibiotika, forklarer Dr. Kaufman. Det betyr at infeksjonen ikke lenger reagerer på medisinen, noe som gjør det mye tøffere å bli kvitt UTI.

  UTI blir verre selv med antibiotika? Det er også et uheldig faktum at noen kvinner er mer utsatt for UTI enn andre. For eksempel vil kvinner som er postmenopausale eller rundt perimenopausen oppleve en reduksjon i østrogen, noe som påvirker typen bakterier som finnes i skjeden, sier Dr. Mueller. 'Når de' gode 'bakteriene er utarmet, fordi østrogenet ikke lenger sirkulerer, kan det gi sårbarhet i skjeden og nedre urinveier for å slippe inn det vi kaller' dårlige 'bakterier, som E. coli, eller [andre ting som forårsaker urinveisinfeksjoner, forklarer hun.

  Hvis du har mer enn to UTI-er på seks måneder eller tre på ett år, vil legene vanligvis anbefale deg å få en cystoskopi eller CT-skanning for å se inn i blæren og sørge for at det ikke er noe der som ikke burde være der (tenk: nyrestein) .

  Det bringer oss til en annen grunnen til at UTI kan bli verre: Det kan * ikke * være en standard UTI og er faktisk en mer alvorlig nyreinfeksjon som krever akutt hjelp. Dette kan oppstå når blæreinfeksjoner blir ubehandlet, sier Dr. Mueller.

  Symptomer på en mer alvorlig nyreinfeksjon kan omfatte:

  • Blod i urinen
  • Høy feber
  • Frysninger
  • Flankesmerter
  • Kvalme
  • Oppkast
  • Sepsis

   Hvordan vet du om du har å gjøre med en standard UTI eller alvorlig nyreinfeksjon?

   Begge er teknisk former for UTI. En standard UTI betyr imidlertid bare at du har å gjøre med blærebetennelse eller blærebetennelse. Den betennelsen forårsaker de typiske UTI-symptomene som smertefull eller svieende vannlating og presserende eller hyppig vannlating, forklarer Dr. Mueller.

   Relatert historie

   Men en nyreinfeksjon, også kjent som pyelonefritt, er forårsaket av de samme bakteriene og skyldes ofte en ubehandlet blæreinfeksjon. Disse symptomene er vanligvis mye mer alvorlige.

   Når bør du søke legehjelp for en UTI?

   Alltid, sier Dr. Mueller. Selvbehandling er ikke en god idé. Og mens det finnes populære reseptfrie produkter som Azo, anbefales de ikke som behandling alene. '[OTC-produkter] kan hjelpe med noen av symptomene,' forklarer Dr. Mueller, 'men de har ingen antibakterielle egenskaper.' Å gå til legen din for å få et foreskrevet antibiotika er det beste alternativet, sammen med å legge til de beste livsstilene som er nevnt tidligere.

   Og hvis det er noe som tyder på at du opplever en nyreinfeksjon, som blod i urinen eller smerter rundt torsoen, kan du gå til legevakten ASAP for øyeblikkelig behandling. Dette vil trolig kreve sykehusinnleggelse og intravenøs antibiotika.