25 beste bøker av latinamerikanske og latinxforfattere å lese akkurat nå

Det kan ikke være en mer spennende tid for latinamerikanske og Latinx-forfattere. Etter år med (som virker som) bare noen få Latinx-bøker som fant veien inn i det vanlige - hovedsakelig på grunn av de stort sett hvite portvaktene over hele forlagsbransjen —Det føles som tidevannet har begynt å snu. Nå skinner et nytt lys på disse talentfulle forfatterne som ikke har blitt like anerkjent.

Det betyr ikke at publiseringsproblemet er løst - bare seks prosent av redaktørene identifiserer seg som Latinx / Latino / Mexican, ifølge 2019 Diversity in Publishing Survey ledet av Lee & Low Books. Så ja, det er veldig mye et pågående arbeid. Men bare i 2020 har latinamerikanske og Latinx-forfattere gitt ut noen av de mest omtalte (for ikke å nevne prisbelønte) bøker, inkludert En gang var jeg deg av Maria Hinojosa, Cemetery Boys av Aiden Thomas, og Klapp når du lander av Elizabeth Acevedo. Latinx-lesere har gjort det enda enklere å finne disse forfatterne gjennom sine dedikerte Instagramer og YouTube-kanaler med anbefalinger.

Dette er slags bøker du finner i listen nedenfor. Banebrytende forfattere som Sandra Cisneros, Paulo Coelho og Gabriel García Márquez er kanskje ikke her, men det betyr ikke at du ikke bør lese verkene deres - du burde absolutt gjøre det. Men det er så mange nye latinamerikanske forfattere og nylig utgitte Latinx-bøker som er mindre kjent og burde være på radaren din også.Fra moderne YA og romantikk, til magiske fantasier, gripende memoarer og livlig poesi, dette er 25 av de beste bøkene av latinamerikanske og Latinx-forfattere å legge til i leselisten din:

1 Once I Was You: A Memoir of Love and Hate in a Torn America Atria Books amazon.com $ 28,00$ 17,84 (36% avslag) HANDLE NÅ

Prisbelønt journalist og programleder for NPRs Latino USA Maria Hinojosa har lenge kjempet for de spanske og Latinx-historiene som blir oversett i vanlige medier. Hennes hjertelige memoar berører hennes egen personlige erfaring og vår nåværende situasjon. Boken er også tilgjengelig på spansk .

to Aldri se tilbake Bloomsbury YA amazon.com $ 18,99$ 16,59 (13% avslag) HANDLE NÅ

I en av de mest etterlengtede bøkene i 2020, forteller forfatter Lilliam Rivera den greske myten om Orfeus og Eurydice (også temaet for den Tony-vinnende musikalen 'Hadestown') fra perspektivet til to afro-Latinx-tegn mens de kjemper for hverandre. og deres liv.

3 Sabrina & Corina: Historier amazon.com$ 13,99 HANDLE NÅ

Til 2020 American Book Award-vinner og 2019 National Book Award-finalist for skjønnlitteratur , Kali Fajardo-Anstine utforsker mesterlig livene til urfolks Latina-kvinner og forbindelsene de har til arven og hjemlandet.

4 Hver av oss en ørken Tor Teen amazon.com $ 17,99$ 13,68 (24% avslag) HANDLE NÅ

YA-forfatter Mark Oshiro dypper inn i fantasien i sin nye bok, der hovedpersonen Xochitl er på en fantastisk (og fylt) reise gjennom ørkenen mens hun søker etter sannheten sin og noen å dele hjertet med.

5 De papirløse amerikanerne En verden amazon.com$ 15,99 HANDLE NÅ

Karla Cornejo Villavicencios svært personlige og dypt rørende memoarer (nettopp nominert til en 2020 National Book Award for Nonfiction ) vever historiene fra sitt eget liv med de papirløse menneskene hun har møtt underveis.

