No-B.S. Guide til skjeden din og alt rundt det

ingen bs guide skjeden Getty Images

Tenk på ordetvagina.

Det brukes ofte til å beskrive de stadig unnvikende damedelene dine som en helhet, men det er faktisk en feilaktig navn: Skjeden din er teknisk inne i kroppen din (det er derfor en ob-gyn må bruke et spekulum for å se det); det mange kvinner refererer til når de sier 'skjede', er faktisk vulva - dine ytre kjønnsorganer. Mind = blåst, ikke sant?

Relatert historie

Å bli kjent med ... deg selv kan bidra til å unngå ubehagelige problemer som lett kan forebygges. 'Kvinnelig reproduktiv anatomi er ganske delikat, så å kjenne anatomien din, og i mange tilfeller kan unike følsomheter hjelpe deg å holde deg frisk ved å unngå produkter, aktiviteter og / eller prosedyrer som kan forstyrre dette skjøre miljøet,' sier Mary Jane Minkin , M.D., en styresertifisert ob-gyn og klinisk professor ved Yale University School of Medicine.Nok en fordel for å vite hvordan du jobber: “Forkjærlighet til sex, Sier Minkin. Å vite hva som skjer der nede, kan hjelpe deg å være komfortabel alene og trygg på å be en partner om det du vil ha. Klar for skjede anatomi 101? På tide å dykke inn.


Vulva (aka evige kjønnsorganer)

ytre kjønnsorganer Amanda Becker

Mons Pubis

'Mons pubis refererer til den myke haugen av fettvev der mest kjønnshår vokser,' sier Minkin. Tekstur, tykkelse og overflod av kjønnshår kan variere hos kvinner, men hårtap der nede kan indikere sykdom, mens plutselig overdreven vekst kan indikere en hormonell abnormitet.

Kjønnslepp

Kjønnsleppens funksjon er å omgi og beskytte klitoris, urinrørsåpning og vaginal åpning, sier Minkin. Det er to av dem: labia majora og labia minora.

'De labia majora refererer til de store eller ytre leppene som omgir skjeden; hos unge kvinner har de en tendens til å være fulle og mette, og hos eldre kvinner i mindre grad, ”sier hun.

'De indre kjønnslepper er de 'mindre leppene som omgir skjeden, som begynner ved klitorishetten og slutter rett under skjedeåpningen. I motsetning til labia majora har minoraen ikke noe fettvev og er veldig tynn. ”

Relatert historie

De indre kjønnsleppene er også smurt og fet for å beskytte skjeden din mot rare inntrengere. Det er veldig sjelden du har problemer med kjønnsleppene dine; størrelse, tekstur og farge kan variere. Men hvis du opplever irritasjon som ikke vil forsvinne, fortell legen din.

Klitoris

Klitoris ligger der kjønnsleppene dine (indre lepper) møtes, mot fronten av kroppen din. Eksternt er det en liten erte- eller bønnestørrelse som blir hovent når du blir vekket (som en penis). Den er dekket av en hudfold som kalles klitorishetten, sier Minkin.

Men det stopper ikke der: Internt er klitoris omtrent fem centimeter lang, og strekker seg langs begge sider av skjeden, ifølge Planlagt foreldre .

Å, og det er superfølsomt: 'Hele klitoris inneholder mer enn 8000 svært følsomme nerveender,' sier Minkin. Faktisk er det en kvinnes mest erogene sone og den primære kilden til menneskelig kvinnelig seksuell nytelse. 'For mange kvinner er dette den eneste kilden til orgasme,' legger hun til.

Urinrørsåpning

Urinrørsåpningen er det lille hullet du titter ut av, plassert rett under klitoris, ifølge Planned Parenthood.

Vaginal åpning (aka vestibule eller introitus)

'Når de fleste kvinner refererer til skjeden, refererer de virkelig til vestibulen,' sier Minkin. Det er området rett utenfor skjeden som strekker seg fra kjønnsleppene til hymen.

