Har Matcha like mye koffein som kaffe? Her er hva du skal vite

høy vinkelsikt, av, matcha te, med, skum, kunst, ved, table Bernice Koh / EyeEmGetty Images

Grønn te har fått rekvisitter i årevis for sine helsemessige fordeler, men det er spesielt en type som virkelig skiller seg ut: matcha.Hvis du ikke er kjent med det, matcha er en lysegrønn drink som er laget ved å ta unge teblader (fra camellia sinensis plante), male dem opp og visp deretter pulveret med varmt vann.

'Tebladene dyrkes under dekke for å unngå direkte sollys i tre til fire uker fra april til mai,' forklarer ernæringsfysiolog i New York. Asako Miyashita , RDN. 'Denne prosessen øker bladens klorofyllinnhold og aminosyreinnhold, og skaper en mørkere grønn farge.' Det undertrykker også dannelsen av catechin, forbindelsen som gir grønn te en bitter smak.

Selv om den opprinnelig er fra Kina, har matcha sterke bånd til Japan. På 1100-tallet dro den japanske buddhistmunken Myoan Eisai til Kina for å finne grønn te, sier Miyashita. 'Eisai innså at å drikke matcha før meditasjon bidro til å opprettholde konsentrasjonen hans,' sier hun. Så han tok matchaen tilbake til Japan og skrev en bok som het Ki i Yojoki ( Drikker te ).

Tradisjonelt ble bare matcha laget av japanske teblad ansett som legitimt, men i disse dager produseres det stort sett overalt, sier Miyashita.Hvorfor den nylige populariteten? I tillegg til en rik historie, har matcha også noen solide helsemessige fordeler. 'Det gir de samme helsemessige fordelene av grønn te, forsterket,' sier ernæringsfysiolog Jessica Cording, RD, forfatter av The Little Book of Game-Changers . Disse inkluderer antioksidantaktivitet og forbedret hjertehelse.

Siden du forbruker selve tebladene når du drikker matcha, får du omtrent dobbelt så mye antioksidant EGCG som du ville gjort ved å drikke vanlig grønn te, legger Miyashita til.

Den tradisjonelle måten å piske opp denne vakre grønne drikken er med en bambus visp , sier Miyashita. Men hvis du ikke har visp, kan du bruke en skje. Bare tilsett halvparten til en teskje matcha i en kopp, tilsett et skvett med varmt (ikke kokende) vann, og visp til det blir skummende før du tilsetter mer væske.I tillegg til fargerike lattes, finner du også matcha i ostekaker, kaker og annet yummy desserter disse dager.

Interessert i å legge matcha til rutinen din? Her er hva du skal vite om hvordan matchas koffeininnhold sammenlignes med kaffe.Har matcha koffein?

Akkurat som grønn te, som inneholder ca. 28 milligram koffein per åtte-unse kopp, matcha inneholder koffein. Siden du drikker de faktiske tebladene med matcha, inneholder den imidlertid mer koffein enn din vanlige kopp.

Som annen te — og kaffe! —Mengden koffein i en kopp matcha kan variere, sier ernæringsfysiolog Keri Gans, RD, forfatter av The Small Change Diet . Vanligvis inneholder en åtte-ounce kopp matcha, som er laget med en teskje matcha-pulver, 70 milligram koffein. 'Avhengig av hvor konsentrert man liker koppen deres, kan den imidlertid ha litt mindre eller mer,' sier hun.

Har matcha like mye koffein som kaffe?

Hvis du vurderer å bytte fra java til matcha, vet du dette: Generelt vil en kopp matcha inneholde mindre koffein enn en kopp kaffe.Når det er sagt, kan den eksakte forskjellen alvor varierer fra kopp til kopp. En åtte-unse kopp vanlig kaffe kan inneholde alt fra 95 til 200 milligram koffein, ifølge U.S. National Library of Medicine .

Avhengig av hvor sterk din vanlige brygge er, kan din gjennomsnittlige kopp matcha inneholde alt fra 25 til 130 færre gram koffein.

Se kaffeelskeren Jillian Michaels bryte ned hva som er i kjøleskapet hennes:Hvis du er mer interessert i espresso, er koffeinnivået mer sammenlignbart. Et skudd med espresso er i gjennomsnitt rundt 63 milligram koffein, ifølge USDA .

Og hvis du vanligvis drar på koffeinfri kaffe? En kopp varierer vanligvis mellom to og 15 milligram koffein . Så i dette tilfellet vil en kopp matcha faktisk gi deg mer av en surr.

Vil du ha koffeinkrasj etter å ha drukket matcha?

Hvis en av dine betenkeligheter med kaffe er at du får et raskt slag av energi bare for å krasje ned, vel, vurder deg selv i ferd med å være jevn mer fascinert av matcha.

Her er den kule tingen om det: Matcha inneholder en aminosyre kalt l-teanin, som hjelper kroppen din med å absorbere koffein saktere, sier Gans. (Kaffe inneholder ikke disse magiske tingene.)

Det er ikke å si at det ikke er mulig å oppleve koffeinulykke etter å ha tappet matcha, men det antas at l-theanin virker beroligende i kroppen, forklarer Gans.

Det er likevel best å begrense deg til tre til fire kopper matcha per dag, slik at du ikke går over anbefalt grense på 400 milligram koffein om dagen, legger Miyashita til.

Er det noe som heter koffeinfri matcha?

Hvis du vil nippe til en ganske grønn latte uten å bekymre deg for koffein i det hele tatt, har du flaks.

Koffeinfri matcha gjør eksisterer, sier Gans. Husk imidlertid at du kanskje ikke får alle fordelene hvis du går denne ruten. 'Prosessen med å eliminere koffein kan fjerne noen av antioksidantene,' sier hun. Til syvende og sist er det en kost-nytte ting. Hvis koffein er et absolutt nei for deg, gå til koffeinfri.

Bør du velge matcha i stedet for kaffe?

Til slutt, avhengig av om du bestemmer deg for å nippe til matcha eller kaffe for et velsmakende løft, avhenger av dine personlige preferanser.

Hvis du ikke tåler smaken av matcha, må du ikke tvinge deg selv til å komme inn i det bare for EGCGs skyld. Men hvis du liker både matcha og kaffe, der er noen ganger vil du kanskje strekke deg etter en kopp grønne ting i stedet for din vanlige Java.

Matcha er bra for “folk som vil noen koffein om morgenen eller ettermiddagen, men ønsker å unngå koffeinulykke, ”sier Miyashita. (Takk igjen, l-theanine.)

Det er også verdt å prøve matcha hvis kaffe bare ikke har gjort det for deg i det siste. 'Både matcha og kaffe gir mange helsemessige fordeler, men hvis du er følsom overfor koffein eller synes kaffe er for sur, kan matcha være et mildere alternativ som fremdeles gir litt koffein,' sier Cording.

Bunnlinjen: Matchas koffeininnhold er generelt lavere enn kaffe, og det inneholder l-teanin, noe som kan redusere effekten av koffein for en mildere effekt. Når det er sagt, tilbyr både kaffe og matcha flere helsemessige fordeler, så det du drikker kommer til å foretrekke.