6 Meksikansk gotisk Del Rey Books amazon.com $ 27,00NOK 14,98 (45% avslag) HANDLE NÅ

Kelly Ripa og Mark Consuelosjobber for tiden med Hulu for å tilpasse Silvia Moreno-Garcias gotiske skrekkroman om en ung sosialt som heter Noemí som oppdager de mørke, voldelige hemmelighetene til et hus som tilhører hennes familie, High Place.

7 Klapp når du lander Quill Tree Books amazon.com $ 18,99USD 15,99 (16% avslag) HANDLE NÅ

Elizabeth Acevedo, som vant 2018 National Book Award for hennes lyriske YA-debut Poet X , kommer tilbake til vers i boken sin om to søster som var lenge borte, Camino og Yahaira Rios, som finner veien sammen etter at faren dør i en tragisk flyulykke.

8 Brennende Små, brune bøker for unge lesere amazon.com $ 18,99$ 14,21 (25% avslag) HANDLE NÅ

Zoraida Córdova, forfatter av den populære Brooklyn heks serien, er tilbake med en episk fortelling om kjærlighet og hevn i en verden som er løst basert på den spanske inkvisisjonens tid på 1500-tallet.

9 Unforgetting: A Memoir of Family, Migration, Gangs, and Revolution in the Americas Harper amazon.com $ 26,99$ 17,41 (35% avslag) HANDLE NÅ

Salvadoransk-amerikansk journalist Roberto Lovato mediterer over familiens historie, gjenglivet og innvandringskrisen i både El Salvador og USA i sin nye poetiske og gripende memoar.

10 In the Dream House: A Memoir amazon.com $ 26,00NOK 14,89 (43% avslag) HANDLE NÅ

Carmen Maria Machado følger opp sin genrebøyende samling av essays, Kroppen hennes og andre parter , med en nyskapende memoar om vold i hjemmet og skeive forhold. Hennes memoir vant nylig 2020 Lambda Literary Award-vinner for sakprosa .

elleve Du hadde meg på Hola Avon Books amazon.com $ 15,99$ 10,87 (32% avslag) HANDLE NÅ

Fans av Jane Jomfruen vil elske Alexis Darias siste romantiske roman, en sexy historie som følger to telenovelastjerner som blir kjent med off-set av filmen de jobber med etter førsteinntrykk, er mindre enn ideell.

12 Dominikanske Flatiron Books amazon.com $ 16,99$ 14,11 (17% avslag) HANDLE NÅ

Shortlist for 2020 kvinnepris for skjønnlitteratur og Good Morning America's første bokklubbvalg, Angie Cruz's ømme oppveksthistorie er basert på hennes egen mors reise fra Den dominikanske republikk til Washington Heights, New York på 1960-tallet.

1. 3 Cemetery Boys Swoon Leser amazon.com $ 17,99$ 15,99 (11% avslag) HANDLE NÅ

En nylig preget New York Times bestselger, Aiden Thomas debut YA-roman Cemetery Boys følger Yadiel, en trans, kubansk-meksikansk som er fast bestemt på å bevise seg som en ekte brujo, eller en heks, ved å tilkalle et spøkelse som til slutt viser seg vanskelig når Yadiel prøver å bli kvitt ham.

14 Livet etter døden Algonquin Books amazon.com $ 25,95$ 15,29 (41% avslag) HANDLE NÅ

I sin første voksenroman på nesten 15 år forteller den anerkjente Dominikansk-amerikanske dikteren og romanforfatteren Julia Alvarez historien om Antonia Vega - en forfatter og pensjonert engelsk professor i sorg etter at mannen hennes plutselig dør, søsteren hennes forsvinner, og hun tar hos en gravid, papirløs tenåring.

femten Elsker krigshistorier Feministpressen på CUNY amazon.com $ 16,95$ 13,99 (17% avslag) HANDLE NÅ

Fra Julia de Burgos ’poesi til Victor Manuelle’s romantiske salsasanger og gode gamle advarsler fra mødrene våre, Ivelisse Rodriguezs fantastiske novellesamling utforsker de mange måtene Puerto Ricans lærer å og praktiserer kjærlighet på.

