Er gluten dårlig for deg?

1012-gluten.jpg Jamie Chung

Bryllupet til Clinton Clinton fikk mye pressespill for det nydelige stedet, de anerkjente gjestene og den vakre kjolen hennes. Men det som også tok kaken når det gjaldt mediedekning, var vel kaken. De glutenfri kake.For bare 10 år siden visste knapt noen hva ordet gluten betydde, enn si tenkte på å unngå det. Men nå glutenfritt kosthold menyene er raseri, og profilerte stjerner som Gwyneth Paltrow, Rachel Weisz og Victoria Beckham har blitt knyttet til glutenfritt kosthold livsstil, som sies å bidra til økt energi, tynnere lår og redusert magepust.

Hva det er, nøyaktig
Gluten er et protein som finnes i kornene hvete, bygg og rug. De fleste av oss elsker det uvitende, fordi gluten gir favorittmatene våre det spesielle preget: Det gjør pizzadeigen tøyelig, gir brødet sin svampete tekstur og brukes til å tykne sauser og supper.

Glutenfri spising har grunnlag i vitenskapen, og det hjelper et ekte helseproblem. For mennesker med en kronisk fordøyelsesforstyrrelse som kalles cøliaki, er gluten virkelig ondt: Kroppene deres ser til og med en liten smule av den som en ondsinnet inntrenger og gir en immunrespons, sier Alessio Fasano, MD, medisinsk direktør ved University of Maryland Center for Celiac Research i Baltimore. Problemet er at denne immunreaksjonen ender med å skade tynntarmen, noe som forårsaker både store gastrointestinale plager og ernæringsmessige mangler. Hvis ubehandlet, kan disse responsene føre til tarmkreft, samt komplikasjoner som infertilitet og osteoporose.

Eksperter mente en gang at cøliaki var en sjelden lidelse, antatt å påvirke en av hver 10.000 mennesker. Men en Archives of Internal Medicine-studie i 2003 antyder at cøliaki er langt mer utbredt enn noen hadde mistenkt, og rammet en av 133 amerikanere. Med økt testing og bevissthet skjønte flere hvorfor de følte seg syke etter å ha spist et stykke brød, og matbedrifter oppdaget et nytt marked.Nå dukker det opp et annet problem, og eksperter omtaler det som glutenfri følsomhet uten celiacia. Glutenfølsomhet kan føre til lignende cøliaki symptomer som magekramper, diaré og oppblåsthet. Men i motsetning til cøliaki, skader følsomhet ikke tarmen. I årevis trodde ikke helsepersonell at det ikke eksisterte glutenfri sensitivitet, men eksperter begynner å erkjenne at det kan påvirke så mange som 20 millioner amerikanere, sier Fasano.

Health Hype
Takket være økningen i diagnostiserte tilfeller av cøliaki og gluten, og den tilsvarende økningen i matvarer som markedsføres til pasienter, har 'glutenfrie dietter kommet fra uklarhet, og nå har pendelen svingt helt i den andre retningen,' sier Fasano. Og med denne popularitetstrykket har folk sluttet å unngå gluten som en kur for mange forhold bortsett fra cøliaki, inkludert migrene, fibromyalgi og kronisk utmattelsessyndrom. Mens noen har funnet lettelse, betyr det ikke at et glutenfritt kosthold vil fungere i alle tilfeller.

Og så er det ideen om at en glutenfri eksistens er billetten til raskt vekttap. Men, sier Mark DeMeo, MD, direktør for gastroenterologi og ernæring ved voksen cøliaki sykdomsprogram ved Rush University Medical Center i Chicago, `` det er ikke noe magisk med et glutenfritt kosthold som vil hjelpe deg med å gå ned i vekt. '' Hva er egentlig på jobben: Glutenfri servering kan alvorlig begrense antall matvarer du kan spise. Med færre valg, er det mye mindre sannsynlig at du spiser for mye, sier Shelley Case, R.D., forfatter av Glutenfritt kosthold: En omfattende ressursveiledning og et medisinsk rådgivende styremedlem for Celiac Disease Foundation.Men det kan også slå tilbake, fordi glutenfritt ikke betyr fettfritt eller kalorifritt.

'Uten gluten for å binde mat sammen, bruker matprodusenter ofte mer fett og sukker for å gjøre produktet mer velsmakende,' sier Case. Tenk på kringler: En servering med vanlige kringler har omtrent 110 kalorier og bare ett gram fett. Bytt dem mot glutenfrie kringler, og du kan få 140 kalorier og seks gram fett.Bør du gå glutenfri?
Hvis du har cøliaki eller glutenfølsomhet, er svaret enkelt: Ja, det må du. Men hvis du bare vil gi dietten et snurr, vet du dette: Det er en kjempesmerter i baken. Å gi opp gluten kan høres like grunnleggende ut som å kutte ut brød eller spise mindre pasta, men dette er ikke bare en annen versjon av lavkarbo-mani. Fordi gluten gjør maten tykk og velsmakende, blir den tilsatt til alt fra salatdressing til soyasaus til krydder.

Foruten bryet, kan du ende opp med alvorlige ernæringsmangler. 'Glutenfri er ikke nødvendigvis like sunn, spesielt når folk drar vitaminberiket og fullkornmat fra kostholdet og erstatter dem med glutenfrie brownies,' sier Case. Faktisk antyder forskning at de som avgir gluten kan være mer sannsynlig å gå glipp av viktige næringsstoffer som jern, B-vitaminer og fiber.

Det er her nøye måltidsplanlegging kommer inn, noe som kan forklare hvorfor noen mennesker føler seg så bra når de går G-fri: De spiser ekte mat i stedet for ultrabehandlet pakket pris. `` Hvis du hopper over glutenfrie godbiter og fokuserer på frukt, grønnsaker, magert protein, meieriprodukter og glutenfrie korn som amarant og quinoa, kan dette være en veldig sunn måte å spise, '' sier Marlisa Brown, R.D., forfatter av Glutenfri, problemfri . 'Men du kan ikke bare vinge den.'Syv tegn på glutenfølsomhet
Mer enn 2,5 millioner mennesker kan ha cøliaki, men bare anslagsvis 150.000 har blitt diagnostisert. Det er fordi folk kan være asymptomatiske i årevis, og symptomene på cøliaki kan også overlappe andre medisinske problemer, så det forvirrer ofte både pasienter og leger. Når det er sagt, hvis du tror du kan ha et problem, ikke øks gluten fra kostholdet ditt før du blir screenet av en spesialist. Hvis du slår av gluten helt før du har gjort en test, kan resultatene komme negative selv om du har sykdommen.

Cøliaki har hundrevis av anerkjente symptomer, ifølge Celiac Sprue Association, en ideell for de med sykdommen. Her er noen vanlige problemer:

> Kronisk diaré eller forstoppelse
> Magesmerter og oppblåsthet
> Uforklarlig vekttap
> Anemi
> Tretthet
> Infertilitet