Hva er øyevippemider - og hvordan vet du om du har dem?

Nærbilde av kvinneøye Teresa Recena / EyeEmGetty Images

Heads up, det er to typer bugs som kan ta bolig på øyenvippene dine .

Men før du løper til speilet og begynner å inspisere øynene dine, ta et slag— disse feilene (alias øyenvippmidd) er faktisk super vanlige (og normale), sier Howard R. Krauss, MD, kirurgisk nevro-oftalmolog ved Providence Saint John's Health Center.

Det er likevel ikke nødvendigvis det mest trøstende å vite at akkurat nå kryper små skapninger opp og ned vippekanten din —Så her er hva du trenger å vite om disse øyevippemiddene, og hva de kanskje prøver å fortelle deg.Ok, hva er øyevippemider?

Øyevippemider - også kjent som Demodex folliculorum og Demodex brevis - overføres fra person til person og lever i ansiktet, vanligvis rundt øyenvippesekkene (det er der de legger eggene sine). De spiser på slim, talg og oljer som folk pleier å skille ut fra ansiktsporene og kjertlene som omgir øyet, sier Krauss.

Noen mennesker har flere av disse middene enn andre - si hvis du har spesielt fet hud, eller gjør det til en vanlig vane å sove i sminken din.

Middene kan også strømme til huden din hvis øynene dine er betent eller irritert, sier Krauss (igjen, fordi ekstra slim blir utskilt).

Så hvordan ville jeg vite om jeg hadde øyevippemider?

Det er en veldig, veldig god sjanse for at du allerede har en gruppe øyenvippemider som kaller vippene dine hjemme (husk: de elsker oljen i ansiktet ditt, noe som er helt normalt). Du kan bare ikke se dem med det blotte øye (men hvis du vil bli grundig opptjent, se på en falt øyevipper med en 16x forstørrelsesglass, sier Krauss).

Visse forhold kan gjøre deg mer utsatt for øyemider - selv om TBH, bør de underliggende problemene bekymre deg mer enn middene selv. Hvis du har blefaritt (betennelse i øyelokkene som forårsaker rennende øyne, rødhet, kløe eller tørrhet) eller allergi, for eksempel, kan du sannsynligvis stole på å ha flere øyevippemider, siden øynene dine overskiller slim.

Relatert historie

Kvinner kan også ha flere øyevippmidd enn menn på grunn av hormonelle årsaker, og eldre mennesker vil ofte ha mer øyevippmidd enn yngre (sebumsekresjonen øker når du blir eldre, sier Krauss).

OK, men hvis jeg har fått dem, hvordan blir jeg kvitt dem?

Så du kan ikke bli kvitt alle øyenvippemiddene dine. Også: Øyenvippemider er helt normale og ingenting å bekymre seg for - de tingene de tiltrekkes av (irritasjon, betennelse, ekstra slim) er det virkelige problemet. 'Jeg tror ikke du skal være bekymret for å ha øyemidd, men du bør ikke ignorere [ubehag],' sier Krauss.

Relatert historie

Hvis du for eksempel har blefaritt, kan du bruke en varm, fuktig kompress eller vaskeklut over rene øyne i noen minutter, sier Krauss. Den varme fuktigheten vil gjøre det lettere å tørke den skorpete opphopningen rundt øynene dine. Det vil også bidra til å redusere sekresjonene som forårsaker bakteriene som forårsaker hevelse og irritasjon i øyelokket. Bonus: Jo færre kjertelsekresjoner, jo færre midd vil du ha siden de vil ha mindre å mate på.

Har du irritasjon som bare ikke vil slutte? Se øyelegen din for å finne ut hva som skjer. Disse middene er ikke et problem (seriøst!), Men rennende, skorpete øyne kan være et tegn på et større problem.