De 14 beste matene du kan spise når du har opprørt mage, ifølge ernæringseksperter

Fire saltvann og smuler på hvitt Wendy VanGetty Images

Enten du har en magesekk, en tilstand somirritabel tarm-syndrom(IBS), eller bare drakk for mange marg i går kveld, er ditt første instinkt sannsynligvis å laste på saltkaker og ingefærøl. (Noen andre? Bare meg?)Tross alt er det ingen som vil spise feil ting og gjøre en allerede sint mage enda ... sintere.

'Når magen din er opprørt, vil du sørge for at du gjør alt for å dempe symptomene og føle deg bedre,' sier kostholdsekspert Valerie Goldberg , RD . 'Du vil ha lett fordøyelig mat. Det er best å unngå noe høyt i fiber eller fett, og å holde seg til enkle karbohydrater og magre proteinkilder som kroppen lett kan bryte ned. '

Siden mageproblemer kan signalisere mer alvorlige underliggende helseproblemer, må du søke lege ASAP hvis en urolig mage varer lenger enn tre dager eller så, sier Goldberg. I mellomtiden kan følgende tarmvennlige matvarer imidlertid bidra til å lette kvalmen og minimere nødsprints på badet.

en. Hvit ris

  Lite fiber og høyt i enkle karbohydrater, er hvit ris lett å fordøye - et stort pluss når magen er på fritz, sier Goldberg. Det er spesielt avgjørende hvis du er kvalm  Spise opp: Goldberg anbefaler å koble hvit ris med et lett absorberende, enkelt protein som grillet kylling. Hvis det føles for tungt, koker du risen i beinbuljong for tilsatt protein og smak, eller tilsett kollagenpulver til den.

  2. Bananer

  Med sin myke og trøstende tekstur er bananer lette å absorbere og fordøye. I tillegg hjelper deres løselige fiber godt, tykner ting, hvis du lider av diaré, sier Goldberg. Bare unngå dem hvis du føler deg kvalm; lukten kan få deg til å føle deg verre hvis du ikke vanligvis er en bananfan.

  Spise opp: Goldberg anbefaler sakte nysing på frosne bananer, siden kjøleeffekten er beroligende for tumoren. Når du føler deg litt bedre, kan du prøve DIY “fin krem” av frossen banan, dadler og et lite kanel.  3. Kombucha

  Hjemmelaget gjæret rå kombucha te med forskjellige smaker. Sunn, naturlig probiotisk smak. sveta_zarzamoraGetty Images

  Så mye som du kanskje elsker å nippe til ingefærøl når du føler deg under været, er kombucha et bedre alternativ for deg, med lavere sukker, sier Goldberg. Mange kombuchas smaker noe lik ingefærøl og inneholder probiotika, som kan bidra til et sunt tarmmikrobiom og dermed bidra til å redusere betennelse.

  Relatert historie

  Drikk opp: Kombucha har en tendens til å komme i funky smaker, så velg det du sannsynligvis vil nippe til. Goldbergs favorittsmak: som gir deg en bedre nivå av din typiske ingefærøl.  4. Gresk yoghurt

  Ingen meieriproblemer? gresk yogurt kan faktisk være super beroligende for magen. I likhet med kombucha inneholder yoghurt probiotika, som kan bidra til å støtte en sunn tarm. (Ikke rart det er et valg for folk som tar antibiotika!)

  Spise opp: Siden enkel, vanlig mat avgjør best når du har vondt i magen, spis din greske yoghurt rett fra beholderen, uten noen sprø tillegg, sier Goldberg. Du kan komme tilbake til parfaiter med granola- og nøttersmør når du føler deg bedre.  5. Eplesaus

  Eplesaus på rosa papir og skje 8vFanIGetty Images

  Det er en grunn til at sykehus ofte gir eplemos til pasienter med gastrointestinalkirurgi, sier Goldberg. Eplemos inneholder pektin, en fortykkende fiber som finnes i epler, som gjør underverker når du har diaré. I tillegg er det lett å komme seg ned når du ikke har lyst til å tygge mye.

  Spise opp: Hvis du ikke har noen problemer med meieriprodukter, anbefaler Goldberg å blande litt eplemos med vanlig gresk yoghurt til et måltid som er lett å spise og gir protein.

  6. Te

  Gjør kruset klart: Ifølge Goldberg er te veldig beroligende når du har vondt i magen. Spesielt peppermynte te har vist seg å hjelp til fordøyelsesbesvær , mens ingefærte inneholder flavonoider med medisinske egenskaper.  Drikk opp: 'Hvis du har å gjøre med kvalme, prøv iste ingefærte med fersk mynte,' sier Goldberg. Bare drikk det usøtet, siden mange søtningsmidler (spesielt de kunstige) trekker vann inn i tykktarmen og kan få deg til å føle deg verre.