Relatert historie

Alt som kommer inn i eller forlater skjeden din, må passere gjennom skjedeåpningen - menstruasjonsblod, babyer, peniser, tamponger, sexleketøy - du heter det.

Perineum

'Dette myke, følsomme territoriet ligger mellom skjedeåpningen og anus og er noen ganger ganske kort,' sier Minkin. Når det er avslappet, kan dette området lette fødselen - men det kan også bli revet eller kuttet av legen din under fødselen (også kalt episiotomi) om nødvendig.


Interne reproduktive organer

kvinnelig reproduktive system Amanda Becker

Eggstokker

Du har to eggstokker - en på hver side av underlivet, under navlen. 'Det er her hormonene - inkludert østrogen - som utløser menstruasjon, produseres,' sier Minkin. 'De ogsålagre egg, og slipp minst en hver måned for mulig befruktning, som er kjent som eggløsning. '

Eggleder

Du har også to egglederrør som strekker seg fra eggstokkene til livmoren. 'Etter at egget er sluppet ut under eggløsning, beveger det seg i egglederen, hvor det holder seg i rundt 24 timer og venter på at en enkelt sæd skal gjødsle det,' sier Minkin.

'Hvis det ikke forekommer befruktning, beveger egget seg gjennom livmoren og går i oppløsning,' sier Minkin. Det er det som til slutt forårsaker menstruasjonen din - når disse hormonnivåene begynner å falle og kroppen din begynner å kaste livmorhinnen.

Hvis det er sæd tilgjengelig for å befrukte egget, forblir det befruktede egget i egglederen i tre til fire dager før det flyttes inn i livmoren for implantasjon, sier Minkin.

Livmor

Også kjent som livmoren, er dette muskulære organet - som ligger i underlivet mellom blæren og endetarmen - vanligvis på størrelse med en liten pære når en kvinne ikke er gravid.

'Hvis et egg blir befruktet og blir et embryo, festes det til en vegg i livmoren, skaper en morkake og utvikler seg til å bli en baby,' forklarer Minkin. 'Under graviditeten utvides livmoren til å holde det den trenger, enten det er en baby på seks pund eller firdobler. Under fødselen trekker det seg sammen for å presse babyen ned gjennom livmorhalsen og inn i skjeden for fødsel. ”

Relatert historie

Også morsomt faktum: Den nedre delen av livmoren løfter seg faktisk mot navlen når du er slått på. Denne prosessen kalles vaginal tenting, ifølge Planned Parenthood, og er en måte for skjeden å gjøre mer plass til hva som helst som vil komme inn.

Livmorhalsen

Livmorhalsen forbinder livmoren din til skjeden. Per planlagt foreldre, 'ser det ut som en smultring med et lite hull i midten' for å slippe menstruasjonsblod ut og sæd inn. 'Under fødselen åpnes eller 'utvides' det fullt for å la babyen passere gjennom til skjeden for å være Født.'

Du kan vanligvis kjenne livmorhalsen på slutten av skjeden din hvis du setter inn fingrene. Det er også hva ob-gyns tar en vattpinne av under en Pap-test (cue the cringing). Heldigvis fungerer livmorhalsen din som portvakt for resten av kroppen din - så ikke bekymre deg for at tamponger eller andre gjenstander går seg vill i deg.

Vagina

'Devaginaer en elastisk, muskulær kanal med et mykt, fleksibelt fôr som gir smøring og følelse, sier Minkin.

Skjeden mottar penis under samleie og fungerer som en kanal for menstruasjonsstrøm fra livmoren. Under fødselen passerer babyen gjennom skjeden (eller fødselskanalen).

TIL sunn skjede er en rik, dyprosa farge og har en rekke trekkspilllignende folder på innerveggene som gir maksimal elastisitet. Vaginaveggen er omtrent tre til fire millimeter tenkende og virker ofte fuktig.

Og der har du det - skjeden anatomi deets hver kvinne burde vite.