Bekkeninflammatorisk sykdom (PID)

Hva er det?

Bekkenbetennelse er en infeksjon i livmoren, egglederne eller eggstokkene. Det er den vanligste alvorlige infeksjonen blant unge kvinner, med omtrent 1 million nye tilfeller diagnostisert i USA hvert år. Det rammer vanligvis seksuelt aktive kvinner i fertil alder. Omtrent en av syv kvinner får behandling for bekkenbetennelse en eller annen gang i livet.

Bekkenbetennelse er den vanligste forebyggbare årsaken til infertilitet i USA. Infeksjonen kan føre til at vev inne i egglederne blir arr, noe som kan skade egglederne eller blokkere dem helt. Jo oftere en kvinne får denne infeksjonen, jo større er risikoen for å bli infertil. Risikoen dobler seg for hver sykdom.

Bekkenbetennelse er en viktig årsak til sykehusinnleggelse hos unge kvinner. Det fører til tusenvis av operasjoner på grunn av komplikasjoner fra infeksjonen. Forskere mener at de fleste tilfeller utvikler seg fra seksuelt overførbare sykdommer (STD), infeksjoner som spres gjennom seksuell kontakt. De to sykdommene som mest sannsynlig vil føre til betennelsessykdommer i bekkenet ergonoréogklamydia. Uten behandling kan de samme bakteriene som forårsaker disse sykdommene også forårsake bekkenbetennelse.Bekkenbetennelsessykdom utvikler seg vanligvis i en to-trinns prosess. For det første infiserer organismer livmorhalsen (livmoråpning). Deretter migrerer bakteriene hos rundt 10% av kvinnene opp til livmoren, egglederne eller eggstokkene. Mindre vanlig kan inflammatorisk sykdom i bekkenet utvikle seg hvis bakterier kommer inn i de øvre delene av reproduksjonskanalen etter fødsel, etter å ha satt inn en intrauterin enhet (IUD) eller etter en indusert abort. Alle disse prosedyrene medfører en viss risiko for infeksjon, spesielt hvis pasienten også har en STD.

Bekkenbetennelse er mest vanlig hos kvinner yngre enn 25 år som har mer enn en sexpartner. Kvinner som har hatt en STD har høyere risiko for å få bekkenbetennelse, det samme gjør de som allerede har hatt en tidligere bekkeninfeksjon. Enhver kvinne hvis sexpartner har mer enn en sexpartner har også økt risiko for bekkeninfeksjon.

Symptomer

Symptomene kan være alvorlige, mindre eller ikke-eksisterende. De vanligste symptomene inkluderer:

 • Smerter i bekkenet og underlivet
 • Utslipp fra skjeden med en ubehagelig lukt
 • Feber og frysninger
 • Kvalme og oppkast
 • Smerter under samleie

  Diagnose

  Legen din vil spørre om din medisinske historie, inkludert de seksuelle vanene til både deg og partneren din. Legen din vil også spørre om symptomene dine og metodene for prevensjon. En bekkenundersøkelse vil avdekke om reproduksjonsorganene dine er ømme eller hovne. Dette hjelper til med å identifisere det spesifikke infeksjonsstedet.

  Diagnosen av bekkenbetennelsessykdom er ikke alltid lett fordi infeksjonsstedet ikke lett kan undersøkes. Symptomene etterligner også noen ganger symptomer på andre forhold, for eksempel blindtarmbetennelse.

  Under bekkenundersøkelsen kan legen din vattpinne innsiden av livmorhalsen med en steril bomullspinne. Et laboratorium vil teste prøven forgonoréogklamydia. Legen din kan bestille en blodprøve for å se om antallet hvite blodlegemer er høyt, noe som kan indikere at bekkenbetennelsessykdommen er mer alvorlig.

  Hvis diagnosen ikke er sikker, kan andre prosedyrer gjøres, inkludert:

  • Laparoskopi - Et slank, teleskoplignende instrument settes inn gjennom et lite snitt i navlen eller like under den. Dette gjør at legen kan se bekkenorganene.
  • Ultralyd - En elektronisk enhet beveges over magen eller plasseres i skjeden, og skaper ekko som blir transformert til bilder av organer for visning på skjermen. Ultralyd kan hjelpe legen til å se om egglederne er hovne eller det er en abscess, som er en samling infisert væske.

