Når vil den nye koronaviruspandemien være over?

COVID-19 har endret livet så betydelig at det noen ganger kan være vanskelig å huske hvordan livet var uten det. Sosial distansering, maskebruk og å gjøre ditt beste for å bli hjemme er alt “normalt” i disse dager. Du lurer kanskje på som et resultat: Når vil COVID-19-pandemien faktisk være over?Eksperter sverger at denne rare versjonen av virkeligheten ikke varer evig. Vaksiner for COVID-19 er godkjent av Food and Drug Administration (FDA) og distribueres for øyeblikket.

Det korte svaret på det spørsmålet er at ingen kan si sikkert (beklager!). Men smittsomme spesialister og forskere har noen tanker for å bidra til å sette denne globale helsesituasjonen i perspektiv.

Hvor lenge vil folk håndtere COVID-19 i USA og over hele verden?

Ærlig talt er det umulig å si om og når coronavirus vil dø fordi det fortsatt er et nytt virus, og derfor uforutsigbart, sier Faheem Younus , MD, sjef for smittsomme sykdommer ved University of Maryland Upper Chesapeake Health. Men pandemier har skjedd før, og de går til slutt etter hvert som de blir mer innesluttet, ogettersom vaksiner utvikles og distribueres. Men forskere ser på tidligere pandemier for å komme med veldig grunnleggende spådommer om når det kan ende. Tidligere har pandemier vanligvis vart mellom 12 og 36 måneder.

Registrer deg for WH Stronger for ubegrenset tilgang til nettstedet og merHer er et eksempel på tidslinjen for en tidligere pandemi: I 2009, en roman H1N1 influensapandemi skjedde. (Husker du svineinfluensa?) WHO erklærte en pandemi den juni , og i midten av september godkjente FDA fire vaksiner for viruset, og de begynte å bli administrert i oktober. I slutten av desember ble vaksinasjon åpnet for alle som ønsket det, og pandemien ble ansett å være over i august 2010, ifølge en tidslinje fra CDC .

Tidligere har pandemier vanligvis vart mellom 12 og 36 måneder.

Bummer er imidlertid at du ikke bare kan modellere en ny pandemi mot en tidligere og nøyaktig bestemme hvor ille eller lang * denne * pandemien vil være - fordi de ikke er de samme virusene, og virus oppfører seg og spres annerledes, sier Rishi Desai , MD, en tidligere tjenesteansvarlig for epidemien i divisjonen av virussykdommer ved CDC. Men etter hvert som mer info blir tilgjengelig om COVID-19, vil det bli bedre spådommer. 'Min forventning er at COVID-19 vil fortsette å være en trussel en god del av 2020, og at vi vil begynne å se siden vende seg i 2021,' sier Dr. Desai.Noen gode nyheter er at vaksiner allerede distribueres til grupper med høy prioritet, og med det bør folk utvikle immunitet mot viruset. Men likevel kan vi gjøre denne rare versjonen av virkeligheten en stund, sier Clyde Yancy, MD, visedekan for mangfold og inkludering ved Northwestern Medicine. 'Enhver spådom som noen kan si ville være en grov tilnærming - fra meg inkludert,' sier han.

Høres ut som om vi har gjort alvorlige fremskritt på vaksiner. Hva er oppdateringen?

Fra nå av har FDA godkjent to vaksiner for bruk mot COVID-19: en fra Pfizer-BioNTech og en annen fra Moderna.Begge vaksinene bruker en ny teknologi som kalles messenger RNA (mRNA). Disse vaksinene fungerer ved å kode en del av piggproteinet som finnes på overflaten av SARS-CoV-2, viruset som forårsaker COVID-19, ifølge Senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC). Det skaper en immunrespons i kroppen din, og får den til å utvikle seg antistoffer proteiner skapt av immunforsvaret ditt for å bekjempe bestemte infeksjoner. (I dette tilfellet vil antistoffene være rettet mot SARS-CoV-2 i fremtiden.)

Relaterte historier

Vaksinene er begge svært effektive. Pfizer’s er 90 prosent effektiv for å forhindre fremtidige COVID-19-infeksjoner, mens Moderne Er 94,5 prosent effektivt for å forhindre infeksjoner. 'Det som imidlertid er uklart på dette tidspunktet, er om de kan forhindre folk i å spre viruset,' sier John Sellick, DO, en smittsom ekspert og professor i medisin ved University of Buffalo / SUNY i New York.

