5 typer dårlig ånde - og hva de sier om helsen din

typer dårlig ånde Shutterstock

Denne artikkelen ble skrevet av Barbara Brody og levert av våre partnere på Forebygging .Sjansen er stor for at du allerede kjenner til det grunnleggende når det gjelder å holde pusten minty-fersk (eller i det minste ikke-støtende for de som pifter). Du børster, bruker tanntråd, og kanskje skyll raskt med munnvann noen ganger om dagen. Du ville ikke drømme om å bestille hvitløksbrød på første date, og du spretter alltid en pinne med sukkerfri tyggegummi kort tid etter at du har dunket morgenkaffen. Men la oss si at du gjør alle disse tingene, men pusten din stinker fremdeles.

I SLEKT: 7 pustemynter som ikke er pakket med kjemikalier

Det er tilfelle oftere enn du kanskje tror, ​​da dårlig munnhygiene ikke er den vanligste årsaken til dårlig ånde , sier Harold Katz , D.D.S., en tannlege, bakteriolog og grunnlegger av California Breath Clinics. Mest kronisk dårlig ånde skyldes faktisk munntørrhet: Når du ikke har nok fuktighet, trives bakteriene som lever i munnen. 'Når du sover om natten er det lite eller ingen spyttproduksjon. Det er det som forårsaker tørrhet og morgenpust, forklarer Katz.

Hvis morgenpusten er det eneste problemet, har du ikke noe problem (bare børst!). Men mange mennesker har det tørr i munnen (og den medfølgende dårlige lukten) som dveler hele dagen, ofte takket være medisiner de tar. Syttifem prosent av reseptbelagte legemidler, inkludert antidepressiva , antihistaminer og blodtrykksmedisiner, har tørr munn som en bivirkning, sier Katz. Så hvis du finner ut at folk ofte ryker når du snakker, kan du spørre legen din om medisinen din kan ha skylden. I så fall kan det hjelpe å nippe til mer vann, tygge sukkerfritt tyggegummi eller kanskje bytte til et annet stoff. (Oppdag hvordan man helbreder 95+ helsemessige forhold naturlig med Rodale's Spis for ekstraordinær helse og helbredelse .)

I andre tilfeller kan kronisk dårlig ånde signalisere at noe er galt andre steder i kroppen din. Og - tro det eller ei - den spesifikke duften kan gi ledetråder som kan hjelpe legen din eller tannlegen å finne ut hva som er galt.I SLEKT: 11 naturlige løsninger for dårlig ånde

Hvis pusten din lukter mølkuler ... typer dårlig ånde Shutterstock

Du kan ha allergi, drypp etter nesen eller en bihulebetennelse. Når du har kroniske bihuleproblemer kan bakteriene i munnen omdanne proteinene i slim til en forbindelse som kalles skatol. Tar allergimedisiner, skyll bihulene dine med en neti pott , eller (hvis legen din bestemmer at du har en bakteriell infeksjon), bør det starte å starte antibiotika.

Hvis pusten din lukter fruktig ... typer dårlig ånde Shutterstock

Du kan ha diabetes. Sukker i blodet ditt går normalt inn i cellene dine, der det brukes til energi. Hvis det ikke skjer, blodsukker stiger, og cellene begynner å forbrenne fett for energi. Biproduktet av den prosessen er ketoner , som kan få pusten til å lukte fruktig, sier Shilpi Agarwal, MD, en familiemedisinsk lege og integrativ medisinlege i Washington, DC. 'Hvis jeg la merke til det hos en pasient, ville jeg teste blodsukkeret hennes' for å se om hun er utviklet diabetes , sier Agarwal.

I SLEKT: 10 matvarer som kan senke blodtrykket naturlig

Hvis pusten din lukter sur melk ... typer dårlig ånde 3bugsmom / Getty Images

Du kan være laktoseintolerant. Denne lukten kan indikere at du er ikke bryte ned proteinet i meieriproteiner ordentlig , sier Katz. Selvfølgelig vil du sannsynligvis også ha andre symptomer, som diaré, kramper og gass etter å ha gitt deg melkeprodukter.I SLEKT: 9 tips for å leve med laktoseintoleranse

Hvis pusten lukter som en skitten bleie ... typer dårlig ånde Shutterstock

Du har kanskje en mandelstein. Bakterier og rusk kan sette seg fast i din mandler og danner en synlig 'stein' i spaltene. 'Det er veldig råttent, som en skitten bleie,' sier Agarwal, som sier at din primærlege sannsynligvis kan fjerne den fornærmende partikkelen med en vattpinne eller tang.

I SLEKT: 12 ting tannlegen din vet om deg bare ved å se i munnen

Hvis pusten lukter som noe råtner ... typer dårlig ånde Shutterstock

Du kan ha en lungesykdom. En veldig stygg lukt - 'mye verre enn tradisjonell dårlig ånde', sier Katz, kan være et tegn på en lungeproblem alt fra en infeksjon (som lungebetennelse) til kreft. Interessant, pustetester designet for å identifisere luktene forbundet med kreft er for tiden i arbeid . Hvis du mistenker at du har problemer med lungene, må du oppsøke legen din for en undersøkelse. Etter å ha lyttet med et stetoskop, kan hun henvise deg til blodarbeid, røntgen på brystet eller andre tester.I SLEKT: 'Jeg fikk lungekreft selv om jeg aldri røykte'