Kan du bli avhengig av nesespray?

nesesprayavhengighet Getty Images

Når nesen din er så fylt at du knapt kan puste, er det få ting som gir så mye lettelse som en OTC-nesesvikt. Medisinene jobber på reseptorer i blodårene i nesen din, krymper dem og åpner nesegangene slik at du kan slutte å huffe gjennom munnen din som Dark Vader.

Faktisk fungerer sprayen så bra at når du hele tiden er overbelastet (ser på deg, vårallergi), spruter du flere ganger om dagen. Men etter noen dager oppdager du at du er tettere enn da du startet. WTF? (Lær hvordan beinbuljong kan øke helsen din med våre Benbuljong diett .)

Lær mer fascinerende fakta om kvinnens anatomi:.

Vær lett, du kan faktisk ikke bli 'avhengig' av nesespray i den forstand at Dr. Drew trenger å sette i gang en intervensjon (du har ikke et fysiologisk 'behov' for medisiner). Men du kan bruke den så ofte at du utvikler en tilstand som kalles rhinitis medicamentosa, alias rebound congestion.

I SLEKT:Hvordan kan jeg trene ute uten å forverre allergiene mine?

Det er fordi etter tre eller fire dager med nesten konstant bruk begynner blodkarene i schnoz å avhenge av sprayen.

'De begynner å hovne ut over sin normale størrelse, fordi de venter på kjemikalietreffet,' sier Madeleine Schaberg, MD, en øre-, nese- og halsspesialist ved New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai. Denne onde syklusen av overforbruk og avhengighet kan vare i måneder, til og med år. 'Jeg har hatt flere pasienter som har vært avhengige av sprayen for å puste normalt i 10 år,' sier Schaberg.

I SLEKT: HVORFOR HAKKEN VIL IKKE DIN SINUS-INFEKSJON VÆRE?

Og jo lenger du stoler på sprayen, jo mer sannsynlig er det at du får rebound-fenomenet.

OTC-spray er bra i to eller tre dager, men hvis du er en nesespray-narkoman, legg ned flasken . Be legen din om å foreskrive orale steroider for å redusere betennelse og overbelastning mens bihulene dine kommer seg. Bruk neseskylling eller neti-potte for å skylle ut tette luftveier om nødvendig, eller prøv en OTC eller Rx steroid nesespray - som ikke er vanedannende.