GAPS-dietten lover å helsemessig tarmen og hjernen din

Tverrsnitt av en del av en Ascaris kvinnelig parasittisk rundorm. (Forstørrelse x100) Garry DeLongGetty Images

Hva om jeg fortalte deg at å spise massevis av gjæret mat kan være med på å behandle depresjon? Eller tvangslidelser? Eller borderline personlighetsforstyrrelse? Høres ganske tiltalende ut, ikke sant? GAPS dietten hevder å gjøre nettopp det. Men som en registrert kostholdsekspert med fokus på fordøyelsessykdommer - en som handler om å bruke mat for å hjelpe til med å håndtere symptomene og fremme det generelle velvære - avskrekket dette min spede følelse. Så jeg måtte se nærmere på det.

Hva er GAPS-dietten nøyaktig?

Hele ideen bak GAPS-dietten (som står for 'Gut and Psychology Syndrome', btw), er at ved å spise visse matvarer kan du forbedre både fordøyelsessystemet ogpsykologisk helse. Kvinnen som oppfant spiseplanen, Natasha Campbell-McBride, MD, mener at en rekke forhold - alt fra læringsvansker til depresjon - er forårsaket av tarmproblemer kjent som lekk tarm (aka økt tarmpermeabilitet - prøv å si det fem ganger raskt).

I følge spiseplanen vil det å forbedre gjennom helsen til tarmfôret og dermed symptomene på en rekke psykologiske problemer - til og med alvorlige diagnoser som bipolar lidelse og OCD, gå gjennom en rekke stadier som eliminerer ulike matvarer.Relatert historie

Introduksjonsfasen - som Dr. Campbell-McBride sier er viktig å gå gjennom før du hopper inn i hele GAPS-dietten for å 'helbrede og forsegle' tarmfôret - er en ganske streng eliminasjonsdiett som inkluderer seks trinn, ifølge GAPS kosthold nettsted .

I løpet av den første fasen skal du fokusere ganske mye på hjemmelagde supper, probiotisk mat og ingefær, mynte eller kamille te ... og ikke mye annet. 'Ikke innfør grønnsaker før diaréen begynner å legge seg,' sier Dr. Campbell-McBrides nettsted. 'Når tarmveggen er sterkt betent, kan ingen mengde fiber tolereres.'

I trinn to til seks av introduksjonsfasen tilsettes andre matvarer - som rå, økologiske eggeplommer, gjæret fisk, pannekaker, hjemmelaget brød og eplepuré - forutsatt at du tåler den forrige maten godt.

Tiden varierer veldig hvor lenge du kan trenge å være i innledningsfasen. 'Pasienten din kan være i stand til å bevege seg gjennom Introduksjonsdietten raskere eller langsommere, avhengig av avføringen,' sier Dr. Campbell-McBride. 'La diaréen begynne å rydde før du går videre til neste trinn. ... Etter introduksjonen er dietten fullført, og når pasienten har mer eller mindre normal avføring, går du inn i Full GAPS-dietten. '

Når du har jobbet deg gjennom disse trinnene og har de 'normale avføringene', Dr. Campbell-McBride sier pasienter er klare for Full GAPS Diet, som anbefaler å unngå alt sukker og stivelse - inkludert korn, sukker og stivelsesholdige grønnsaker - og øke mengden gjæret mat du spiser. Du skal følge hele GAPS-dietten i minst to år - og selv etter at du har fullført dietten, sier Campbell-McBride at du bør unngå eller begrense hvete, bearbeidet mat og sukker.

Så hva kan du spise på GAPS-dietten?

Det korte svaret? Mye fisk, egg og gjæret mat.

Det lange svaret? Det avhenger av hvilket stadium du er på, men her er en mer detaljert liste:

 • Hjemmelaget kjøtt eller fiskekraft (introduksjonsdiett - første trinn)
 • Probiotiske matvarer som er meieribaserte eller grønnsaksbaserte (introduksjonsdiett - første trinn)
 • Ingefærte, mynte eller kamille te (introduksjonsdiett - første trinn)
 • Rå, organiske eggeplommer (introduksjonsdiett - andre trinn)
 • Stews og gryteretter laget av kjøtt og grønnsaker (introduksjon diett - andre trinn)
 • Fermentert fisk (introduksjonsdiett - andre trinn)
 • Hjemmelaget ghee (introduksjonsdiett - andre trinn)
 • Avokado most i supper (introduksjonsdiett - tredje trinn)
 • Pannekaker laget med organisk nøttesmør, egg og squash (introduksjonsdiett - tredje trinn)
 • Surkål og gjærede grønnsaker (introduksjonsdiett - tredje trinn)
 • Stekt og grillet kjøtt (introduksjonsdiett - fjerde trinn)
 • Kaldpresset olivenolje (introduksjonsdiett - fjerde trinn)
 • Nypresset grønnsaksjuice (introduksjonsdiett - fjerde trinn)
 • Hjemmelaget brød laget med nøttemel, egg, squash og et 'naturlig' fett som ghee (introduksjonsdiett - fjerde trinn)
 • Kokt eplepuré (introduksjonsdiett - femte trinn)
 • Rå grønnsaker (introduksjonsdiett - femte trinn)
 • Nypresset frukt- og veggiesaft (introduksjonsdiett - femte trinn)
 • Skallet rå eple, etterfulgt av annen frukt (introduksjonskosthold - sjette trinn)
 • Bakevarer laget med tørket frukt (introduksjonsdiett - sjette trinn)
 • Fersk eller frossen kjøtt, fisk og skalldyr (full GAPS diett)
 • Lever og annet orgelkjøtt (full GAPS diett)
 • Ferske grønnsaker og frukt (full GAPS diett)
 • Organisk, usaltet smør (full GAPS diett)
 • Ubearbeidede nøtter og frø (full GAPS diett)
 • Hjemmelaget kokosmelk (full GAPS diett)
 • Hvitløk (full GAPS diett)
 • Ubearbeidet honning (full GAPS diett)