Så ja, alt dette er spennende nyheter. Hva det betyr i nær fremtid er imidlertid ikke helt klart. Fra og med nå er det begrenset tilgjengelighet av vaksinene, og de rulles ut i faser basert på prioritering og behov. Hvis du ikke er en viktig arbeidstaker eller over 65 år, kan det hende du må vente en stund på å bli vaksinert.'Det er vanskelig å forutsi når de fleste amerikanere vil få muligheten til å motta COVID-19-vaksinen, men sensommeren eller forsommeren virker som et rimelig estimat,' sier Richard Watkins, MD, en smittsom lege og professor i medisin ved Northeast Ohio Medical University.

Legger til Dr. Sellick, 'Forhåpentligvis vil en god del av befolkningen bli vaksinert til sommeren.'

Skal COVID-19-pandemien fortsette å bli verre i vinter før den blir bedre?

COVID-19 har vist at den kan spre seg uansett vær. Sommertiden brakte til og med bølger i områder av landet som er spesielt varme, som Florida, Texas og Sør-California.Skiftende årstider har en tendens til å ha * mindre * innvirkning på nye virus, sier Sandra kesh , MD, en smittsom spesialist og assisterende medisinsk direktør ved Westmed Medical Group i Purchase, New York, slik at du fremdeles kan bli syk utenfor den typiske vintersesongen. Og husk: Dette er global , så det er alltid vinter et sted.

Dessverre forventes det at ting blir verre i vinter før det blir bedre, spesielt etter at folk samlet seg til høytiden. 'Det er sannsynlig at vi vil treffe en topp av tilfeller i januar på grunn av ferien i desember,' sier Dr. Watkins.

Dr. Sellick er enig. 'Vi hadde en stor støt i saker etter Thanksgiving. Hvis folk samles på samme måte i løpet av høytiden og nyttår, vil vi se et nytt hopp, sier han.

Så hva kan skje med romanen coronavirus de neste månedene, da?

'Fordi dette er et nytt virus, har de som ikke har blitt smittet (det store flertallet av verden) ingen immunitet mot det,' sier Dr. Kesh. Derfor, hvis nok mennesker i et samfunn blir syke på samme tid, overvelder det helsevesenets ressurser og forstyrrer hverdagens prosesser i livet vi alle er avhengige av som å gå på skole, jobb, kjøpesentre og offentlige sammenkomster, forklarer hun.

Relaterte historier

Ikke bli overrasket om hendelsene fortsetter å bli kansellert eller utsatt til vaksineopptaket er utbredt - og forvent å holde deg inne, spar på viktige turer og aktiviteter, og begrens kontakten med andre i overskuelig fremtid. Jo flere mennesker som holder seg til reglene i sitt område, jo bedre har vi det alle, er eksperter enige.

Må folk trene sosial distansering til pandemien er slutt?

Jepp. Pandemien blir kanskje ikke formelt erklært over en stund. Når sosial distansering ikke er mulig, er det viktig å ha på seg en maske og unngå å samles i store grupper - spesielt innendørs, sier Dr. Yancy. 'Dette er enkle ting, og forskning har vist at de fungerer,' legger han til.

Samlet sier Dr. Sellick at du bør fortsette å øve på kjente måter for å forhindre spredning av COVID-19 til folkehelsepersonell sier noe annet.

Sannheten er at du må gå med strømmen når COVID-19 fortsetter, ettersom fremtiden forblir ukjent. Men til slutt avhenger fremtiden til coronaviruspandemien av hvordan vi reagerer på den sammen, og det er detmye du kan gjøre for å hjelpe, er eksperter enige.

Følg reglene angåendesosial distansering, bruk en maske når du er i nærheten av mennesker som ikke er i husstanden din, hold deg rolig (så mye du kan!), og hold deg til det grunnleggende også. Vask hendene ofte , hold dem borte fra ansiktet ditt, vet hvilke symptomer du skal se etter , gjør ditt beste for å være spesielt årvåken rundtrisikopopulasjoner(som eldre og immunkompromitterte), og oppfordre venner og familie til å følge etter.