Hva er det lektinfrie dietten?

Fargerike frukter og grønnsaker Getty Images
 • Lektiner er proteiner i planter som potensielt forårsaker betennelse og vektøkning
 • En kardiolog i California fremmet først ideen om å kutte ut lektinmat for vekttap og bedre helse
 • Men lektiner finnes i mange ellers sunne matvarer, inkludert grønnsaker, bønner, korn, nøtter og frø.
 • Eksperter er enige om at folk flest kan savne viktige næringsstoffer hvis de prøver et lektinfritt diett

  disse,paleo,glutenfri. Det er alltid et 'det' diett som dukker opp hvert år, og har en omfattende liste over mat og kan ikke spise mat som gjør matbutikker til et minefelt.  I boken hans, Planteparadokset , Steven Gundry, MD, en kardiolog og hjertekirurg basert i Sør-California, hevder at mat med planteproteinlektinet er din verste fiende når det gjelder vekttap.

  Men her er tingen om lektiner: De finnes i matvarer du alltid har tenkt bra for deg - som fullkorn, squash, tomater, bønner, nøtter og mye animalsk protein. Og det er bare kortlisten.

  Gundry hevder at mennesker ikke var ment å spise mat som inneholder lektiner, og at eliminering av disse matvarene kan redusere betennelse, øke vekttap og føre til en sunnere livsstil generelt. Men er dette virkelig legitimt? Vi snakket med Gundry og noen eksperter for å finne ut av det.

  Så, hva er lektiner?

  Lektiner er proteiner som naturlig finnes i mange matvarer, spesielt korn og bønner. De liker å binde seg til karbohydrater, noe som kan hjelpe celler til å samhandle og kommunisere med hverandre.  I planter spiller lektiner forsvar, forteller Gundry til WomensHealthMag.com. Det er slik planter beskytter seg mot å bli spist. Ved å få insekter og dyr til å føle seg mage, motvirker lektiner dem fra å spise lektinfylte planter igjen.

  'Hver gang en diett begynner å ta ut en enorm mengde matgrupper, er det litt faddish av natur.'

  Hos mennesker sier Gundry at å spise lektiner fremkaller en betennelsesrespons - som kan føre til vektøkning og andre alvorlige helsemessige forhold, som lekk tarm og irritabel tarmsyndrom (IBS).  Hva er det lektinfrie dietten?

  'Det lektinfrie dietten tar ut matvarer med høyt lektininnhold som korn, quinoa, belgfrukter og nattskygge grønnsaker som tomater, paprika og aubergine,' sier registrert diett Amy Goodson .

  Også på ikke-spis-listen: meieriprodukter, frukt utenfor sesongen og konvensjonelt hevet kjøtt og fjærfe. Womp, womp.  I stedet antyder dietten at du fyller tallerkenen med matvarer med lav lektin, som grønne grønnsaker, grønnsaker som blomkål, brokkoli og asparges, sopp, nøtter og frø, hirse, beiteoppdrettet kjøtt og villfanget fisk.

  Flere diettnyheter

  Kan det faktisk hjelpe deg å gå ned i vekt?

  Gundry sier at han personlig har mistet 70 pund på et lektinfritt diett, og at han også har satt mange av pasientene på denne planen. 'Det fantastiske er når folk ikke endrer noe annet enn å fjerne store lektiner, de begynner å gå ned i vekt og de spiser fortsatt mye kalorier, men vi lagrer det ikke som fett lenger,' sier Gundry.

  Han siterer også en 2006 studere som indikerer at et lektinfritt diett kan ha en positiv effekt på personer med hjerte- og karsykdommer og metabolsk syndrom (en gruppe tilstander indikert av økt blodtrykk, høyt blodsukkernivå, overflødig kroppsfett rundt livet og unormale kolesterolnivåer) .  Imidlertid er andre eksperter skeptiske til hvor effektiv den er. 'Hver gang en diett begynner å ta ut en enorm mengde matgrupper, er det litt mer faddish av natur,' sier Goodson. 'Fordelene med å spise fullkorn og grønnsaker, som gir vitaminer, mineraler og fiber, oppveier betydelig risikoen for at en liten mengde lektin vil gi gastrointestinale problemer.'

  'Vi burde spise mer, ikke mindre råvarer.'

  I tillegg kan de fleste matvarer med lektiner være veldig fordelaktige for vekttap, sier Samantha Cassetty , R.D.For eksempel, en studie fra 2017 publisert i American Journal of Clinical Nutrition knyttet fullkorn med vekttap. Og en annen studie publisert i samme tidsskrift fant at personer som spiste pulser over en periode på seks uker (aka bønner, linser, kikerter), mistet betydelig mer vekt enn de som ikke spiste noen pulser.  Derimot, Leah Kaufman , R.D., har sett vekttapssuksess hos pasienter med IBS gjennom å eliminere visse lektinholdige matvarer via enlavt FODMAP diett, som kutter ut matvarer som bønner og stivelsesholdige grønnsaker.

  Goodson innrømmer at lektiner kan være plagsomme i store mengder, eller når du spiser rå lektinrik mat. 'Men jeg vet ikke hvem som spiser kikerter eller quinoa rå,' sier hun. Faktisk, bare å suge bønner og korn over natten og koke dem reduserer mengden lektiner som kan forårsake GI-nød. Peeling og avsåing av nattskader kan også hjelpe.

  I tillegg er det mange forskjellige typer lektiner. Noen er antimikrobiell og kan ha anti-kreft potensial (woot!), mens andre forelesninger ikke er så bra for deg. Men forskning er litt uklar på begge sider. 'De fleste undersøkelser [på lektiner] har vært dyreforsøk og in vitro-studier, ikke studier på mennesker,' sier Goodson. Så ta funnene med et saltkorn.

  Bør du grøfte lektin?

  Selv om det å hjelpe lektinfritt kan hjelpe noen mennesker, vil det sannsynligvis ikke løse alles mageproblemer. 'Det er ikke en av de tingene som skal brukes globalt,' sier Goodson. 'Hvis du har alvorlige problemer, snakk med legen din eller kontakt en registrert diettist.'

  I tillegg får bare 10 prosent av amerikanerne den anbefalte daglige mengden frukt og grønnsaker, sier Goodson, så vi bør spise mer, ikke mindre produsere. 'Hvis du ser på fordelene med frukt, grønnsaker og fullkorn for hjertesykdom og reduserer sykdomsrisiko, vil jeg argumentere for at litt frukt og grønnsaker vil hjelpe mennesker kontra å skade dem,' sier Goodson.


  Poenget: Med mindre du sliter med fordøyelsesproblemer, er det sannsynligvis bedre å holde deg til et kosthold som er lettere å følge i det lange løp. Det er tross alt det som fører til vekttap som varer.