Er det skadelig å holde i tissen din?

holding-in-pee.jpg Shutterstock

Du har hørt omutsettelse for leggetid, men hva med utsettelse på badet? Du vet, når du slipper å tisse til beina dine er krysset og du knapt kan humpe for å endelig parkere deg selv på porselenstronen. Enten det er fordi du driver gjennom arbeids-e-post ved skrivebordet ditt, eller du heller vil unngå gruene til enoffentlig toalett, noen ganger tisse bare lander nederst på oppgavelisten din. Men kan det faktisk være farlig? Vi konsulterte Benjamin Brucker, MD, assisterende professor i urologi ved NYU Langone Medical Center, for å finne ut av det.

I SLEKT: Håndtere urininkontinens: Hvordan stoppe deg fra å pisse ved et uhell

Hvor lenge er det greit å holde det?
Kroppens fysiske evne til å holde i urinen er basert på noen få ting: 'Mesteparten av tiden kan kvinner holde urin i tre til seks timer, men dette vil variere,' sier Brucker. 'Det avhenger virkelig av mengden urin som noen lager, som bestemmes av hydratiseringsstatus og væskeinntak, og også funksjonell blærekapasitet, som er en kombinasjon av den faktiske størrelsen på blæren og blæresensitiviteten.' Men til slutt er det ikke massevis av forskning om emnet. 'Sannheten i saken er at normal vannlating hos kvinner over hele levetiden ikke er så godt forstått som den burde være,' sier Brucker.Bør du tisse på hvert vondt?
Som du vet, varierer den 'jeg må gå' -følelsen fra små smerter til en følelse som nesten gjør vondt. 'Du vil ikke gi etter for enhver liten følelse av å urinere, men du vil heller ikke holde den inne til det punktet hvor det er vondt,' sier Brucker. 'Til slutt vil du ha sunne ugyldighetsvaner.' Det betyr å finne en mellomvei som ikke får deg til å løpe på do hver gang du tar en slurk vann, men som heller ikke resulterer i at du bøyer deg over med krampelignende opplevelser.

I SLEKT: Spørsmål og svar: Hvorfor lukter asparges lusten min?

Hva er det verste tilfelle-scenariet?
`` Det er ingen spesifikke komplikasjoner du kan få fra å holde i urinen, selv om det kan gi deg en større sannsynlighet for å utvikle urinveisinfeksjoner, som kan behandles med antibiotika, '' sier Brucker.Å ha en UTIkan også få deg til å føle at du må gå oftere enn normalt, i tillegg til forhold som overaktiv blære og smertefullt blæresyndrom. Hvis du plutselig føler at du trenger å tisse mye mer enn vanlig, kan du gå til en lege for å bli sjekket ut.Kjeglerog medisiner kan forbedre en overaktiv blære, mens fysioterapi og medisiner kan bidra til å behandle smertefullt blæresyndrom.

Kan du trene kroppen din for å tisse mindre?
Du vet det er viktig åhold deg hydrert, men gnistrende vann kan ha den irriterende bivirkningen at du trenger å tisse noen få minutter. Så det er mulig å venne kroppen til å holde ut? 'Noen menneskers blærer er ganske følsomme, og de vil føle at de blir ugyldige selv med den minste mengden urin i blæren. Det er greit å prøve å distrahere deg selv og ikke gi etter for enhver liten trang, sier Brucker. Dette kan potensielt strekke blæren litt på en sunn måte, selv om du ikke bør forvente noen større endringer. 'Det er en liten studie der ute som viser at sykepleiere, som kanskje ikke har muligheten til å besøke fasilitetene, har litt større blærekapasitet enn aldersmatchede kontroller,' sier Brucker. Poenget er at du sannsynligvis ikke kommer til å skade deg selv ved å holde den inne, men bare for komfortens skyld, bør du slå på badet når det begynner å bli irriterende. Det er tross alt ikke veldig mange andre ting som gir den samme følelsen av lettelse!

I SLEKT: Se en lege hvis tisse ser ut, lukter eller føles slik