  Hva sier forskning om hvorvidt GAPS-dietten fungerer?

  I følge Campbell-McBrides nettsted, 'Dette programmet har utviklet seg gjennom den personlige opplevelsen av Dr. Campbell-McBrides familie og kliniske erfaring med tusenvis av GAPS-barn og voksne over hele verden.' Klinisk erfaring er absolutt viktig, men dessverre er filosofien om 'det fungerte for meg, så det skal fungere for deg' ikke bevisbasert. Så jeg tok en titt på litteraturen for å se om det er bevis som støtter bruken av denne dietten for å forhindre eller reversere de mange tilstandene den hevder å forbedre.

  Som det viser seg, er det ingen fagfellevurderte studier rundt GAPS-dietten. Det er forskning på å fikse en tett tarm; Imidlertid er denne forskningen ganske foreløpig (les: det er for tidlig å si noe virkelig avgjørende basert på det), og GAPS-dietten er ikke spesifikt studert som en løsning for økt tarmpermeabilitet. Åh, og en tett tarm har ikke engang blitt identifisert som en årsak til de mange tilstandene som Dr. Campbell-McBride sier at den fører til.

  Bare for å kjøre dette punktet hjem: En gjennomgang fra 2014 ser på litteraturen rundt tarmpermeabilitet. Forfatterne konkluderer med at 'forskningen på modulering av tarmpermeabilitet har akkurat startet.' Selv om de nevner potensialet for at visse dietter kan påvirke tarmpermeabilitet, nevnes det ikke spesielt GAPS-dietten.

  Jeg snakket med noen andre ernæringseksperter jeg kjenner for å se om de var enige om at bevisene til fordel for å følge GAPS-dietten virket ... mangler.

  'Tarmpermeabilitet er ikke fastslått som en årsak til autisme, psykiatriske lidelser eller atferdsforstyrrelser,' sier Tamara Duker Freuman, RD, forfatter av Den oppblåste mageviskeren . “Å si at disse forholdene er (1) forårsaket av en tett tarm, (2) at spesifikke matvarer vi spiser forårsaker en tett tarm, og at (3) denne protokollen identifiserer maten som får tarmen din til å lekke, er en serie ubegrunnet , ikke-bevisbaserte påstander lagd oppå hverandre. '

  'Det virker litt uklart, svært restriktivt og ikke basert på bevis,' sier Natalie Rizzo, MS, RD, forfatter av No-Brainer Nutrition Guide for Every Runner .

  Så ... burde du prøve det?

  IMO, denne dietten virker ekstremt begrensende og uholdbar, spesielt med tanke på at hele GAPS-dietten skal følges i omtrent to år. Videre begrenser det så mange kilder til fiber, som mater tarmmikrober, så vel som mange andre næringsstoffer - og det virker problematisk for meg. 'Jeg kan ikke forestille meg hvordan sulting av tarmmikrober kan gjøre annet enn å påvirke tarmens helse negativt,' er Freuman enig.

  Rizzo er med Freuman og meg om å ikke anbefale denne dietten, siden den ikke er bevisbasert. “Hvis noen ønsket å gjøre et eliminasjonsdiett for G.I. grunner, vil jeg anbefale at de ser en registrert diettist og jobber sammen med dem for å utvikle en sunn plan. Å følge et bestemt kosthold som en kur mot nevrologiske tilstander virker usikkert ”.

  Bunnlinjen: Jeg advarer mot en diett som er så begrensende og langsiktig som GAPS-dietten, siden den kan føre til mangler på næringsstoffer og til og med forstyrret spiseadferd - spesielt fordi det ikke er noen harde bevis som støtter den.


  Alyssa Lavy, MS, RD, CDN er eieren av Alyssa Lavy Nutrition & Wellness LLC, en privat praksis basert i Connecticut. Innenfor sin praksis fokuserer Alyssa på å reparere tarmhelse og matforhold, samt sportsnæring for atleten og det aktive individet.