Søsteren min ville fortsatt være i live hvis hun ikke hadde ignorert kreftsymptomene

julissa katalansk og søster Julissa katalansk

Denne artikkelen ble skrevet av Julissa Catalan og levert av våre partnere på Forebygging .Søsteren min, Emma, ​​døde av stadium IV tykktarmskreft i juni 2010. Hadde hun fått diagnosen da symptomene hennes begynte å dukke opp - to år før hun søkte medisinsk hjelp - mener legene at kreften hennes ville blitt tatt tidlig, og hun sannsynligvis ville ha gått i remisjon etter litt behandling. I stedet fikk hun fjernet mer enn en fot av tykktarmen, en hysterektomi i en alder av 40 år, og holdt ut i fem år av alle typer mulig stråling og cellegift.

Alt fordi Emma ignorerte symptomene hennes: ofte rykket opp en råtten lukt, kronisk utmattelse , diaré, blod i avføringen, hovent mage og smertefull kramper.

Men det er lett å se hvorfor hun så den andre veien. Alle disse symptomene kan være indikatorer på mange andre sykdommer, store eller små. Ville ikke de fleste av oss ignorere en liten økning i raping og diaré, forutsatt at vi bare overvurderer eller har matfølsomhet? Vi kan tilskrive tretthet til en dårlig natts søvn og behandle den med litt kaffe. Vi kunne anta at PMS forårsaker oppblåsthet og kramper, og kanskje, som søsteren min, være for flau til å erkjenne blodet hver gang vi gikk på do.

'Hadde hun fått diagnosen da symptomene hennes begynte å dukke opp, tror legene at kreften hennes ville blitt tatt tidlig.'Det var våren 2005 da familien vår først ble klar over Emmas symptomer. Hun var på flukt med den andre søsteren vår, Vivian, og da de jogget fikk Emma en ustoppelig trang til å gå på do. De dykket raskt inn i en nærliggende hurtigmatrestaurant, og da Emma kom ut av toalettet, var baksiden av buksa gjennomvåt av blod. Det var ikke noe å skjule det lenger, og hun tilsto overfor Vivian at dette hadde skjedd i et år.

I SLEKT: 7 ting baugen din sier om helsen din

I løpet av året hadde Emma besøkt to lokale klinikker fordi hun ikke hadde helseforsikring, og derfor ikke hadde råd til en avtale med en gastrointestinalspesialist. Ingen av legene sendte henne til koloskopi, men begge diagnostiserte henne med kolitt i stedet. Kolitt er betennelse i det indre fôret i tykktarmen, og ledsages av mange av de samme symptomene som tykktarmskreft (sår, irritabel skålsyndrom , matforgiftning og divertikulose har også lignende symptomer). Blødningen skulle ha vært et rødt flagg for legene, og hun skulle ha fått en koloskopi, men hun gjorde det ikke. Hun var redd for at det var noe galt med henne, men det var den samme frykten som hindret henne i å gjøre noe mer med det. Og å ha to leger til å trekke den samme konklusjonen, gjorde henne rolig.

Men etter joggehendelsen ble også Emmas andre symptomer tydeligere. Oppblåstheten hun opplevde var ikke den samme som oppblåsthet av PMS-typen lenger. Magen hennes var stor og hard, og speilet en tidlig graviditet. Hun sovnet hvor som helst og innrømmet å ha sovnet i bilen sin mens hun ventet på bankkontoen. Vivian husker til og med at Emma sovnet midt i samtalen på en frisørsalong en gang. Og fordi huset mitt var nærmere hennes arbeid enn hennes eget, tok Emma hver dag lur i sengen min. På den tiden ønsket jeg å tro at hun bare var utmattet som de fleste overarbeidede alenemødrene. Hun brukte senere rommet mitt til å komme meg i hemmelighet fra cellegift slik at barna hennes ikke skulle se de stygge effektene det noen ganger hadde på henne. (Her er seks ting som proktokologer vil at du skal vite .)Emma overbeviste til slutt arbeidsgiveren sin om å legge henne til praksisens helseforsikringsplan, slik at hun kunne få $ 3000 koloskopi hun visste at hun sårt trengte.

'Magen hennes var stor og hard, og speilet en tidlig graviditet.'Hun fikk testen gjort på en tirsdag, og torsdag den GI dok ringte med resultatene hennes: stadium IV kolonkreft. Hun hadde krisesituasjonen hysterektomi og kolektomi på fredag, og fikk seks måneder på seg til å leve.

Etter kreftdiagnosen lærte Emma seg om mat og livsstilsendringer i et forsøk på å slå oddsen, og hennes innsats hjalp henne til å leve fem år tidligere. Hun spiste alt økologisk mat , mye spinat, grønne rister til frokost hver morgen, og begrenset kjøtt og koffein. Hun eliminerte matvarer med frø fra kostholdet, samt popcorn, siden det er vanskelig for tykktarmen å behandle. Kreft strømmer av sukker , så søtsaker var ute også. Hun gikk overalt, hele tiden. Selv om hun var utmattet, presset hun seg til å holde seg aktiv.

I SLEKT: De 10 mest smertefulle forholdene

GI-spesialisten hennes foreslo at hennes familiemedlemmer skulle få forebyggende koloskopier hvert tredje år. Jeg er 33 år og har allerede hatt fire. Jeg begynte også å innlemme mye mer greener i kostholdet mitt og begrense inntaket av rødt kjøtt. Jeg prøver å unngå søtsaker og tok opp yoga og spinning.Emma ble testet for en genetisk disposisjon for tykktarmskreft kalt Lynch Syndrome. Tre prosent av mennesker med tykktarmskreft har det, og 50 prosent av familiemedlemmene vil også. Heldigvis var ikke Emma en av dem. Likevel finner jeg meg selv paranoid om hvert lite kløe og kramper. Noen ganger har det ikke vært noe, mens andre ganger har jeg hatt mine egne (ikke-kreftrelaterte) medisinske skremminger. Uansett angrer jeg aldri på legebesøkene mine fordi jeg alltid går ut med den behandlingen jeg trenger eller trygghet. Noen ganger lurer jeg på om legene mine og deres sykepleiere mener jeg er hypokondriak, men så minner jeg meg selv på hvor viktig det er å være klar over hva som skjer inne i kroppen min.

Søsteren min ville fortsatt være i live hvis hun ikke hadde gjort det ignorerte symptomene hennes . Det har vært en av de vanskeligste delene: å vite at hennes død kunne vært forhindret. Men gjennom sunne livsstilsendringer og viljestyrke klarte Emma å strekke det forventede siste halvåret på fem år. I løpet av de fem årene så jeg personen nærmest kjempe for livet mens hun døde rett foran meg samtidig.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er tykktarmskreft den nest ledende kreftdraperen i USA av både kvinner og menn, men hvis den behandles tidlig nok, kan den kureres.