Har du to perioder på en måned? Dette er alle mulige årsaker til at

Det er ille nok å håndtere menstruasjonen en gang i måneden - kramper, humørsvingninger, det ødelagte undertøyet ... Men to ganger ?Som det viser seg, er det ikke så unormalt å få mensen to ganger på en måned. Men hvis du er en del av den (ganske uheldige) gruppen, vet du dette: 'Uregelmessig blødning kan ha forskjellige implikasjoner avhengig av alder, medisinsk historie og familiehistorie,' sier Alyssa Dweck, MD, en ob-gyn og forfatter av Komplett A til Å for din V . 'Så det er viktig å søke ob-gyn-veiledning hvis du har vedvarende, tilbakevendende eller bekymringsfulle blødningsvaner.'

Så hvordan er det til og med mulig å få to perioder på en måned?

'Degjennomsnittlig syklusskal skje hver 21. til 35. dag og vare hvor som helst fra to til syv dager , ”Forklarer Lakeisha Richardson, M.D., en ob-gyn med base i Greenville, Mississippi. Så hvis du er i den kortere enden av dette spekteret, kan matematikken lett overføres til å få mensen to ganger på en måned. Og omtrent 40 til 60 prosent av kvinnene vil ha noen uregelmessige perioder gjennom hele livet, sier hun.

Hvis du ikke bare har en syklus som er i den kortere enden av spekteret, kan det hende at din 'periode' faktisk bløder knyttet til en medisinsk tilstand eller savnet prevensjon. Og selv om de fleste årsakene er helt godartede, kan det å se legen din hjelpe deg med å identifisere årsaken.

Her er hva som kan skje hvis du får to perioder på en måned - og hva du skal gjøre for å få syklusen på rett spor igjen.1. Du glemte å ta prevensjonen.

  Duh, ikke sant? 'Manglende p-piller eller å glemme Depo-Provera-skuddet vil alltid føre til uregelmessig blødning,' sier Dr. Richardson. 'Hver gang du ikke klarer å ta en prevensjonsmetode riktig, vil du blø fordi du har et abrupt uttak av hormoner.' Denne typen blødninger er imidlertid ikke en nødsituasjon. “

  Hva du skal gjøre med det

  Hvis du fortsetter dinprevensjonved å følge instruksjonene vil blødningen avta, sier hun. Bare sørg for å bruke en sikkerhetskopimetode for prevensjon for å forhindre graviditet til neste periode.

  2. Du er gravid.

  Jeg vet: Graviditet betyr savnet perioder. Men 'tro det eller ei, noen kvinner vil blø uregelmessig hvis de er gravide,' sier Dr. Dweck. Spotting undersvangerskaper veldig vanlig, spesielt i første trimester, og kan oppstå av en rekke årsaker, inkludert etter tung trening eller sex, eller på grunn av polypper (godartede lesjoner som kan vokse inne i livmoren eller livmorhalsen og blø spontant), sier Dr. Richardson . (Senere i svangerskapet kan flekker oppstå etter tung trening eller sex eller på grunn av polypper, som er godartede lesjoner som kan vokse inne i livmoren eller livmorhalsen og blø spontant, legger Dr. Richardson til.)  Mye sjeldnere, ektopisk graviditet (f.eks. når et befruktet egg implanterer utenfor livmoren) kan også forårsake uregelmessig blødning veldig tidlig i svangerskapet, sier Christine Masterson, MD, sjef for kvinne- og barneservicelinjen ved Summit Medical Group i New Jersey. Svarte kvinner har en økt risiko for ektopisk graviditet sammenlignet med hvite kvinner, og BIPOC-samfunn er mer sannsynlig å oppleve komplikasjoner på grunn av ektopisk graviditet. Disse rasemessige forskjeller kan skyldes en rekke kompliserte faktorer forankret i systemisk rasisme inkludert dårligere tilgang til kvalitetsmedisinsk behandling og oppfølging samt kronisk mors stress.

  Hva du skal gjøre med det

  Åpenbart kan en bolle i ovnen utelukkes med en enkelgraviditetstest. Husk at falske negativer er relativt vanlige hvis du ennå ikke har gått glipp av mensen. Hvis du opplevde tidligere enn forventet blødning etter normal periode, ta testen igjen omtrent en uke etter at du vanligvis forventer å få mensen.  Relatert historie

  Siden ektopisk graviditet også resulterer i en positiv graviditetstest og kan bli en krisesituasjon hvis den ikke behandles, bør du kontakte legen din for en ultralyd for å bekrefte om embryoet har implantert i livmoren din. Hvis det er en ektopisk graviditet, vil du motta medisiner og potensielt andre behandlinger for å forhindre livstruende komplikasjoner.

