8 ting du trenger å vite om svimmelhet

svimmelhet Getty Images

De fleste av oss har opplevd et tilfelle av svimmelhet på et eller annet tidspunkt - si, etter å ha kommet opp fra den siste burpee eller hatt noen for mange i happy hour (du vet at det er sant). Men for noen med svimmelhet, en balanseforstyrrelse som får deg til å føle at rommet snurrer når du står stille, kan svimmelheten være altoppslukende og forstyrre ditt daglige liv.

Her er alt du trenger å vite om denne irriterende indre øretilstanden som ikke tar noen fanger:

Svimmelhet er svimmelhet i Overdrive Getty Images

'Vertigo er en følelse av bevegelse når det ikke er bevegelse,' sier Damon Raskin, MD, styresertifisert internist tilknyttet Concierge Choice Leger i California. 'Man kan føle at rommet snurrer rundt dem eller svaiende (som en båt som er i ferd med å kantre).' Din følelse av balanse avhenger av signalene som øynene, sensoriske nerver og indre øre rapporterer tilbake til hjernen din, ifølge Mayo Clinic . Hvis signalene fra det indre øret ditt ikke stemmer overens med det øynene og sensoriske nervene dine rapporterer, må hjernen din sortere forvirringen og forårsake svimmelhet. På toppen av det fører den alvorlige spinnbevegelsen vanligvis til kvalme , oppkast og vanskeligheter med å gå. (Gah.)(Få det siste helse-, vekttap-, kondisjons- og sexinformasjonen rett til innboksen din. Registrer deg for vårt nyhetsbrev 'Daily Dose'.)

Det er to vanlige årsaker Getty Images

Den første er et virus som kalles labyrintitt - en indre øreinfeksjon som får en struktur dypt inne i øret (labyrinten) til å bli betent, sier Raskin. Det andre er et indre øreproblem som kalles godartet paroksysmal posisjonell svimmelhet (BPPV), der kalsiumkrystaller i det indre øret løsner og sender falske meldinger til hjernen om at du er i bevegelse. 'Dette kan skje under en skurrende bevegelse, som på en berg-og-dalbane eller etter et slag i hodet,' sier Raskin.

I SLEKT:Hvordan holde ørene i å trene når du flyr

Svimmelhet er et symptom, ikke en medisinsk tilstand Getty Images

For å lindre svimmelhet, må det diagnostiseres og behandles. 'Som et symptom blir svimmelhet ofte diagnostisert klinisk med en grundig historie og klinisk undersøkelse,' sier Ilan Danan, M.D., sportsneurolog ved Kerlan-Jobe Orthopedic Clinic i Los Angeles. Andre årsaker til svimmelhet kan omfatte indre øreforstyrrelser (for eksempel Meniere's Disease , overdreven opphopning av væske i det indre øret) og mindre vanlige lidelser (hjernerystelse, multippel sklerose ). 'Eksponering for visse giftstoffer eller bivirkninger for visse medisiner kan forårsake bivirkninger som også etterligner svimmelhet,' sier Danan.

Se en varm lege som lærer deg den beste måten å rense ørene på:

.

.

Noen mennesker er mer utsatt for svimmelhet enn andre Getty Images

Nesten 40 prosent av amerikanske voksne opplever svimmelhet minst en gang i livet, med kvinner som er mer sannsynlig å oppleve det enn menn, ifølge University of California San Francisco Medical Center . (Og selv om det kan skje i alle aldre, forekommer det oftest hos personer over 50 år, bare FYI.) Noen mennesker kan også være mer utsatt for svimmelhet på grunn av hvordan deres indre øre kommuniserer med resten av kroppen - for eksempel hvis du ikke kan føle bevegelsen øynene dine ser eller ser bevegelsen kroppens følelse, cuereisesyke.

I SLEKT:7 autoimmune sykdommer hver kvinne burde vite om

Migrene kan forårsake svimmelhet Getty Images

Som ommigreneikke var sucky nok, noen involverer ikke hodepine smerter og kan i stedet ha andre symptomer. `` Disse er kjent som vestibulære migrene, som ofte kommer med svimmelhet og svimmelhet og er udiagnostisert med en hastighet på rundt 50 prosent, '' sier Mark Khorsandi, MD, migrene ved Migrene Hjelpesenter i Houston, Texas. Disse episodene kan vare minutter til timer, og kan involvere lys- og støyfølsomhet, ifølge Mayo Clinic . Hvis du lider av svimmelhet, men mistenker at du også kan ha migrene, bør du føre en dagbok over alt som kan være en potensiell utløser for å kartlegge et handlingsforløp med legen din, foreslår Khorsandi.

Der Getty Images

Visst, visse aktiviteter kan gjøre deg mer utsatt, men noen ganger kan svimmelhet oppstå uten noen kjent grunn, sier Raskin. 'Folk ser ut til å oppleve det mer når de flyr eller ligger og gjør øvelseryogaog pilates, der hodet kan være langt tilbake i lengre tid, sier Morton Tavel, MD, klinisk professor i medisin ved Indiana University School of Medicine. Å fjerne hodeskader eller rykkende bevegelser som kan banke krystaller i indre øre kan bidra til å redusere oddsen, men til slutt er det en crapshoot.

I SLEKT:9 grunner til at du føler deg lyshåret - og når du skal bekymre deg for det

Svimmelhetsbehandling varierer avhengig av diagnose Getty Images

Hvis årsaken til svimmelheten din er viral, kan legen din foreskrive medisiner for å hjelpe med symptomene, sier Raskin, inkludert medikamenter mot kvalme for å hjelpe på kort sikt. Hvis det er et resultat av løsnede kalsiumkrystaller, kan en ØNH eller nevrolog gjøre en serie med spesifikke hode- og kroppsbevegelser - kjent som kanalittreposisjonering - for å få krystallene ut av øregangen og tilbake i det indre ørekammeret. Legen din kan også foreslå balanseterapi for å gjøre kroppens balansesystem mindre følsomt for bevegelse.

Svimmelhet kan være et tegn på noe mer alvorlig Getty Images

'Hvis du tror du kanskje opplever BPPV for første gang, kan du prøve å sitte stille i noen minutter,' sier Tavel. 'Dette gir svimmelheten en sjanse til å avta og lar deg følge nøye med på opplevelsene du opplever.' Hvis du hovedsakelig merker en spinnende følelse som ser ut til å spike når du endrer hodet, kan du sannsynligvis vente noen dager før du konsulterer lege. 'BPPV vil sannsynligvis avta i løpet av den tiden,' sier Tavel. Imidlertid, hvis svimmelhet er ledsaget av andre symptomer, for eksempel alvorlig hodepine, dobbeltsyn, sløret tale, brystsmerter, svakhet på den ene siden, ringer i ørene eller hørselstap, opplever du sannsynligvis noe mer alvorlig (tenk: hjerteproblem eller hjerneslag) og bør gå til ER, stat.