Hva er egentlig adenomyose - og hvordan er det knyttet til infertilitet?

gabrielle union adenomyosis diagnose Getty Images

Gabrielle Union har vært utrolig åpen om fruktbarhetskampene sine, og til og med avslørt i boken sin Vi trenger mer vin at hun har hatt 'åtte eller ni' spontanaborter.

Men bare nylig fikk Gabrielle (45) en diagnose som hjalp til med å forklare hennes kamp.

“Mot slutten av fruktbarhetsreisen min Jeg fikk endelig noen svar , ”Sa hun mens hun snakket på BlogHer-konferansen i New York City, pr Essens .Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av BlogHer (@blogher)

'Alle sa' Du er en karrierekvinne, du har prioritert karrieren din, du ventet for lenge, og nå er du bare for gammel til å få et barn - og det er på deg for å ønske deg en karriere, 'sa hun. 'Virkeligheten er at jeg faktisk har adenomyose.'

Gabrielle ventet år på en adenomyosediagnose - og det er ikke uvanlig, siden så mye om tilstanden, inkludert hva som forårsaker den, fortsatt er ukjent.

Hva er adenomyose?

Adenomyose er en tilstand som påvirker en kvinnes livmor, ifølge National Institutes of Health (NIH), og ligner påendometoriose, som oppstår når endometrievev vokser utenfor livmoren.

Med adenomyose beveger imidlertid endometriumvevet seg inn i livmorens ytre, muskulære vegger, forklarer Christine Greves, M.D., et brett-sertifisert ob / gyn ved Winnie Palmer Hospital for Women and Babies. Dette kan gjøre livmoren større enn normalt på grunn av det ekstra vevet - det er ikke nødvendigvis merkbart, men det kan føre til ømhet i magen eller bekkenpress, i henhold til Mayo Clinic .

Selv om det ikke er noen kjent årsak til sykdommen, som ofte forekommer hos kvinner i alderen 40 til 50 år som har hatt minst en graviditet, avhenger veksten av kroppens østrogen, ifølgeMayo Clinic.

Mens adenomyose hos eldre kvinner kan være relatert til langvarig eksponering for østrogen (du vet, fordi du er kvinne), kan tilstanden også være vanlig hos yngre kvinner, ifølge Mayo Clinic.

Hva er symptomene på adenomyose?

Noen kvinner har kanskje ingen symptomer på adenomyose, sier Greves, mens andre har noen ganske forskjellige, inkludert:

 • Smertefulle perioder
 • Tunge sykluser
 • Dårlige kramper
 • Uttrukne perioder

  Men adenomyose er ofte vanskelig å diagnostisere, og det er derfor det er så lite forskning på det. For det meste er en diagnose av adenomyose en diagnose gjennom ekskludering - når en lege stiller en diagnose ved å utelukke andre sykdommer, ifølge NIH.

  Den eneste måten å faktisk bekrefte at diagnosen, per NIH, er gjennom kirurgi for å fjerne livmorvevet og undersøke det.

  Kan adenomyose rote med fruktbarhet?

  Det er en sammenheng mellom adenomyose og infertilitet, men det er ikke helt avgjørende, sier helseekspert for kvinner Jennifer bredere , M.D.

  Noen eksperter sier at tilstanden kan svekke fruktbarheten ved å påvirke transporten av det befruktede egget fra egglederne til livmoren, eller ved å endre hvordan endometrium (slimhinnen som leder livmoren) fungerer, sier hun.

  Andre antyder at fertilitetsproblemer som oppleves av personer med adenomyose som Gabrielle kan skyldes en udiagnostisert endometriose, som er kjent for å forårsake fertilitetsproblemer, sier Kevin M. Audlin, MD, direktør for Endometriosis Center ved Mercy Medical Center i Baltimore. 'Men adenomyose i seg selv ser ikke ut til å forårsake så mye nedgang i fruktbarhet,' sier Audlin.

  Hva er behandlingen for adenomyose?

  Spesielt behandling for adenomyose er vanskelig, sier Greves.

  Mens smertestillende medisiner kan hjelpe til med ubehaget - som ærlig talt sier det lett - blir prevensjonsmetoder som inneholder progesteron ofte foreskrevet for å redusere blødningen.

  I alvorlige tilfeller kan leger til og med anbefale en hysterektomi (en operasjon der hele eller deler av en kvinnes livmor fjernes), eller en adenomyektomi (som fjerner unormalt vev, men bevarer livmoren). Uten kirurgi forsvinner symptomene imidlertid ofte med overgangsalderen, ifølge NIH.

  Selv om behandling for adenomyose - og selve adenomyosis - kan påvirke kvinnens fruktbarhet, kan en adenomyektomi bevare livmoren nok til at en kvinne kan bli gravid, ifølge en 2016-gjennomgangsartikkel i tidsskriftet Obstetrisk og gynekologisk undersøkelse . Imidlertid er det behov for mer forskning om emnet.

  Hvis du har adenomyose og vil bli gravid, snakk med legen din om alternativene dine. De vil sannsynligvis ønske å se om du har endometriose som kan svekke fruktbarheten din og gå derfra, sier Greves.