8 fakta du aldri visste om herpes

herpes Getty Images

Når du hører ordet 'herpes', er det sannsynligvis to setninger som du umiddelbart kommer til å tenke på: 'forkjølelsessår' og, feil, 'kjønnsorganer.'Men med tanke på at mer enn halvparten av amerikanerne har oral herpes, og omtrent en av seks amerikanere har det kjønnsherpes , i følge Planlagt foreldre , burde vi sannsynligvis vite noen flere fakta om denne super-vanlige seksuelt overførbare infeksjonen (STI).

Visste du for eksempel at det finnes mer enn 100 forskjellige typer herpes? Eller at det kan bli vanskeligere å spre seg til andre når du blir eldre?

Hadde ingen anelse? De fleste gjør det ikke. Her, åtte ting du aldri visste om herpes.

Det er over 100 forskjellige typer herpesvirus Christine Frapech

Men det er bare to — HSV-1 og HSV-2 — som kan testes for via blodkultur, sier Alyse Kelly-Jones, MD, en ob-gyn ved Novant Health Mintview OB / GYN . 'Resten studeres mer i forskning, men du kan egentlig ikke teste for dem akkurat nå for å se om du har dem.'Tidligere har HSV-1 oftest vært assosiert med oral herpes— forkjølelsessår og blemmer på eller rundt munnen, ifølge Senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC) — mens HSV-2 er koblet til kjønnsherpes, sier Kelly Jones. Men ikke ta feil: Hun understreker at du kan få en belastning i kjønnsområdet.

I slekt: 5 hudsykdommer du kan få i skjeden

Det kan forveksles med en gjærinfeksjon eller UTI Christine Frapech

Det er forskjellige typer herpesinfeksjoner, og med det forskjellige nivåer av alvorlighetsgrad med symptomer (inkludert ingen symptomer i det hele tatt, kjent som asymptomatisk kaste), sier Kelly-Jones. Ofte, hvis en person aldri har hatt herpes før, ser disse symptomene ut som de som er forbundet med en gjærinfeksjon eller UTI: smerter i kjønnsområdet, gul utflod og en brennende følelse ved vannlating.

Hvis legen din ikke tar deg for å teste for herpesvirus når du kommer inn, så be dem om å gjøre det andre gang, hvis og når symptomene ikke forsvinner etter å ha blitt behandlet for gjærinfeksjon eller UTI.Dette er imidlertid ikke de eneste symptomene. Klynger av røde, blærehud er døde gaver av oral eller kjønnsherpes, og når du først smittes, dukker de vanligvis opp innen to til ti dager. Sårene kan sprekke og helbrede - men de kommer vanligvis tilbake.

Se en varm lege forklare om du må behandle gjærinfeksjoner eller ikke:.

.

Å ha herpes øker risikoen for å få en annen STI Christine Frapech

I det minste, teknisk sett det gjør det - men det er en fangst. 'Det er sannsynligvis mer atferdsmessig enn en faktisk risiko, for si at du hadde klamydia som tenåring - det setter deg ikke i fare for herpes som 30-åring, sier Kelly-Jones. 'Men kanskje det er din oppførsel som setter deg mer i fare. Hvis jeg har en pasient som tester positivt for herpes, skal jeg teste dem for andre sykdommer. '

Likevel har HSV-2 i kjønnsområdet blitt knyttet til økt risiko for HIV, sier Kelly-Jones. 'Vi er ikke helt sikre på hvorfor, men det kan være at det er lokal betennelse og nedbrytning av huden, og som kan gjøre HIV-viruset lettere å komme inn i kroppen,' sier hun.I slekt:Skummelt! Denne STD blir umulig å behandle

Men oddsen for å spre den har en tendens til å avta med årene Christine Frapech

'Når du blir eldre, mister viruset noe av sin evne til å være en badass,' sier Kelly-Jones. 'Du har kjempet mot det lenge, og du har mindre sjanse for asymptomatisk kaste.' Dette betyr at det er mindre sannsynlig at du aktivt får et utbrudd uten å vite det, noe som gjør det mindre sannsynlig at du vil overføre viruset.

Du kan forutsi et utbrudd Christine Frapech

Det er et fenomen som kalles prodrome, sier Kelly-Jones, og det skjer når en pasient opplever symptomer før en lesjon dukker opp. “Noen pasienter kjenner dem igjen, og det som skjer er at herpesviruset lever i nerveroten i ryggmargen. Når den reaktiveres, kommer den ned samme nerverot og forårsaker lesjonen i et bestemt område. Så pasienter vil rapportere kløe, kribling og svie [før utbruddet til og med oppstår]. '

Hvis du oppdager disse symptomene, sier Kelly-Jones at du kan starte behandlingen med en gang. 'Det vil sannsynligvis ikke forhindre at lesjonen skjer, men det kan redusere levetiden og alvorlighetsgraden av utbruddet,' sier hun. Og selvfølgelig bør du avstå frakjønn.(Fakkelfett, bli i form, og se og føle deg bra med våre Alt i 18 DVD !)

Kondomer går bare så langt Christine Frapech

Når du ikke har et utbrudd, er det greit å ha sex - så lenge du bruker kondom. Konsekvent bruk reduserer risikoen for å passere viruset med rundt 30 prosent, ifølge en studie i Arkiv for indremedisin .

Når det er sagt, husk at kondomer går i stykker, og ikke alle vet hvordan de skal brukes perfekt. Og fordi viruset spres ved hud-til-hud-kontakt, betyr det at eventuelle slip-ups kan gi en uinfisert partner i fare. Derfor er det viktig å snakke med legene dine også om medisiner.

Du kan gi deg herpes Christine Frapech

Ja, dette er mulig: Hvis du berører et åpent sår på oral herpes og det kommer i kontakt med kjønnsorganene, kan du smitte deg selv. Det er ikke vanlig, siden folk generelt utvikler antistoffer for å forhindre det, men det er mulig. Det er kjent som autoinokulering, og det er hva som skjer når du reinfiserer deg selv med viruset, ifølge University of Maryland Medical Center .

Det kan også spre seg til andre steder. Hvis du berører et åpent herpesår og deretter berører øynene dine, kan det utløse herpetisk keratitt, en virusinfeksjon i øyet, ifølge American Academy of Ophthalmology . Det beste du kan gjøre? Ikke berør åpne sår. Hvis du gjør det, må du straks vaske hendene og unngå å berøre kroppsdeler før du vasker hendene.

I slekt: 5 typer vaginal lukt du bør vite om - og hva de betyr for helsen din

Antivirale legemidler kan hjelpe Christine Frapech

Et av de mest foreskrevne legemidlene for å behandle et nåværende utbrudd er Valtrax, og avhengig av om dette er ditt første utbrudd eller en gjentatt forekomst, kan behandlingen vare i tre til ti dager. (Det er lenger hvis det er første gang, sier Kelly-Jones.) Men det er også daglige undertrykkende behandlingsalternativer, som valacyclovir, som gir symptomlindring for pasienter med hyppige eller alvorlige utbrudd. I følge en studie i New England Journal of Medicine Hvis du tar det konsekvent, kan du redusere risikoen for å smitte en partner med omtrent halvparten. Og med flere alternativer på vei - en nylig JAMA studere så på et eksperimentelt medikament som for øyeblikket ikke er tilgjengelig i USA, pritelivir, og fant ut at det reduserte hyppigheten av utbrudd og antall dager den smittede kaster viruset - det er håp om at det vil bli mer håndterbart.