Hvorfor noen mennesker er mer utsatt for hulrom enn andre

Hvorfor noen mennesker er mer utsatt for hulrom enn andre Shutterstock

Hvis du børster og bruker tanntråd regelmessig, får du ikke hulrom, ikke sant? Feil. God tannhygiene er flott, men det har ikke nødvendigvis noe med din tilbøyelighet for hulrom å gjøre. I stedet kan du takke dietten og DNA-et.

'Mantraet med børsting og bruk av tanntråd har vært brukt i lang, lang tid, men hvis du ser på kontrollerte kliniske studier, viser svært få en reduksjon i hulrom,' sier tannlege Page Caufield, Ph.D., som studerer tannråte ved University of Michigan Dental School. “Børsting ogtanntrådkommer ikke til å forhindre hulrom. ”

I SLEKT: Det er en riktig måte å bruke tanntråd, og du gjør det sannsynligvis ikke

Hva sa du? Hvis det ikke er noe vitenskapelig bevis som støtter påstanden om at børsting og bruk av tanntråd faktisk forhindrer hulrom, hvorfor får vi dem?Det enkleste svaret er sukker.

'Tannråte er helt og fullt korrelert med innføring av sukker i vestlige land,' sier Caufield. 'Hvis du kutter av sukkeret, kutter du av hulrommene.'

Hulrom oppstår når bakteriene i kroppene våre bryter ned sukker. Når disse bakteriene suger seg ned fra sukrose, kan de komme inn i eksisterende sprekker i tennene og forårsake forfall i prosessen. Så så lenge du spiser sukker, lar du deg selv være utsatt for dem.

I SLEKT: 7 overraskende måter du ødelegger tennene på

Og noen av oss kan være mer sannsynlig å gi etter for de ekle effektene avsukkerenn andre. 'Det er en genetisk komponent som utgjør omtrent en tredjedel av hulrommene som er relatert til formen på tennene og mengden spytt du har,' sier Caufield.

Munn, finger, leppe, smil, kinn, hud, hake, tann, øyenbryn, spiker, Shutterstock

Hulrom dannes når to ting kombineres: den bakterielle prosessen med å gjære sukkeret og et eksisterende hull eller sprekk i tannen. Noen av oss har en tendens til å ha sprekker i overflaten på tennene som er naturlig dype. Og selv om dette er ganske normalt, gjør det alt lettere for bakterier å bore ned og forårsake et hulrom.

Hvis du lærer at dette er tilfelle for deg, anbefaler Caufield å undersøke fugemasse, en enkel prosedyre der en tannlege vil forsegle de dype sprekker i tennene for å forhindre at bakterier og sukker kommer inn der.

Og selv om det ikke er noe vitenskapelig bevis på detpusse tennenerett etter å ha snacket på noe søtt vil holde hulrommene borte, det kan ikke skade. Og ikke tanntråd har vært knyttet til en økning ibetennelse som kan føre til hjertesykdom, så du bør heller ikke hoppe over denne daglige vanen.

'Hvis du bruker en tannkrem med fluor i, vil du få en beskjeden reduksjon i hulrom på omtrent 20 prosent,' sier Caufield, som også bemerker at børsting med tannkrem som ikke er fluor ikke vil gjøre noe for tannråten.

I SLEKT: Kan fluor faktisk ødelegge tennene dine?

Så hvis du ikke kan hoppe over sukkeret, må du holde et rør i lommestørrelse med fluortannkrem innen rekkevidde for børsting etter bitt.