6 grunner til at baugen din ser ut ... Grønn ?!

Vridd grønn hageslange D. Sharon Pruitt Pink Sherbet PhotographyGetty Images

Hør, hvis du ikke allerede ser på baugen din på toalettet etter at du har gjort gjerningen,det er på tide å starte. Du kan lære mye dritt om helsen din ved å se på dritten din. (Beklager, men det er sant!)

Form, størrelse og tekstur alt er viktig, selvfølgelig - men hvor det å kikke på katten din er nyttig, er å tyde hva som skjer med fargen. Rødt er for eksempel vanligvis et advarselsskilt (med mindre du bare hadde et stort måltid rødbeter), men å se grønt på toalettet (eller på papiret etter tørking) kan få deg til å si WTF , også.

La oss sikkerhetskopiere litt: Poop får sin typiske brune farge fra en rekke forskjellige ting: gulgrønn galle (laget i leveren, frigjort av galleblæren), døde celler, tarmbakterier og selvfølgelig ubrukt matavfall, sier Michael Rice, MD, gastroenterolog ved Michigan Medicine Gastroenterology Clinic.I de fleste tilfeller er det virkelig NBD å se en fargetone i baugen din. 'Grønt baug i seg selv er sjelden bekymringsfullt,' sier Rice. Men likevel er det nyttig å vite hvorfor baugen din ser ut som noe rett fra rumpa på Grinch.

1. Du bruker antibiotika.

Ja,antibiotika er godenår du bekjemper en bakteriell infeksjon - men de dreper også de gode bakteriene i tarmen, sier Rice. Noen ganger, når det skjer, kan det få mage-tarmkanalen til å fungere litt raskere - noe som kan endre fargen på avføringen din, sier han, siden de gulgrønne gallepigmentene kanskje ikke brytes helt ned.

Relatert historie

En måte du kanskje kan bekjempe dette på: ta probiotika. 'Probiotika er levende mikroorganismer av forskjellige bakteriestammer og gjær' som allerede lever naturlig i kroppen din, sier Rice, som legger til at du kan finne disse probiotika i matvarer (som kefir eller yoghurt), så vel som kosttilskudd. Påfyll av disse gode bakteriene i tarmen når den er utslettet av antibiotika kan hjelpe magen til å opprettholde status quo.

2. Du byttet til prevensjonsskuddet.

Depo-Provera arbeider for å undertrykke eggløsningen og har vært assosiert med oppblåsthet eller vektøkning hos noen kvinner, sier Rice, men det har også vært kjent at noen kvinner har grønn kak. 'Mekanismen bak dette er ikke godt forstått,' sier Rice, selv om han legger til at det ikke nødvendigvis er en bekymring.

Likevel, hvis det ikke er din syltetøy å se grønt baug, og du la merke til det kort tid etter at du gikk på skuddet, er det verdt å varsle ob-gynen din for å se om det er en annen prevensjonsmetode du kan bytte til.

3. Du har en magesekk.

Når du har en bakteriell eller viral magesykdom - som norovirus, salmonella eller E. coli - går avføringen din ganske raskt gjennom mage-tarmkanalen (alias diaré). Og i noen tilfeller kan den baugen se grønn ut igjen, fordi de gallepigmentene ikke brytes ned siden ting beveger seg så raskt, sier Rice.

Relatert historie

En annen tilstand som kalles giardiasis - en parasittinfeksjon som ofte er forbundet med drikkevann som er forurenset med infisert avføring fra dyr eller mennesker - kan forårsake lignende symptomer, sier han.

I noen tilfeller, som med norovirus, må du bare vente på at ting løser seg selv (og sørg for å drikke rikelig med væsker - for mye diaré kan gjøre deg dehydrert!). Men hvis du opplever feber, oppkast, dehydrering og intense magesmerter i tillegg til den grønne diaréen, må du kontakte legen din ASAP, da det kan være en mer alvorlig infeksjon og trenger behandling, sier Rice.

4. Du er på et salatspark.

Rask naturfagstime: Planter får sin grønne farge fra klorofyll - et grønt pigment som hjelper dem å absorbere lys og vokse. Og hvis du spiser for mange planter, kan de grønne tingene dukke opp i baugen din, sier Rice.

Men det er det ikke bare de grønne tingene som gjør avføringen din til en skitten farge. 'Å spise mye blå eller lilla matvarer, som blåbær, kan blandes med de gulgrønne gallepigmentene og også gjøre baugen din grønn,' sier Rice. Det samme gjelder blå og lilla fargestoffer i mat.

TBH, det er ingenting du virkelig kan gjøre med dette, bortsett fra å redusere det grønne veggieinntaket ditt (og jeg er ikke om det - grønnsaker er bombe-dot-com), så kanskje bare omfavne det grønnfargede ekskrementet ditt?

5. Du tar jerntilskudd.

Å ta jernpiller muntlig kan få avføringen til å se svart eller grønn ut - men det er viktig å sørge for at du vet hvilken farge du har å gjøre med (så fortsett og ta en titt på toalettet).

Relatert historie

Ifølge U.S. National Library of Medicine , svarte avføringene er normale når du tar jerntilskudd og kan faktisk være et tegn på at kroppen din absorberer dem riktig (selv om det er viktig å sørge for at de svarte avføringene ikke ser tjære ut eller har røde striper gjennom dem, noe som kan signalisere en annen helse utgave).

Grønn avføring betyr imidlertid det motsatte - at kroppen din ikke absorberer næringsstoffene helt - i så fall bør du snakke med legen din om å endre til en annen form som intravenøst ​​(IV) jern, som ikke vil ha det samme grønn effekt, sier Rice. Skjønt, TBH, bør du være i nær kontakt med legen din hvis du tar jern uansett, siden det ikke er noe du bør supplere med på egen hånd.

6. Du har inflammatorisk tarmsykdom eller cøliaki

Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, to former for inflammatorisk tarmsykdom (IBD), forårsake betennelse i mage-tarmkanalen din - det samme gjelder cøliaki (en autoimmun sykdom hvor spising av gluten fører til betennelse). Denne betennelsen kan da forårsake diaré, noe som kan gjøre at baugen din ser grønn ut på grunn av raskere transitt igjen (som med antibiotika og magesykdommer).

Hvis du har IBD eller cøliaki, er det viktig å opprettholde et nært forhold til legen din for å holde betennelse - og som et resultat - symptomer - under kontroll, sier Rice.