Hva er bak ønsket om å se ut som en menneskelig dukke?

human-barbie-main.jpg valeria lukyanova / Instagram

Valeria Lukyanova, også kjent som 'Human Barbie', har vært en kilde til intrique for Internett i noen tid. På den 29 år gamle ukrainske modellen Instagram konto, som kan skryte av mer enn 219 000 følgere, legger hun ofte ut selfies med hennes omhyggelig sminkede ansikt eller bilder av seg selv i undertøy foran et speil, og viser et liv du kan tenke deg å pakke de to hendene dine rundt. 'Jeg vil ikke at folk skal prøve å kopiere noen, og det er derfor jeg ikke liker når folk tror jeg imiterer en dukke; det er nedverdigende, 'sa Valeria i et nylig intervju med Cosmopolitan.com. Likevel er hennes likhet med den ikoniske Barbie Doll uhyggelig. Hva mer, mens Valeria pleide å være den eneste menneskelige dukken, ble hennes blikk fanget i andre deler av verden, og nå er det mange andre som henne der ute.

Så er det 'Human Ken', som egentlig heter Justin Jedlica . Mens Valeria bare har avslørt å ha brystimplantater og ikke er glad i kallenavnet hennes, omfavner Justin tittelen og eier opp til hans $ 250 000 operasjonsfane , som han har samlet i løpet av 198 prosedyrer.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Justin Jedlica (@justinjedlica)Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Justin Jedlica (@justinjedlica)

I SLEKT: Hva menn i det skjulte stresser med

Å prøve å se best mulig ut er naturlig, men hva presser noen mennesker til å feste seg til en så ekstrem estetikk og forfølge den så mye som menneskelig mulig? Mennesker som Valeria og Justin kan ha en tilstand som kalles kroppsdysmorf lidelse, ”sier Mary Pritchard , Ph.D., kroppsekspert ved Boise State University. De med sykdommen ser ikke på seg slik alle andre ser dem, forklarer hun. Røttene til denne typen fysisk fiksering starter ofte i ung alder. 'Kroppsbilde er en del av utviklingen av selvet, som starter i løpet av det første leveåret,' sier Pritchard. “Vanligvis mellom 3 og 5 år har du en ide om hvordan kroppen din ser ut. Når du da blir eldre, rundt 6 til 8, har du allerede en ide om hvorvidt kroppen din oppfyller 'standard' eller 'ideal'.

Denne prosessen er det psykologer kaller 'sosial sammenligningsteori' - ideen om at du lærer stort sett alt ved å se på andre mennesker. 'Den samme mekanismen som lar deg lære å gå og snakke ved å sammenligne bevegelsene dine til andre mennesker, lar deg også lære andre ting om deg selv, inkludert kroppsspråk,' sier Pritchard.

Misnøye med kroppsbilde har en tendens til å sparke rundt 6 år for jenter. 'Studier har vist at 80 prosent av jentene allerede har gått på diett for å gå ned i vekt innen 10 år,' sier Pritchard. Det kommer vanligvis litt senere for gutter på grunn av puberteten, men rundt den tiden de er 8, begynner de også å få problemer med kroppen sin. Så hva tar misnøye med kroppsbilde til en klar overbevisning om at en uoppnåelig ekstrem er ideell? 'Det er en flertrinnsprosess, fordi ikke alle blir en menneskelig Barbie, sier Pritchard. 'Du har medieeksponering, og kanskje noen blir ertet eller foreldrene deres kommer med kommentarer, og de er mer sårbare for det presset.' Alle internaliserer disse faktorene til en viss grad, men de påvirker noen mennesker mer enn andre.

I SLEKT: Inspirerende sitater fra 7 kjendiser som har slitt med spiseforstyrrelser

'Jeg har sett folk med ekstreme forespørsler, sannsynligvis omtrent fem til ti ganger totalt i karrieren min,' sier Thomas Sterry , M.D., en styresertifisert plastikkirurg i New York City. 'Jeg prøver å få folk til å se naturlige ut, og når disse menneskene kommer inn, innrømmer de ofte at det er litt rart og sier:' Jeg vet at andre kanskje ikke liker dette, men det er utseendet jeg vil ha. '' Sterry sier at han vil nekte å gjøre en prosedyre hvis han synes det er over-the-top. For eksempel var det en kvinne som allerede hadde fettsuging hos en annen lege, men som gikk til Sterry fordi hun trodde han ikke tok ut nok. 'Hun tar av seg skjorten, og jeg ser på magen hennes og tenker:' Herregud, han tok for mye, det ser dårlig ut, 'sier sterry.