  3. Du har livmor polypper eller fibroids.

  Uterine problemer som polypper eller fibroids - godartede lesjoner eller svulster som kan vokse i livmoren - er svært vanlige og kan være relatert til hormonelle problemer. 'Uterine polypper kan forårsake blødning mellom perioder,' sier Dr. Dweck, spesielt hvis de blir berørt, som under sex, og 'fibroids kan forårsake smerte, ryggsmerter, mage oppblåsthet , anemi, smerter ved samleie og spontan blødning fordi de ikke er forbundet med menstruasjonssyklusen, forklarer Dr. Richardson.

  Mens fibroids kan påvirke kvinner i alle aldre eller raser, er svarte kvinner omtrent tre ganger mer sannsynlig å utvikle dem sammenlignet med hvite kvinner, og deres symptomer har en tendens til å dukke opp i en tidligere alder med større alvorlighetsgrad. Det er uklart hvorfor akkurat svarte kvinner blir uforholdsmessig påvirket av fibroids, men noen studier antyder at større eksponering for rasediskriminering eller genetikk kan spille en rolle.  Som den Svart vårt imperativ notater, tunge, smertefulle perioder kan virke som et faktum i livet siden de er så vanlige - og mange kvinner vente år på å søke behandling for fibroids — men du ikke gjør det må unødvendig lide.

  Hva du skal gjøre med det

  Gå til ob-gyn for ultralyd, livmorbiopsi eller hysteroskopi (et omfang som ser inn i livmoren). Hormonale medisiner som progestiner (noen ganger i form av en lUD) og gonadotropinfrigivende hormonagonister kan redusere symptomer på polypper og krympe livmorfibrene.

  Relatert historie

  Noen ganger kan det være nødvendig med kirurgi eller andre medisinske prosedyrer for å fjerne veksten. 'Fjerning av vekstene er vanligvis kurativ og sørger for at det ikke er andre årsaker til uregelmessig blødning,' sier Dr. Richardson.  4. Du har en infeksjon der nede.

  Vaginale og cervikale infeksjoner er utrolig irriterende av flere årsaker, ikke minst at de kan forårsake blødning utenfor menstruasjonen. “Betennelse eller infeksjon i livmorhalsen med bakterier sombakteriell vaginoseeller trichomoniasis kan forårsake uregelmessig blødning, ”sier Dr. Richardson.

  Mange kjønnssykdommer gir ofte ingen andre symptomer, selv om du kan oppleve illeluktende eller grå, hvit eller grønn utflod. kløe eller svie i kjønnsområdet; eller svie under vannlating.

  Hva du skal gjøre med det

  Ta kontakt med legen din ASAP; disse infeksjonene kan behandles raskt og effektivt, vanligvis med antibiotika. “Forskning har vist at seksuelt overførbar sykdom som trichomoniasis øker risikoen for å få smitteHIVog andre kjønnssykdommer, sier hun.

  Slik forteller du om det er en gjærinfeksjon — eller noe annet:

  5. Skjoldbruskkjertelen din fungerer ikke som den skal.

  En underaktiv eller overaktiv skjoldbruskkjertel kan føre til at mensen kommer to ganger på en måned. 'Skjoldbruskkjertelen reguleres av hormoner som produseres og reguleres i samme område av hjernen - hypofysen og hypothalamus - som hormonene som styrer menstruasjon og eggløsning,' forklarer Dweck. 'Når den ene er av, kan den andre bli berørt.'

  Hvis du har hypertyreose (der skjoldbruskkjertelen produserer for mye av tyroksinhormonet), kan du også gå ned i vekt uventet, føle deg nervøs eller engstelig, få rask hjerterytme eller har problemer med å sove. Hypotyreose (for lite tyroksinhormon) kan føre til vektøkning, forstoppelse, tretthet og økt følsomhet for kulde, blant andre symptomer.

  Risikoen din for å utvikle en skjoldbrusk sykdom kan variere etter rase, potensielt på grunn av en kombinasjon av miljømessige og genetiske faktorer. I følge en 2014 studie i JAMA , Graves sykdom, en autoimmun lidelse ofte ved roten til hypertyreose, er mer vanlig hos kvinner fra svart, asiatisk og stillehavsøyer sammenlignet med hvite kvinner. På den annen side er Hashimotos sykdom, som ofte forårsaker hypotyreose, mer vanlig hos hvite kvinner.

