Hva alle kvinner med fregner trenger å vite

fregner Shutterstock

Hud er i, har alltid vært. Men den fregnede varianten ble kastet mye skygge - for å være uønsket, lite sofistikert og, mer alvorlig, et tegn på dårlige solpleievaner. Til slutt, alt er i endring: Når rullebaneshow, kjendiser og kunstnere viser det unike med våre flekker, graver genetiske forskere dypt inn i deres mangfoldige opprinnelse. Resultatet? Kvinner i alle hudtyper mister det tykke fundament og bærer fregner med stolthet, og de som ikke er født med naturlig pigment, bøyer seriøs sminke for å holde tritt. Bli med i klubben.I SLEKT:Dette datingsiden mener at fregner er en 'ufullkommenhet'

Hva er fregner egentlig?
Hvis du har ephelides, som de er medisinsk kjent, har du mor og far å takke. Freckling er et recessivt trekk, så begge foreldrene må være bærere og gi tendensen videre for at det skal dukke opp, sier Amit Sharma, MD, en hudlege ved Mayo Clinic, som forsker på dermatologisk genetikk. Det såkalte genet for fregning er faktisk en godartet mutasjon av MC1R-genet, som regulerer pigment.

Selv om det er sant at en slik mutasjon hos mennesker av keltisk arv forårsaker stereotype prikk-prikker i rettferdig rødhårede, fører variasjoner av MC1R-genet til fregner i kinesiske, japanske, franske, middelhavs, israelske og visse afrikanske etniske grupper også , forklarer Sharma.

I SLEKT:Er fregner den neste store skjønnhetstrenden?

Se Spot Develop
En baby med fregner? For mye søthet! Med unntak av at det aldri har skjedd: Føflekker og annenfødselsmerkerkan være der fra første dag, men ikke fregner, sier Dendy Engelman, MD, en Mohs hudkreftkirurg og direktør for dermatologisk kirurgi ved Metropolitan Hospital i New York City. Fregner dukker opp - og formerer seg - med eksponering for lys, og de debuterer vanligvis rundt det tidspunktet du er 7 eller 8. Det er der fregner = solskademyten kommer inn.

Ja, vi sa myte. På mobilnivå betyr solskader forvirret DNA - de nitrogenholdige baseparene som utgjør hvert trinn på dobbeltspiralens stige samsvarer ikke ordentlig, muligens fører til svulstvekst og nedbrytning av hudoppstrammende kollagen og elastin, sier Alicia Barba, MD, en hudlege ved Barba Dermatology i Miami. Fregner er imidlertid bare din hudtype, sier hun. 'Du kan gjøre alt perfekt, og du vil fortsatt ha fregner. Hvis du er solsmart, bør du aldri få beskjed om at huden din er skadet, eller skamme deg over at du ikke har tatt vare på den overhodet. 'I SLEKT:Ta denne 30 sekunders testen for å forutsi risikoen for hudkreft

Bruk beskyttelse
Når det er sagt, hvis du har blek hud og fregner, har du høyere risiko for å utvikle hudkreft enn noen av samme hudfarge uten dem. Så vær årvåken: Bli sjekket to ganger årlig av en hudlege, og skimp aldri på beskyttelsen: Bruk bredspektret UVA / UVB solkrem med SPF 30 eller høyere på all eksponert hud, hele året, sier Francesca Fusco, MD, en assisterende klinisk professor i dermatologi ved Mount Sinai Medical Center i New York City.

Er du ikke sikker på hvordan du skal fortelle en fregne fra et solflekk, også kjent som lentigo? 'Sunde fregner, uten underliggende skade, bør intensiveres når du får flere stråler, og blekner - til og med forsvinner - når du er mindre i solen,' sier Fusco. 'Solflekkerderimot, blir mørkere enn fregner og forblir mørke uansett hvor mye eksponering du får. ' Avhengig av hvor du bor (eller ferier), vil denne flekkefargen variere. Bortsett fra farge, er andre tegn på at et sted er lentigo, inkludert størrelse (en blyants viskelær i stedet for ledepunktet) og form (det kan ha en mer veldefinert kant enn de fleste fregner), sier Barba.

Hvis du har en lentigo, ikke freak-mange er godartede og betyr ingenting for helsen din. Du kan behandle misfargingen med OTC-lysende ingredienser (Fusco anbefaler kojinsyre eller lakrisrot; prøv Fresh Peony Spot-Correcting Brightening Essence , $ 67,). Envise flekker kan laseres av med Intense Pulsed Light-behandlinger (omtrent $ 250 til $ 1500 per økt), som konverterer lysenergi til varme for å ødelegge pigmentet, sier Barba. Hvis legen din mistenker at stedet er en lentigo maligna, vil hun gjøre en biopsi og behandle om nødvendig.For fregnespesifikke sminketips, hent juli / august-utgaven av vår , på aviskiosker nå.