Du bør be frisøren din om å sjekke hodebunnen for mulige føflekker ved neste avtale

nærbilde av ung kvinne Claudia Miranda / EyeEmGetty Images

Crusty og grov. Slik beskriver Aly Longendyke den kløende hudflaten hun oppdaget over venstre øre i slutten av 2013. 25 år gammel på den tiden hadde den innfødte i Minneapolis lenge taklet en tørr hodebunn (takk, Midt-vestlige vintre!), Så hun tenkte flass sjampo ville gjøre susen. Med unntak av at stedet ikke forsvant, og det til og med blødde litt.

'Men jeg ble ikke helt oppslukt av det,' husker Longendyke, nå 31. 'Jeg antok at det ville rydde opp.'

Da hun klippet håret i januar 2014, la frisøren hennes Molly Louismet merke til sår-dollar-størrelse lesjon med en gang. “Jeg spurte:” Har du skadet deg selv? ”, Sier Louismet. Klienten hennes forklarte at merket dukket opp fra ingensteds, hadde vært der i noen uker og ikke helbredet. Den siste utløste alarmklokkene for Louismet. Selv om hun ikke var sikker på hva lappen var, rådet hun Longendyke til å lage en derm-avtale stat, bare i tilfelle.Longendyke ble diagnostisert med basalcellekarsinom, den vanligste formen for hudkreft.

Det er veldig bra hun gjorde: Longendyke fikk diagnosen basalcellekreft, den vanligste formen for hudkreft. Hvis den blir fanget tidlig, kan basalceller behandles veldig. I Longendykes tilfelle betydde det å gjennomgå en poliklinisk kirurgisk prosedyre for å fjerne den.

Kreft i hodebunnen kan være ganske alvorlig, men: Melanom i hodebunnen har vanligvis en dårligere prognose enn på andre deler av kroppen, har flere studier funnet. En del av det skyldes den typiske sene diagnosen, men melanomer i hodebunnen kan også bare være mer aggressive.

hudkreft melanomkirurgi
En nærbilde av Alys hodebunn etter operasjonen
Hilsen av Aly Longendyke

For Longendyke, som har vært i det klare i seks år, er hennes eneste suvenir av prøvelsene et lite skallet sted gjemt under resten av håret. Hun krediterer Louismet med å gi henne presset hun trengte for å oppsøke lege om det. 'Molly og jeg har et fantastisk forhold, og hennes forslag bidro til å bryte forseglingen for å planlegge avtalen for hudlege.'

Ser flekker

Longendykes historie er ikke så uvanlig som du kanskje tror. Mer enn halvparten av frisørene som deltok i en studie i fjor i Atlanta, sa at de hadde henvist en klient til en hudlege for en mistenkt føflekk, pr. Journal of the American Academy of Dermatology . Det er fornuftig: Kosmetologer du ser noen få måneder er mer kjent med huden din (spesielt områder du ikke kan kikke uten hjelp av et speil eller yogi-master-nivå forvrengning) enn noen du går til en gang i året.

aly longendyke
Aly Longendyke
Høflighet

Utdanning for alle

Visst, hvis du skanner en læreplan for skjønnhetsskoler, vil du sannsynligvis ikke finne en klasse som heter How to Spot Cancer 101. Men en rekke programmer, sponset av organisasjoner som Skin Cancer Foundation og American Society of Dermatologic Surgeons, har dukket opp opp til å trene stylister (og i mange tilfeller manikyrister, ansiktseksperter og massasjeterapeuter også) på hudkreftadvarselskilt. 'Mange frisører har vært i en posisjon der de fant noe, men ikke visste om de skulle si noe,' sier Marisa Garshick, MD, en styresertifisert hudlege ved New Yorks Medical Dermatology & Cosmetic Surgery Center.

Du trenger ikke å lene deg tilbake og vente på at stylisten din tar ledelsen, skjønt - be henne direkte om å overvåke for deg. Det trenger ikke å være vanskelig: 'Bare si til stylisten din: 'Hvis du ser noe i hodebunnen min, vennligst gi meg beskjed',' sier styresertifisert hudlege Antoanella Calame, MD, eier av det elektroniske treningsprogrammet Eyes on Kreft (som Louismet meldte seg på etter anbefaling av salongeieren etter at hun bidro til å oppdage Longendykes karsinom).

Den beste tiden å få stylisten din til å se nærmere på er når håret ditt er vått, legger Dr. Calame til, siden vått hår er lettere å skille seg og gir mer av huden din.

Siden hun mottok sertifiseringen i 2018, har Louismet reist bekymringer med tre klienter, hvorav den ene tilfeldigvis nettopp har kommet tilbake fra hudlege for behandling av den føflekken Louismet la merke til. (God jobb, jente!) Kurset gjorde at hun følte seg bedre informert og enda mer bemyndiget til å være på utkikk. 'Jeg vil vite hva jeg ser etter på nakken, hodebunnen og ørene,' sier hun. 'Det er så mange muligheter for å hjelpe kundene dine utover bare håret.'

molly louismet
Molly Louismet
Høflighet

Doctor's Orders

Selv med en formell sertifisering er det viktig å huske på at stylister bare kan flagge mistenkelige steder - de kan ikke (og burde ikke ) spille lege. 'Hvis frisøren ser noe de stiller spørsmål ved, er det best å snakke med en brett-sertifisert hudlege og få dem til å evaluere stedet,' sier Dr. Garshick. 'Noen ganger velger de å overvåke den, eller de tar en liten prøve av den for å teste bare for å sikre at alt er i orden.'

For Longendyke, som fortsetter å klippe håret av Louismet, var stylistens vilje til å se noe og si noe transformerende. 'Jeg vet ikke hvor jeg ville havnet hvis hun ikke hadde presset meg til å få det sjekket.' Snakk om et livsforandrende hårklipp.

Ekstra sett med øyne

Så din stylist er ikke blitt sertifisert gjennom et kreftoppdagelsesprogram. Ingen svette. Hun kan fortsatt hjelpe deg med å holde hodebunnen sunn ved å se etter melanom-ABCDEene (og du kan også bruke en forfriskning, ikke sant?). Hvis du har et sted med noen av disse egenskapene, vil du se en hud umiddelbart, fordi tidlig oppdagelse er alt.

  • ASYMMETRI: De to halvdelene av føflekken ser ikke like ut.
  • GRENSE: Området har takkede eller ujevne sider.
  • FARGE: Stedet har flere fargetoner (solbrun, mørk brun eller til og med lilla eller rød).
  • DIAMETER: Den er større enn en blyantgummi (ca. 1 tomme).
  • EVOLVERER: Området har vokst eller endret farge, eller er crusty eller blødende.

    Denne artikkelen vises i mai 2020-utgaven av våre , tilgjengelig 21. april .