Alt du trenger å vite om navlen - og hvordan du kan bli kvitt den

Rosa oppblåsbar ballong, Paris Julien Fourniol / BaloulumixGetty Images

Rask: Når sist du rengjorde navlen, også navlen din, også det stedet der du en gang var koblet til moren din gjennom en navlestreng? Jeg antar ikke siden foreldrene dine tok et spørsmål om det.

Jeg vet, det er en kroppsdel ​​som lett kan ignoreres, men hvis du ikke gir den litt TLC en gang i blant, vil du kanskje legge merke til noen ganske funky ting som lurer inni den. Her svarer hudlegerne på hva navlen egentlig er, hvordan du holder den i sjakk og hvorfor du bør bry deg.

Ok, hva er egentlig navlen, og hvorfor får jeg det?

Kort fortalt er navlen lof en kombinasjon av døde hudceller som naturlig kaster daglig, rusk, svette, oljesekresjoner, små klesfibre og naturlig funnet bakterier rundt navlen din, forklarer Melissa Kanchanapoomi Levin, MD, en New York- basert hudlege og grunnlegger av Hele dermatologiSelv om det definitivt høres grovt ut, er det ganske ufarlig, sier Dr. Kanchanapoomi Levin. Og dessverre, noen mennesker er bare mer utsatt for det enn andre - hovedsakelig de med lengre, tykkere magehår (friksjonen i håret kan trekke flere klesfibre inn mot navlen) eller folk som bruker spesifikke stofftyper, som bomull eller ull, som har en tendens til å akkumulere mer lo, legger hun til.

Det kan imidlertid komme ut av kontroll. Hvis du noen gang har stukket fingeren i navlen og luktet den (kom igjen, du vet at du har minst en gang), kan den stinke litt - det skyldes bakterier og gjær som har en tendens til å vokse når den kombineres med død hud celler, hår og olje.

Og i verste fall, hvis ting blir for hånd-ut, kan navlen din begynne å lekke en brun, gul eller hvit utflod, som signaliserer en bakterie- eller gjærinfeksjon, sier Dr. Noelani González, MD, direktør for kosmetisk dermatologi ved Mount Sinai West i New York City. (Hint: Det betyr også at du bør planlegge en avtale for å se din derm ASAP.)

Så det høres ut som jeg trenger å rense navlen. Hvordan gjør jeg det?

Den beste strategien er å vask området med mild såpe og vann (les: ingen riper eller sterke alkoholbaserte ingredienser), og tørk det med et håndkle når du er ute. En ren navle er viktig, men a tørke en vil bidra til å holde det fuktige miljøet som bakterier elsker å vokse i sjakk.

Hvis du av en eller annen grunn går på navlen med noe skarpt, som neglene, bruker du litt vaselingelé på området for å hjelpe sårene dine til å gro, sier Dr. Kanchanapoomi Levin. Også: Mens de med outie-navelknapper (i motsetning til innies) vanligvis ikke får navle, er det fortsatt viktig for alle å rengjøre navlen ganske regelmessig (en rask skylling i dusjen er god nok).