  Hva du skal gjøre med det

  Dette er diagnostisert med enblodprøveog vanligvis behandlet med medisiner. Hypotyreoidemedisiner gjenoppretter nivåene dine til et normalt nivå, slik at symptomene skal forsvinne og du begynner å føle deg bedre snart. Hypertyreoidismemedisiner kan rydde opp i løpet av få uker ved å forhindre at skjoldbruskkjertelen overproducerer hormoner. Mesteparten av tiden løser denne behandlingen problemet permanent, selv om du noen ganger kan trenge kirurgi.

  6. Du har PCOS.

  Polycystisk ovariesyndromer en hormon ubalanse som rammer mellom 8 og 20 prosent av kvinnene, ifølge . 'Det er et resultat av mindre hyppig eggløsning eller mangel på eggløsning, noe som fører til ubalanse i østrogen, progesteron og testosteron,' forklarer Dr. Dweck. 'Et av mange symptomer inkluderer uregelmessig blødning.'

  Relatert historie

  Mens PCOS forårsaker uregelmessige perioder, opplever mange kvinner faktisk mindre hyppige eller hoppede over perioder. Andre hyppig assosierte symptomer inkluderer kviser, vanskeligheter med å opprettholde vekt, hårvekst på steder som er typiske for menn (som overleppe eller hake) og fruktbarhetsproblemer, sier hun.

  Som WH har gjort tidligere rapportert , PCOS ser ikke ut til å være mer utbredt i noen rase eller etnisk gruppe, men symptomene dine kan variere. Latinx-folk har for eksempel en tendens til å utvikle mer alvorlige PCOS-symptomer som kviser, hårtap i hodebunnen og uønsket hårvekst andre steder. Svarte personer med PCOS kan ha en økt risiko for å utvikle hjertesykdom. På toppen av dette skaper systemisk rasisme og implisitt skjevhet barrierer for riktig diagnose og behandling: BIPOC har kanskje ikke tilgang til helsevesen av høy kvalitet for en eksamen, og medisinske leverandører tar kanskje ikke symptomene sine like alvorlig som de hvite kvinner.

  Hva du skal gjøre med det

  Hvis du tror det er en sjanse for at du har PCOS, kan du planlegge en avtale med legen din for å bli evaluert med en bekkenundersøkelse, ultralyd og blodprøve. Hvis PCOS forårsaker uregelmessig blødning, vil du sannsynligvis sette på p-piller eller progesteronbehandling for å regulere syklusene dine. Og siden PCOS-symptomer ofte er knyttet til vektøkning, kan utøveren din foreslå livsstilsendringer for å hjelpe deg med å gå ned i vekt.

  7. Du har precancerous eller kreftceller.

  Når de finnes i livmoren og livmorhalsen, kan precancerøse og kreftceller forårsake uregelmessig blødning. 'Det er nok å si at en svulst som vokser på livmorhalsen eller livmoren, kan bløde uregelmessig,' sier Dr. Dweck. En studere fant til og med at uregelmessige perioder er mer sannsynlig å føre til eggstokkreft, så tidlig påvisning er nøkkelen.

  Forekomsten av gynekologisk kreft varierer etter rase og etnisitet - livmorhalskreft påvirker uforholdsmessig spanske kvinner, mens svarte kvinner og hvite kvinner er mer sannsynlig å utvikle livmorkreft, per CDC .

  Hva du skal gjøre med det

  Disse er diagnostisert med ultralyd og livmorbiopsi, og a pap-smøre og livmorhalsbiopsier, henholdsvis, så hvis du har utelukket andre årsaker, gå til en ob-gyn STAT.

  8. Du er alvorlig stresset.

  Høye nivåer av stress kan føre til hyppigere perioder eller helt savnede, sier Dr. Masterson, fordi hormonene som får eggstokkene dine til å eggløsning hver måned, har sin opprinnelse i hjernen (du vet det samme stedet der stress starter).

  Relatert historie

  I utgangspunktet når du er oversvømt på jobb eller bekymrer deg mye (spesielt hvis det får deg til å blimindre søvn), kan disse hormonene misfeire og påvirke syklusen din på negative måter.

