Advarselstegn: Hva munnen din prøver å fortelle deg

Tungehelse: Kvinne utenfor Ture Lillegraven
Hvis øynene er vinduene til sjelen din, er munnen din porten til din generelle helse. Endringer i farge eller tekstur kan signalisere at det ikke passer braanatomien din. Åpne åpent en gang i uken og se etter disse forholdene.

Tunge

Se etter blek farge
Kan bety Du har jernmangelanemi, som rammer en av fem kvinner. Uten nok jern - som hjelper til med å produsere energi og opprettholde immunforsvaret - kan ikke kroppen din lage hemoglobin, pigmentet i røde blodlegemer som gir slikkeren sin rubinfarge. Rx Spis rikelig med grønne grønnsaker, kjøtt, sjømat og bønner (eller ta et supplement; den anbefalte dosen er 15 milligram). Hvis du mistenker at du er anemisk, bør du oppsøke legen din for å få en diagnostisk blodprøve.

Spytt

Se etter tykk, strenger spytt
Kan bety Du har xerostomi (munntørrhet). Den sannsynlige synderen? Reseptbelagte og OTC-medisiner (inkludert allergi, smerte og forkjølelse) som endrer mengden vann som strømmer inn og ut av celler. Venstre ubehandlet, tørr munn kan føre til tannråte, tannkjøttsykdom og orale gjærinfeksjoner. Rx Snakk med legen din om medisinene dine og tørr munn, og deretter fløyte du på nytt. Drikk mer vann, tygg sukkerfri tyggegummi og børst med tannkrem for barn, som vanligvis har færre tørkeingredienser, sier Carol Anne Murdoch-Kinch, D.D.S., Ph.D., en odontologprofessor ved University of Michigan. Fortsatt tørket? Spritz en OTC-fuktighetskrem i munnen som Salivart ($ 10, apotek.com), eller be tannlegen din foreskrive spyttstimulatorer som Salagen eller Evoxac.

Tannkjøtt

Se etter knallrød farge, oppblåsthet eller små abscesser
Kan bety Tannkjøttsykdom - om lag 23 prosent av kvinnene i alderen 30 til 54 har det. Se etter blod eller pus som kommer ut av tannkjøttet ditt, spesielt mens du pusser, sier Ronald Herberman, MD, professor i medisin ved University of Pittsburgh School of Medicine. Disse kan signalisere en bakteriell infeksjon. Tannkjøttsykdom kan også være et tegn på noe mer alvorlig, for eksempel diabetes. Hvis du er gravid, gjør det deg sju ganger mer sannsynlig å få babyen din for tidlig, ifølge American Academy of Periodontology. Det ser ut til at tannkjøttsykdom øker nivåene av biologiske væsker som induserer arbeidskraft. Rx Prøv Colgate Total, den eneste FDA-godkjente pastaen med en antimikrobiell ingrediens, triclosan, som bekjemper bakteriene som forårsaker tannkjøttsykdom. Ta kontakt med tannlegen din to ganger i året for rengjøring. Tannlegen din kan også forskrive Peridex, et munnvann som inneholder det antimikrobielle klorheksidinet.