8 syfilis symptomer hos kvinner som er rett skremmende

syfilis Getty Images

Hva er galt med dette bildet: I år 2000 ble bare 6000 tilfeller av syfilis rapportert til de amerikanske sentrene for sykdomskontroll og forebygging ( ). Men i 2016 var det 88 042 nye tilfeller av syfilis rapporterte .

Um, WTF? Priser på denne potensielt ødeleggende STI har økt siden rundt 2012, sier Jessica Shepherd, M.D. , en ob-gyn i Chicago, som ser flere tilfeller av syfilis i sin praksis enn noen gang før.

Mens syfilis har en tendens til å være mer vanlig blant menn som har sex med menn, er omtrent en av ti nye diagnoser blant kvinner, sier US Department of Health and Human Services.Syfilis er faktisk veldig skummelt, så dette er ganske alarmerende nyheter. Bakterieinfeksjonen, som kan spres via vaginal, oral eller analsex, utvikler seg i tre trinn som ganske mye går fra skummelt til fryktelig til skremmende.

I de to første trinnene kan syfilis enkelt behandles med en rask antibiotikarunde. Men hvis du ikke behandler syfilis innen 12 måneder, blir den latent, noe som betyr at bakteriene fortsatt er i kroppen din, men du har kanskje ikke symptomer på mange år.

Ti til 30 år senere kan det bli aktiv igjen. I sin tredje fase kan syfilis skade hjernen, nerver, øyne, hjerte og andre organer, noe som fører til blindhet, lammelse og til og med død, ifølge ACOG . 'Det er viktig å diagnostisere og behandle syfilis tidlig fordi den kan utvikle seg til stadier som kan påvirke hjernen din eller din generelle helse, og den kan overføres til babyer hvis den ikkediagnostisert i svangerskapet, Sier Shepherd.

Shepherd sier at de fleste merker syfilisymptomer i første eller andre fase av sykdommen, selv om det ikke er uvanlig at folk ikke innser at symptomene deres er forårsaket av syfilis.

Her er åtte syfilisymptomer hos kvinner du trenger å vite om.

1 Faste, runde, smertefrie sår sår Getty Images

I den første fasen av syfilis, som varer tre til seks uker, kan du merke eller ikke merke flere sår på infeksjonsstedet, i henhold til CDC .

'De er smertefrie og faste, og har en slags vesikulær (dvs. en liten væskefylt sekk) -følelse,' forklarer Shepherd. Det er vanligvis flere i ett område, hver litt større enn enKvise, eller omtrent en halv centimeter i bredden. “De forsvinner. Hvis du ikke går til legen din i tide, vil hun kanskje ikke se dem, ”sier Shepherd. Ubehandlet utvikler infeksjonen seg til andre trinns syfilis.

to Feber og hovne lymfekjertler hovne kjertler Getty Images

Et annet symptom som kan vises på ethvert stadium av syfilis, er lavgradig feber, vanligvis rundt 100,4 til 100,6 grader Fahrenheit. 'Det ville ikke vare veldig lenge - noen få dager, hvis i det hele tatt,' sier Shepherd.

For å være rettferdig kan feber være et tegn på mange ting, så hvis du ikke har lagt merke til andre syfilisymptomer, er det sannsynligvis ikke noe å bekymre deg for. Likevel, hvis du er bekymret, er det aldri en dårlig ide å ringe legen din.

3 Hudutslett hudutslett Getty Images

Legg merke til et funky utslett hvor som helst på kroppen din? Alltid en god grunn til å sjekke inn hos legen din. I den sekundære fasen av ubehandlet syfilis kan du oppdage utslett på noen ganske tilfeldige deler av kroppen din. 'Du vil merke små, grove røde støt, og det kan gå ubemerket hen fordi det ikke gir kløe,' sier Shepherd.

Mens et syfilisutslett oftest vises på håndflatene eller føttene på føttene, kan det dukke opp andre steder - selv om Shepherd sier at det vanligvis er ganske lokalisert. På dette tidspunktet har syfilisbakteriene gått gjennom blodet ditt, forklarer hun, så det begynner å påvirke deler av kroppen din utover det du først ble utsatt for

4 Sår i munnen, skjeden eller anus magesår Getty Images

Et annet tegn på syfilis i sekundærtrinnet: flere store (en til tre centimeter), hevede, grå eller hvite sår som vises i fuktige områder som munnen, underarmene eller lysken. 'De er vorte-aktige, noe hevet og ikke smertefulle,' sier Shepherd. 'Faktisk kan de feildiagnostiseres som kjønnsvorter, som heller ikke er smertefulle.' Uansett, hvis du merker slike støt, er det lurt å bestille en avtale med din ob-gyn med en gang.

5 Ujevnt hårtap hårtap Getty Images

I de sekundære stadiene av syfilis kan du finne flekkete skallede flekker i hodebunnen. Kjent som syfilittisk alopecia, 'dette er ikke et av de store symptomene, og det er ikke typisk for det vi normalt vil se,' sier Shepherd. Faktisk,hårtap hos kvinnerkan ha alle andre årsaker, inkludert hormonelle endringer, medisiner og medisinske tilstander. 'Hvis du har hårtap, ser vi vanligvis andre symptomer som utslett, og vi deler det sammen,' legger hun til. Når syfilis er behandlet, vokser håret tilbake.

6 Vekttap vekttap Getty Images

Noen kvinner merker at de kan miste et par pund i syfilis i andre trinn, men ikke noe dramatisk, sier Shepherd. “Vi merker det vanligvis bare når vi begynner å sette sammen ting. Kvinner kan også ha andre symptomer i stedet for bare vekttap, sier hun. Andre symptomer på andre trinns syfilis er kaldlignende og inkluderer hodepine, muskelsmerter, sår hals og tretthet, som alle vil forsvinne med eller uten behandling, ifølge CDC .

7 Sensoriske underskudd og klønhet klønhet Getty Images

Når ubehandlet syfilis når tertiærfasen, kan bakterier til slutt påvirke hjernen, sier Shepherd. Kjent som nevrosyfilis, ifølge CDC , rammer det opptil 10 prosent av pasientene med ubehandlet syfilis og kan føre tilhjernehinnebetennelse, eller betennelse i hjernen og ryggmargen.

I tillegg til hodepine og problemer med å koordinere muskelbevegelser, inkluderer andre symptomer endret oppførsel, lammelse, sensoriske underskudd og demens, ifølge Mayo Clinic . Den gode nyheten er at syfilis kan behandles med antibiotika når som helst - selv om du må oppsøke legen din for å få diagnosen, og du vil sannsynligvis trenge å ta medisiner i flere uker eller potensielt bli innlagt på IV-antibiotika på dette stadiet.

8 Fuzzy vision uklar syn Getty Images

Okulær syfilis er en annen tertiær effekt av ubehandlet syfilis, der bakterier påvirker synsnerven i hjernen, ifølge CDC . Symptomer kan inkludere synsendringer opp til permanent blindhet. “Syfilis er et blodbårent patogen, så når det er i hjernen, vil det påvirke det organet. Det er bare en tid før det kommer dit, sier Shepherd. Det er en god grunn til å sjekke inn med legen din med en gang hvis du oppdager symptomer på syfilis i tidlig stadium.