  Hva du skal gjøre med det

  Hvis du vet at du har blitt mentalt strukket til det ytterste i det siste, bør du vurdere å gjøre noeyogaellermeditasjonøvelser, ellersnakker med noensom kan hjelpe deg med å håndtere stresset ditt. Du vil bli overrasket over hvor mye det kan hjelpe deg og kroppen, sier Dr. Masterson.

  9. Du har reist nylig.

  Hvis du kommer tilbake fra ferie og finner en tidligere enn forventet periode som ønsker deg velkommen hjem, kan du kanskje skylde nevnte ferie på din uregelmessige blødning. Avhengig av hvor langt hjemmefra du gikk, kan overdreven reise forstyrre mensen.

  'Å forstyrre sirkadiske rytmer, som å endre tidssoner eller jobbe nattevakter, kan føre til endringer i hormonene som utløser syklusen din,' sier Dr. Masterson.

  Hva du skal gjøre med det

  Så lenge reisen var en engangs ting, skulle dette løse seg selv. Hvis du jobber nattskift regelmessig, kan det hende at uregelmessige perioder er din nye normale. Målet er å klokke minst seks timer om natten, og få mest mulig ut av søvnen du får ved å blokkere støy og lys og unngå å bruke skjermer (som telefonen din) rett før du nikker av.

  Relatert historie

  Siden du allerede føler effekten av sene kvelder - og skiftarbeid kan skade helsen din over tid, noe som øker risikoen for angst, depresjon, gastrointestinale problemer og til og med hjertesykdom - kan du vurdere å snakke med sjefen din om det er mulig å omarbeide timeplanen din.

  10. Du er i de tidlige stadiene av overgangsalderen.

  Perimenopause, som kan starte så tidlig som i midten av trettiårene, kan føre til uregelmessige perioder, inkludert de som er hyppigere og tyngre enn vanlig, sier Dr. Masterson. Andre symptomer å passe på inkluderer hetetokter, nattesvette, tørrhet i skjeden og søvnproblemer.

  Hva du skal gjøre med det

  Det er ikke mye du kan gjøre her (du må la naturen løpe), men det er måter å lette de generelle effektene av perimenopause, som medisiner eller andre terapier, hvis OB har bekreftet at det er det som skjer. Hormonerstatningsterapi, som innebærer å ta en pille for å støte østrogennivået, kan bidra til å lette symptomene på overgangsalder og redusere bentap knyttet til overgangsalderen.

  11. Du har fått mye vekt.

  Rask vektøkning eller tap og store mengder trening kan også påvirke hormonene som stimulerer eggløsningen, og endre det typiske mønsteret i syklusen din.

  Relatert historie

  'Vanligvis hvis du trener ekstremt eller har blitt undervektig, slår kroppen av eggløsningsprosessen - den tror den er i en hungersnødssituasjon, og det er ikke en flott tid å få en baby,' forklarer Masterson. 'Men hvis du har blitt ekstremt overvektig, kan du se at uregelmessig blødning skjer mer eller mindre ofte enn normalt.'

  Hva du skal gjøre med det

  Hvis du tror at vekten din kan være skyld i uregelmessige menstruasjoner, må du sjekke inn hos legen din - det er mulig at det er det eksterne faktorer , som en medisinsk tilstand eller ny medisinering, og bidrar til din vektøkning som det er verdt å se på.

  12. Du har endometriose

  Endometrioseer en tilstand der noe av livmorslimhinnen blir fanget utenfor livmoren. Det betyr at det er mer vev å kaste hver måned, og forårsaker hyppigere og tyngre perioder. Periodene dine kan også være ganske smertefulle, og du kan ha andre symptomer som kvalme, tretthet, smerter under sex og smerter ved avføring.

  Asiatiske kvinner er mer sannsynlig å bli diagnostisert med endometriose, mens kvinner i svart og Latinx bare er omtrent halvparten så sannsynlig å bli diagnostisert med endometriose sammenlignet med hvite kvinner, som WH har tidligere rapportert . En del av denne forskjellen kan spores tilbake til rasemessig skjevhet - medisinske fagpersoner kan bagatellisere BIPOCs symptomer eller tilskrive dem angst i stedet for endo, og de har en tendens til å underbehandle svarte kvinnes smerter.

  Hva du skal gjøre med det

  Ta kontakt med legen din, som kan kjøre noen få tester, for eksempel ultralyd, bekkenundersøkelse og muligens MR eller biopsi. Hvis endometriose er skyld i uregelmessige perioder, kan du få resept på prevensjon eller annen hormonell behandling som kan bidra til å redusere smertene og redusere veksten av endometrievev.