16 The Lost of Saints amazon.com $ 26,99$ 19,46 (28% avslag) HANDLE NÅ

De Shadowshaper serieforfatter Daniel José Older går bort fra fantasien for å utforske den cubanske revolusjonen på 1950-tallet i denne episke familiehistorien som vil holde deg gjettende helt til slutten.

17 Feberdrøm amazon.com $ 16,00NOK 12,45 (22% avslag) HANDLE NÅ

Den argentinske forfatteren Samanta Schweblins novelle (nylig oversatt fra spansk) følger en døende kvinne som heter Amanda, og det er både en spøkelseshistorie og en advarsel om kjærlighet som vil gjøre at du føler deg dypt urolig.

18 The Broken Angels House Back Bay Books amazon.com $ 16,99$ 11,55 (32% avslag) HANDLE NÅ

Luis Alberto Urreas siste roman er full av takknemlighet og kjærlighet for familien, da Miguel Angel de La Cruz - også kjent som Big Angel - samler hele klanen i de siste dagene av sitt liv til en siste episk fest.

19 Hårete bookshop.org$ 12,88

Melissa Lozada-Olivas intime poesibok undersøker forholdet mellom femininitet og kroppshår (tittelen oversettes til 'hårete'), mens hun også utforsker identitet, feminisme og innvandreropplevelsen. Diktene hennes er også omtalt i BreakBeats-antologien, LatinNeste .

tjue Lost Children Archive Årgang amazon.com$ 15,95 HANDLE NÅ

Fortell meg hvordan det ender forfatteren Valeria Luiselli er tilbake med en bok om en familie som legger ut på en biltur fra New York til Apacheria i Arizona, en region som en gang var bebodd av Apaches. Men turen tar en sving når de nærmer seg destinasjonen og kommer nærmere en 'innvandringskrise' på grensen.

tjueen Tropisk feber Amethyst Editions amazon.com$ 17,33 HANDLE NÅ

Juli Delgado Loperas frodige, tospråklige bok sentrerer seg om den unge Franciscas kamp for å gjøre opp med kjønnsidentiteten hennes blant migrasjonen fra Bogotá, Colombia til Miami.

22 Sangere Årgang amazon.com$ 15,26 HANDLE NÅ

Gods of Tango forfatter Carolina De Robertis følger livet til fem skeive kvinner som bor i Uruguay i en tid med landets 12-årige militære diktatur i Sangere —Historier som til slutt er en feiring av motstand.

2. 3 Et langt kronblad av havet Ballantine Books amazon.com $ 28,00$ 15,22 (46% avslag) HANDLE NÅ

Berømt chilensk journalist og forfatter Isabel Allende Et langt kronblad av havet er overbevisende historisk skjønnlitteratur som følger to unge mennesker over tid og kontinenter når de flykter etter etterspørselen etter den spanske borgerkrigen på 1930-tallet.

24 Filmer (og andre ting) Tolv amazon.com $ 25,00NOK 12,59 (50% avslag) HANDLE NÅ

Denne essaysamlingen fra New York Times bestselgende forfatter og Ringer forfatteren Shea Serrano er akkurat slik det høres ut: En liste med spørsmål og svar om filmene som har hatt langvarig innvirkning, fra Gjennomsnittlige gater og Jurassic Park til Slemme jenter og Selena .

25 Det er tre, det er stein En verden amazon.com $ 26,00NOK 159,99 (38% avslag) HANDLE NÅ

En debut i 2020 skriver Gabriella Burnham om tre kvinner i løpet av et år i São Paulo, Brasil - og effekten av deres forhold gjennom rase, privilegium og seksualitet.

Stephanie er SEO-sjef for Hearst Magazines, hvor hun samarbeider tett med redaktører for å informere om en unik innholdsstrategi for søk.