Hva du skal vite om å få en pap-smear under graviditet

syn på en pasient Colorblind Images LLCGetty Images

Hvis du har fått de årlige brønnbesøkene dine ved gynoen (som du burde være), er du sannsynligvis godt kjent medPap smears, som ser etter unormale endringer på livmorhalsen og kan indikere enhumant papillomavirus (HPV)infeksjon, pre-kreftceller, eller til og med livmorhalskreft.Hvis du er gravid, lurer du kanskje på om det er trygt å få pap-smør under graviditeten som en del av OB-besøk, spesielt hvis du har kommet over motstridende informasjon på nettet. Her er alle fakta om Paps under graviditet.

Er pap-smøre en rutinemessig prosedyre under graviditet?

Nåværende anbefaler kvinner i alderen 21 til 29 å ha pap-smøre hvert tredje år. Kvinner i alderen 30 til 65 år bør ha en Pap-smear og HPV-test hvert femte år, eller en Pap-test alene hvert tredje år.

Hvis du tidligere har hatt et unormalt resultat fra en cervikal screeningtest, eller ikke har hatt en screeningtest de siste tre til fem årene, må du kanskje ta en screeningtest mens du er gravid, sier Jodie Horton, MD, en ob -gyn i Oakton, Virginia, og sjefsmessig rådgiver for Elsker velvære . Dette vil vanligvis skje ved ditt første prenatalbesøk, sammen med andre prenatale laboratorier og blodprøver. Imidlertid er det ellers ikke en vanlig praksis å få en i løpet av første trimester. 'Legen din vil følge de samme retningslinjene for cervikal screening uansett om du er gravid eller ikke,' sier hun.

Om nødvendig vil Pap-testen normalt gjøres tidlig i svangerskapet fordi det er en måte å oppdage unormale celler på, og hvis de blir funnet tidlig, kan de behandles, legger til Jessica Shepherd , MD, en minimalt invasiv gynekolog i Dallas.'Pap-tester skader ikke fosteret og er en normal del av de gynekologiske besøkene til gravide,' sier hun.

Hvordan gjøres en pap-smøre under graviditeten?

Enten du er gravid eller ikke, blir det utført en pap-test når helsepersonell setter et metall- eller plastinstrument kalt spekulum i skjeden, og skiller veggene slik at de kan komme seg til livmorhalsen. De bruker deretter en liten slikkepott eller pensel (også kalt en sampler) for å forsiktig pinne celler fra livmorhalsen, som senere sendes til et laboratorium for å bli testet. Hvis du er over 30 år, vil legen din også prøve celler for å teste for de vanligste høyrisiko-typene HPV som er ansvarlige for unormale celleforandringer og livmorhalskreft.

Relaterte historier

'Hvis [det er funnet at du] har alvorlig unormale celler i livmorhalsen [på forhånd], er det alltid best å diskutere behandlingsplanen før du blir gravid,' sier Dr. Horton. 'Noen behandlinger av høygradige abnormiteter i livmorhalsen innebærer fjerning av deler av livmorhalsen, men dette anbefales vanligvis ikke under graviditet med mindre det er absolutt nødvendig.'Pap-testen utføres ikke annerledes under graviditet, da den ikke er invasiv og bare tar celler fra utsiden av livmorhalsen, sier Dr. Shepherd. 'Det kan være litt ekstra flekker eller lett blødning på grunn av at livmorhalsen er litt betent og skjør i svangerskapet, men dette er ikke farlig,' sier hun.

Vent, hva skjer hvis pap-smøret ditt kommer tilbake som unormalt under graviditeten?

'Hvis resultatene av Pap-smear kommer unormalt tilbake, ikke bli panikk - dette betyr ikke at du har kreft,' sier Dr. Horton.Hvis en gravid kvinne har pap-smøre som kommer tilbake med unormale resultater, vil helsepersonell anbefale ytterligere testalternativer som er trygge å utføre under graviditet, sier Dr. Shepherd. Disse alternativene kan omfatte å gjenta Pap i løpet av et år, eller få en ny test kalt colposcopy, som bruker et lite forstørrelsesinstrument for å se på livmorhalsen etter å ha påført en eddikoppløsning for å markere eventuelle unormale områder.

Kolposkopier gjøres ofte med en biopsi for å fjerne en liten vevsprøve samtidig. Selv om det er trygt å utføre en biopsi under graviditet, vil legen din sannsynligvis velge å vente til etter du leverer, i stedet overvåker du med hyppige kolposkopier i resten av graviditeten. Legen din kan velge å gjøre en innledende biopsi i løpet av andre trimester hvis en kolposkopi viste noen abnormiteter, sier Dr. Horton.

'Livmorhalskreft er langsomt voksende og vil vanligvis ikke utvikle seg under graviditeten eller påvirke graviditeten,' sier Dr. Horton. “Basert på en biopsi eller evaluering under kolposkopien, blir en oppfølgingspap og kolposkopi vanligvis utført seks uker eller mer etter fødselen. Hvis det blir diagnostisert livmorhalskreft på tidspunktet for kolposkopi, vil legen diskutere behandlingsmuligheter. ”Er det noen fare for å få pap-smøre under graviditeten?

Du har kanskje kommet over voldsomme rykter om at pap-utstryk under graviditet kan forårsake abort eller føre til andre komplikasjoner. Eksperter vil at du skal vite at det ikke bare er * ingen * sannhet der, men det er heller ingen risiko forbundet med å få pap-smøre under graviditeten. Det er faktisk risikoer hvis du ikke gjør det få en infeksjon eller et helseproblem som en pap kan oppdage.

Femten til 20 prosent av alle graviditeter ender i spontanabort, og 80 prosent av disse spontanabortene oppstår i første trimester, bemerker Dr. Horton. 'Selv om du kanskje har litt lysflekk etter en pap-smøre på grunn av den økte blodstrømmen til livmoren og livmorhalsen for å støtte en voksende baby, er dette ikke alltid en indikasjon på at spontanabort kommer til å skje. Hvis et spontanabort skjer, er dette bare en tilfeldighet og ikke en konsekvens av pap-smøre. '

Bunnlinjen? Hvis du trenger en pap-smøre under graviditeten, er en pap-test helt trygg under graviditeten og vil ikke skade babyen din. `` Den viktigste meldingen er at denne testen redder liv og skal sees på som veldig viktig for både helsen til en mor og hennes baby, '' sier Dr. Shepherd.