5 tips du kan være laktoseintolerant

kvinne, spise, is Shutterstock

Du er vanvittig forelsket i ost , men kroppen din? Ikke så mye. Faktisk, hver gang du slår ned på din fave fromage, får den påfølgende oppblåsthet og kramper deg til å lure på om rumpa din er i ferd med å eksplodere. Hvis rare symptomer er status quo når du fortsetter meieri , kan du håndtere laktoseintoleranse - en icky bivirkning som treffer når tynntarmen ikke produserer nok av et enzym (laktase) som hjelper kroppen din å fordøye melkesukker (laktose).

'Laktoseintoleranse er ekstremt vanlig og kan gå udiagnostisert i lang tid,' sier gastroenterolog Niket Sonpal, M. D. Her er noen subtile hint kroppen din kan kaste deg:

1. Du opplever et smorgasbord av symptomer
Vanlige tegn på laktoseintoleranse inkluderer oppblåsthet, gass , diaré, smerte, rumling eller gurgling i underlivet og illeluktende luft i magen, sier Gina Sam, MD, direktør for Gastrointestinal Motility Center ved Mount Sinai Hospital. Mindre vanlige symptomer inkluderer skummende avføring og kvalme - med eller uten oppkast - noe som kan indikere at noe annet brygger seg i tillegg til laktoseintoleranse, sier Sonpal, som anbefaler å sjekke inn hos legen din for å evaluere situasjonen.2. Symptomene treffer ganske raskt
De fleste laktoseintolerante mennesker kan takle et visst nivå av laktose i kostholdet uten at kroppen tar igjen, men nøyaktig hvor mye er en helt individuell ting, sier Sam. Når denne linjen er krysset, øker alvorlighetsgraden av symptomer vanligvis med hvor mye laktose som forbrukes, og kan treffe alt fra 30 minutter til to timer etter at du har fått den inn.

3. Du tilhører en bestemt etnisk gruppe
Det er to typer laktoseintoleranse - primær og sekundær, sier Sonpal. Primær er den vanligste og innebærer et dramatisk fall i laktasereserven din (det er dessverre uerstattelig), noe som gjør melkeprodukter til et mareritt å fordøye i voksen alder. Primær laktoseintoleranse er knyttet til din genetiske sammensetning og er veldig vanlig blant mennesker med afrikansk, asiatisk eller spansk herkomst.

I SLEKT:9 sliter bare jenter som er laktoseintolerante

4. Du har hatt mageproblemer nylig
Sekundær laktoseintoleranse er derimot en midlertidig følsomhet for laktose som utløses av et underliggende tarmproblem - for eksempel et livs ødeleggende tilfelle avinfluensa, gastroenteritt eller Crohns sykdom, sier Sonpal. Å behandle den underliggende tilstanden gir tarmene en sjanse til å gro, og evnen til å fordøye laktose blir til slutt gjenvunnet, legger han til. (For eksempel, etter en periode med matforgiftning, anbefales det at du legger opp meieriprodukter i en uke eller to.)

5. Enkelte meieriprodukter treffer deg hardere enn andre
Selv om det kan virke viktig å slippe meieriprodukter helt - spesielt hvis det utløser en apokalypse i fordøyelseskanalen - er ikke all laktoseintoleranse skapt like, sier Sonpal. Du kan kanskje finne ut hvor mye laktose du kan konsumere før ubehag begynner ved å eksperimentere med en rekke meieriprodukter, som alle inneholder forskjellige mengder laktose, og spore hvordan du føler deg etter binge.

Å gjøre noen få enkle bytter eller tillegg til kostholdet ditt kan utgjøre hele forskjellen. Geitemelk inneholder for eksempel omtrent 10 prosent mindre laktose enn kumelk. (Vi er fans av LaLoo’s Geitemelkis , hvis dessert er syltetøyet ditt.) Og harde oster som sveitsisk eller cheddar har mindre mengder laktose og gir vanligvis ikke symptomer. I mellomtiden dyrkede melkeprodukter (som f.eksyoghurt) kan være lettere for tarmen din, siden bakteriene som brukes i dyrkingsprosessen naturlig produserer enzymene som er nødvendige for å fordøye laktose bedre.

Hvis du tror du kan være laktoseintolerant og bare ikke kan engang, kan legen din bekrefte mistankene dine ved å fullføre en superenkel laktoseintoleransetest. To timer etter å ha drukket en væske som er laktoseinfusert, blir det gitt en blodprøve for å måle mengden glukose i blodet. Hvis glukosenivåene ikke spretter, betyr det at kroppen din ikke fordøyer den laktosefylte drikken riktig. Bam.

Lang historie kort: 'Den eneste måten å unngå symptomene forbundet med laktoseintoleranse er å unngå disse produktene eller ta piller som inneholder laktase for å hjelpe deg med å fordøye laktose, som er tilgjengelig på ethvert apotek,' sier Sam. På samme måte kan du bytte til laktosefrie meieriprodukter eller produkter som inneholder det tilsatte laktaseenzymet, som Lactaid melk. Vi anbefaler også soya latte på Starbucks.