Disse 4 underliggende forholdene kan forklare hvorfor magen din gjør vondt etter at du spiser

Magen gjør vondt etter å ha spist Getty Images

Det siste du forventer etter å ha hatt et godt måltid er magesmerter, men det kan og skjer.En av de vanligste årsakene til dette kan være dyspepsi, som i utgangspunktet bare er et fancy ord for fordøyelsesbesvær. Dyspepsi forårsaker magesmerter, oppblåsthet , og følelser av metthet etter at du spiser, og det er faktisk ganske vanlig, sier Scott Gabbard, M.D., en gastroenterolog ved Cleveland Clinic. Ifølge American Gastroenterological Association , omtrent hver fjerde person får dyspepsi på et eller annet tidspunkt.

Mens dårlig fordøyelse vanligvis er flyktig, kan det også være vondt i magen etter at du spiser på grunn av en underliggende tilstand.

Dette kan være forårsaket av en lang liste med ting, sier Ashkan Farhadi, M.D., en gastroenterolog ved MemorialCare Orange Coast Medical Center og direktør for MemorialCare Medical Groups fordøyelsessykdomsprosjekt i Fountain Valley, California. Det er fortsatt problemer som ofte er knyttet til magesmerter etter måltidet. Her er biggies du bør vite om:

Du har gastroøsofageal reflukssykdom Christine Frapech

Også kjent som GERD, denne tilstanden skjer når magesyre irriterer slimhinnen i spiserøret, og skaper halsbrann og magesmerter i prosessen, sier Farhadi. Det er mer sannsynlig at du lider av GERD hvis du har en tendens til å spise for mye eller elske krydret mat —Som lar syre strømme opp i spiserøret, noe som kan være ganske smertefullt, sier Rudolph Bedford, MD, en gastroenterolog ved Providence Saint John's Health Center i Santa Monica, California. Hvis du tror du sliter med GERD, kan du prøve å kutte ned på krydret mat, koffein og alkohol, og ta reseptfrie syrenøytraliserende midler for å hjelpe til med symptomer. Hvis det fremdeles ikke gjør susen, ring legen din.Finn ut hva du MÅ gjøre neste gang du går til legen:

Du har irritabel tarmsyndrom Christine Frapech

IBS , en tarmlidelse som kan forårsake smerter i magen, gass, diaré og forstoppelse, kan dukke opp på en rekke forskjellige måter, men det kan definitivt forårsake magesmerter etter at du spiser, sier Farhadi. Hvis magen fortsetter å være vond etter at du spiser, og du sliter med forstoppelse eller diaré, er det en god ide å sjekke inn hos legen din for å bli testet for IBS.

I slekt:6 advarselstegn på magekreft som ikke har noe med smerter å gjøre

Du har cøliaki Christine Frapech

Cøliaki er en immunreaksjon mot å spise gluten som kan påvirke pasienter på forskjellige måter. Den ene er magesmerter etter at du spiser gluten, sier Bedford. BTW: Magen din kan også gjøre vondt hvis du har en mild glutenintoleranse (det vil si at kroppen din har problemer med å fordøye gluten), men dette er forskjellig fra cøliaki. Med cøliaki blir tynntarmen til en person skadet når de spiser gluten; med glutenintoleranse, kan noen rett og slett ha en fysisk reaksjon som diaré eller gass etter å ha spist gluten. Legen din kan hjelpe deg med å finne ut hva som kan være årsaken til problemet. (Slipp sta pund for godt med Ta alt av! Hold alt av! )Du har sår Christine Frapech

Hvis du sliter med kronisk smerte etter at du spiser, og også har med vekttap, anemi, oppkast, problemer med å svelge eller blod i baugen din , det kan være et tegn på et sår, sier Gabbard. Sår, som er sår som utvikler seg i slimhinnen i spiserøret, magen eller tynntarmen, blir i noen tilfeller vanligvis behandlet med syrereduserende medisiner og antibiotika, så du må virkelig oppsøke lege om dette.

I slekt:6 tegn du har et alvorlig problem med magen

Igjen, noen ganger kan årsaken være så enkel som å spise for mye, men hvis du opplever at magen din gjør vondt regelmessig etter at du spiser, er det en god idé å ta en medisinsk fagperson for å finne ut hvorfor.