Hvorfor er menstruasjonen min blodbrun plutselig?

Sirkel, Getty Images

Hør, du er ikke akkurat ny i å få mensen - nå vet du hva som er viktig for syklusen din (som hvordan kramper dukker opp en dag eller to før den starter, eller hvordan du helt sikkert trenger å beholde noen flott i vesken din til minst dag tre).Men TBH, det kan fremdeles lure deg litt når blodet plutselig begynner å se ... brunt ut.

Først: Slå det litt tilbake - periodeblod kan komme i en rekkevidde på forskjellige farger og konsistenser og fortsatt være helt normal. Men hvis du fortsatt er nysgjerrig (og du vet at du er det), her er hva som virkelig skjer hvis det periodiske blodet ditt ser litt mer brunt ut enn rødt.

Så, hva er med det brune periodeblodet?

Enkelt sagt: 'Brunt blod er bare gammelt blod,' forklarer Kari P. Braaten, MD, en ob-gyn ved Brigham and Women's Hospital i Boston, MA.

Når blodet og vevet som fôrer livmoren din brytes ned og forlater kroppen, blir det utsatt for luft. Når det skjer, går blodet gjennom en prosess som kalles oksidasjon, som gjør det brunt - derav ditt brune periodeblod.Relatert historie

Ofte finner du brunt periodeblod helt i begynnelsen av syklusen din, når det kan være litt blod igjen fra forrige syklus, sier Braaten. Andre ganger ser du det helt på slutten av syklusen når strømmen er på den lettere siden. 'I disse tilfellene sitter blodet litt eller kommer saktere ut, noe som gir tid til det oksiderer og blir brunt.' (Omvendt, når blodet strømmer raskere og tyngre, er det mer sannsynlig at det er lyst eller mørkerødt).

Men mens oksidasjon er den vanligste synderen, er det ikke den kun grunnen til at du kanskje ser brunt blod. Hvis du bruker mye jern - enten fra kosttilskudd eller spiser mye rødt kjøtt eller grønne grønnsaker - kan det periodiske blodet ditt skjevbrunt. Det er fordi å ha mer jern i blodet ditt kan forbedre oksidasjonsprosessen, sier Dana Hunnes, Ph.D., R.D., senior diettist ved Ronald Reagan-UCLA Medical Center.

Relatert historie

Din hormonelle prevensjon kan også være å klandre. Alternativer for prevensjon som ikke inneholder østrogen (eller lavdose østrogen), kan gjøre livmorslimhinnen mindre stabil, noe som kan føre til gjennombruddsblødning i løpet av syklusen din - og fordi gjennombruddsblødning vanligvis er lett, kan den også virke brun igjen på grunn av oksidasjon. Men husk at dette også er helt normalt når det er relatert til menstruasjonssyklusen din.Så skal jeg noen gang bekymre meg for brunt periodeblod?

Det meste av tiden, når brunt blod er knyttet til menstruasjonssyklusen din - som noen få dager før eller etter menstruasjonen, eller til og med gjennombruddsblødning - er det helt normalt.

Men når du begynner å se brunt blod som ikke er relatert til syklusen din, kan det være grunn til bekymring. Brun periode blod utenfor den typiske syklusen din eller etter sex, kan for eksempel være et tegn på gjær, bakterielle eller seksuelt overførbare infeksjoner, eller til og med et problem relatert til tidlig graviditet, som abort eller ektopisk graviditet, sier Pamela D. Berens, MD , professor i obstetrik, gynekologi og reproduksjonsvitenskap ved McGovern Medical School ved University of Texas Health Science Center i Houston.Det kan også være et tegn på polycystisk ovariesyndrom (PCOS), en hormonell lidelse når eggstokkene ikke regelmessig frigjør et egg. PCOS fører også vanligvis til at kvinner hopper over sykluser over lengre tid, slik at livmorslimhinnen vokser seg stadig tykkere og ustabil, noe som kan føre til uregelmessig flekk eller mørkere utflod mellom perioder (aka, brun utflod eller blod), i tillegg til kraftig, uregelmessig blødning.

Relatert historie

Hvis du er bekymret for det periodiske blodet ditt - eller hvis det brune blodet ikke er knyttet til menstruasjonssyklusen din (som om det dukker opp helt uanmeldt) - er det viktig å se ob-gynen din, ASAP, for å finne ut hva som skjer .

Men mest å merke litt brun - enten det er fordi du nærmer deg slutten av menstruasjonen (halleluja!) eller fordi du er en grønn smoothiefanatiker - som er relatert til en vanlig syklus, er ikke et tegn på noe dårlig helsemessig, bekrefter Braaten.Så gode nyheter for deg ... men sannsynligvis dårlige nyheter for de nye hvite underbuksene du nettopp har kjøpt.