   Forventet varighet

   De fleste tilfeller av bekkenbetennelsessykdom rydder opp etter 10 til 14 dagers antibiotikabehandling. Mer alvorlige tilfeller kan trenge å bli behandlet på et sykehus.

   Forebygging

   Annet enn å unngå samleie, er det ingen garantert måte å forhindre bekkenbetennelse på. Imidlertid har kvinner som er i stabile seksuelle forhold med bare en partner svært liten risiko hvis ingen av dem ble smittet med en STD fra en tidligere partner. Kondomer gir beskyttelse mot kjønnssykdommer. Selv om p-piller kan forhindre graviditet, bør kvinner med mer enn en sexpartner også sørge for at partnerne bruker kondomer hver gang de har vaginalt samleie.

   Fordi de fleste tilfeller av bekkenbetennelsessykdom er knyttet til kjønnssykdommer, er det viktig å behandle kvinnens sexpartnere for å forhindre gjentatte infeksjoner. Alle nylige sexpartnere til en kvinne med bekkenbetennelse skal undersøkes av lege og behandles som om de hadde både gonoré og klamydia. En kvinne med bekkenbetennelse skal ikke ha sex igjen før sexpartnerne har blitt behandlet.

   Behandling

   Den primære behandlingen for bekkenbetennelse er antibiotika, og i de fleste tilfeller kan antibiotika alene kurere infeksjonen. Fordi bekkenbetennelsessykdom ofte er forårsaket av mer enn en type organisme, kan det være nødvendig med to eller flere antibiotika. Antibiotika kan tas gjennom munnen eller intravenøst ​​(gjennom en blodåre). Hvis du bruker orale antibiotika, er det viktig å fullføre all medisinen, selv om symptomene forsvinner. Dette er fordi infeksjonen fortsatt kan være tilstede etter at symptomene forsvinner. I de fleste tilfeller må antibiotika tas i 10 til 14 dager.

   Hvis du blir behandlet for bekkenbetennelse, må du kontakte legen din to til tre dager etter at du har startet behandlingen for å rapportere fremdriften din. Hvis tilstanden din ikke forbedres, må du besøke legen din igjen for å ta en ny undersøkelse.

   Noen kvinner med alvorlig infeksjon trenger å bli innlagt på sykehus for å få antibiotika intravenøst. Hvis feber og smerte ikke forbedres etter flere dager, kan det hende du trenger en ultralyd i bekkenet eller computertomografi (CT) for å se om det er dannet en abscess. Hvis du har en abscess, vil du sannsynligvis trenge kirurgi i tillegg til antibiotika for å kurere infeksjonen.

   Som med enhver betydelig infeksjon, er sengeleie eller redusert aktivitet viktig for å fremme utvinningen. Smerter og ubehag kan lindres med smertestillende medisiner, varme bad og varmeputer påført korsryggen og magen.

   Når skal jeg ringe en profesjonell

   Hvis du opplever noen symptomer på bekkenbetennelse, må du kontakte legen din umiddelbart.

   Prognose

   Å få rask behandling og oppfølgingsbehandling kan kurere betennelsessykdommer og hindre at det forårsaker ytterligere problemer. Følg legenes råd nøye, fullfør all medisinen og gå tilbake til legen din for alle planlagte kontroller. For å unngå reinfeksjon, bør også sexpartneren din behandles, og du bør følge alle anbefalingene for forebygging.

   Tilleggsinformasjon

   CDC National Prevention Information Network (NPIN) Nasjonalt senter for HIV, STD og TB-forebygging
   P.O. Boks 6003
   Rockville, MD 20849-6003
   Avgiftsfri: (800) 458-5231
   Fax: (888) 282-7681
   TTY: (800) 243-7012
   http://www.cdcnpin.org/

   Senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC) 1600 Clifton Rd., NE
   Atlanta, GA 30333
   Telefon: (404) 639-3534
   Avgiftsfri: (800) 311-3435
   http://www.cdc.gov/

   Medisinsk innhold evaluert av fakultetet til Harvard Medical School. Copyright av Harvard University. Alle rettigheter forbeholdes. Brukes med tillatelse fra StayWell.