En annen gang gikk en modell en gang til ham etter selvadministrerende mesoterapi, en gang så populær behandling som innebærer å injisere et enzym i lårene. 'Tanken var at du kanskje fikk 30 injeksjoner opp og ned i lårene for å smelte fett bort,' sier Sterry. “Dette falt utenfor veien fordi du virkelig ville fått 30 små bulker langs lårene dine i stedet. Hun prøvde det, må ha gjort for mye og endte med arrdannelse. ' Da han fortalte henne at hun ikke trengte mer fett fjernet, ble hun lei seg, slik mange pasienter gjør når de nektes drømmesynene eller kroppene sine.

I SLEKT: 13 eksempler på plastisk kirurgi gått galt (NSFW)

'Hvis jeg vet at de kommer, vil jeg be de ansatte sørge for at de er den eneste pasienten der i en times tid, for du vet aldri hvordan de skal reagere,' sier Sterry. “Jeg forteller dem at jeg ikke tror jeg kan gi dem resultatene de leter etter, så jeg prøver å gjøre det til mitt problem, ikke deres. Deretter vil de spørre: 'Vel, kjenner du noen som kan?' fordi de allerede har sett og vet at alle rimelige vil avvise dem. ' På det tidspunktet kan folk vende seg til usikre prosedyrer utført av de uten riktig legitimasjon, så lenge de tror det vil få dem nærmere målene sine.
Sterry sier at han generelt unngår å anbefale folk å søke psykologisk behandling, men det er hver leges personlige beslutning. 'Jeg har en venn som er plastisk kirurg og forteller folk:' Jeg vil ikke ta på deg fordi du trenger å se en psykolog, 'sier sterry. “Det er vanskelig å fortelle folk i dag med sosiale medier. Hvis noen skriver en dårlig anmeldelse om deg, spiller det ingen rolle hvorfor. Det er fortsatt en dårlig anmeldelse. '

Selv om de får behandling, når noen har kroppsdysmorf lidelse, kan de ikke bare snappe ut av det. Overbegrenset spising og overdreven trening som ofte følger med lidelsen, kan kaste kjemikalier som dopamin og serotonin ut av veien, og til slutt påvirke hjernen. 'Frontloben din, som styrer tenkeprosessene dine, blir forvrengt på grunn av ujevnheter i kjemikalier,' sier Pritchard. Sammen med noen få andre faktorer, gjør det dysmorfisk lidelse notorisk vanskelig å behandle.

Hva mer, 'Folk som Valeria blir forsterket for å ha kroppsdysmorf lidelse,' sier Pritchard. 'Når hun er i søkelyset og får oppmerksomhet, inkludert negativ oppmerksomhet, har hun ingen grunn til å tro at hun har et psykologisk problem. ' Så når hun blir kalt ut for å forevige ideen bakBreatharianism, som lever på luft og lys - eller når folk gjør narr av utseendet hennes - hun tror bare de er misunnelige. 'Jeg tror de bare misunner meg fordi de ikke har et pent ansikt eller en pen figur,' sa Valeria i intervjuet med Cosmopolitan.com. 'De spiser på McDonald's, og det er slik de forsvarer seg.'

I SLEKT: Se hvor mye den 'perfekte' kvinnekroppen har endret seg over 100 år

Så er det det faktum at et generelt fysisk ideal fortsatt står, og takket være media og teknologi er det enda vanskeligere å blokkere enn det pleide å være. Mennesker med kroppsdysmorf lidelse går utover å se disse bildene som ambisjonsrike og tror i stedet at de ikke kan stoppe det de gjør. Eller de tror de aldri vil bli det de vil ha - uten å innse at de helt har overgått typiske idealer. Det er en ond sirkel som det er vanskelig å bryte ut av. 'Jeg hater å si dette fordi det er min drøm å endre dette, men jeg ser ikke at det blir bedre,' sier Pritchard. 'Vi lever i en kultur der folk blir merket for hvordan de ser ut.' Det er nettopp derforkroppspositivitetbetyr så mye. Når folk begynner å innse at de såkalte feilene er i orden, er det mindre sannsynlig at de vil bukke under for presset om å se 'perfekte' ut.