  7. Saltkakere

  Tydeligvis var mor på noe med barndomens magesmerter! Selv om saltstenger ikke akkurat er super næringsrike, inneholder de nesten null fiber, fett og sukker, noe som gjør dem lette å fordøye og lett på svak mage, sier Goldberg.

  Spise opp: 'Par saltinjer med suppe som inneholder litt grønnsaker og et protein, som kylling,' sier Goldberg. Unngå supper som er avhengige av plantebaserte proteinkilder som tempeh eller bønner, som har høyere fiber og kan forårsake ekstra mageproblemer.

  8. Søtpoteter

  En annen mage-kjærlig karbohydrat, søte poteter er rik på lett fordøyelig stivelse. 'Bonusen er at de inneholder mye kalium, noe som er viktig for å gjenopprette elektrolytter som er tapt i diaré eller oppkast,' sier Goldberg.

  Relatert historie

  Spise opp: Skrell søtpoteter for å fjerne ekstra fiber, stek til den er myk og mos eller puré. Tilsett et dash kanel og en dråpe kokosnøttolje for smak.

  9. Kokosvann

  Kokosvann i en krukke Svitlana_PimenovGetty Images

  Når vann ikke appellerer, inneholder kokosnøttvann langt mindre betennelsesinduserende sukker enn tradisjonell juice, ifølge Goldberg. I tillegg, som søtpoteter, er den også fylt med elektrolyttkalium.

  Drikk opp: Nipp til kokosnøttvann etter ønske, og tilsett et lite salt salt for å hjelpe kroppen din med å beholde væske.

  10. Kokte grønnsaker

  Å lage grønnsaker gjør det lettere for magen å bryte ned, noe som betyr at det kan gå lett på magesyreproduksjonen - et stort pluss hvis du ikke har det bra, sier Goldberg. Kokt eller ikke, bare hold deg unna korsblomstrede grønnsaker som kål, rosenkål og blomkål, som vanligvis er vanskeligere å fordøye.

  Spise opp: Kok opp grønnsakene lett, tilsett et lite salt salt for å fylle på mistet natrium, og tygg grundig. 'Den første delen av fordøyelsen er å tygge, og de fleste tygger ikke nok,' sier Goldberg. Veggene dine bør være konsistensen av eplemos før du svelger dem.

  11. Kyllingsuppe

  Gode ​​nyheter: Kyllingsuppe er bra for mer enn bare sjelen. Faktisk kan natrium i kyllingsuppe bidra til å fylle på elektrolytter, mens kollagenproteinet i lageret (forutsatt at det er faktisk lager laget av kyllingben ) kan hjelper til med å helbrede tarmforingen , Sier Goldberg.

  Slurp opp: Kok opp stykker kylling og grønnsaker, som gulrøtter og courgette, i enten hjemmelaget eller kjøpt kyllingkraft.

  12. Brød

  En av grunnene til at du ønsker det karbohydrater når du er bakrus: De enkle, raskt fordøyende karbohydratene som finnes i brød kan bidra til å avgjøre magen, sier Goldberg.

  Spise opp: Selv om det å spise toast er ganske mye en selvpleie for mange av oss, skaper risting av brød en svampete tekstur som kan gjøre det utfordrende å svelge, sier Goldberg. Hvis du virkelig vil avgjøre magen, velger du mykt, ikke-ristet brød som ikke har harde skorpe eller inneholder nøtter eller frø. Og gå lett på smøret eller syltetøyet.

  13. Havregryn

  Frokost: havregryn med bananer, blåbær, chiafrø og mandler wmaster890Getty Images

  Varm, trøstende havregryn er en god kilde til løselig fiber, ifølge Goldberg - så det er nok en livredder når maten ser ut til å gå rett gjennom deg.

  Spise opp: Hold skålen din enkel og kok havre i vanlig olje. 'Du kan også legge til et proteinpulver som du allerede vet stemmer overens med kroppen din,' sier Goldberg. Ellers unngå funky tillegg.

  14. Egg

  Hvis du trenger en enkel kilde til proteiner mens du kjører magebusskampen, kan du gå med egg. 'De inneholder alle essensielle aminosyrer som absorberes i musklene våre,' sier Goldberg. I tillegg inneholder eggeplommene sunne fettstoffer som også kan bidra til rask helbredelse.

  Spise opp: Goldberg anbefaler å lage eggene dine på den måten som mest appellerer til deg. Siden immunforsvaret ditt kanskje ikke er på sitt beste, må du koke eggeplommene helt som en ekstra forholdsregel.