16 grunner til at du har støt på skjedeområdet ditt, ifølge Ob-Gyns

Nærbilde, av, granateple, skiver, på, rosa, bakgrunn Thomas Quack / EyeEmGetty Images

Hør her, ingen vil takle støt på vulva- eller skjedeområdet. Huden der nede er allerede følsom nok uten ekstra irritasjon! Men hvis tankene dine hopper til skumle konklusjoner om hva disse støtene er eller betyr for helsen din, vet du at det er mange mulige årsaker til støt i dette området, og de kan alle behandles og håndteres.Før du går inn i mulige årsaker til ujevnheter i vulva- og skjedeområdene, er det viktig å merke seg at for noen mennesker kan disse hudforandringene være vanskeligere å oppdage når de først dukker opp. Hvis du ikke fjern kjønnshåret , det er smart å ta opp rare hudforandringer eller symptomer du har hatt når du ser gynoen din, siden de kanskje ikke faktisk kan se dem. 'Dette betyr ikke at du bør endre din pleiepraksis, men hvis du har symptomer du er bekymret for, må du sørge for å ta det opp og påpeke dem,' sier Jodie Horton, MD, en advokat i Washington, DC, og sjefsmessig rådgiver for Elsker velvære .

Det samme gjelder hvis du har en mørkere hudfarge, sier hun. 'Hudtilstand i vulvar kan også være vanskeligere å legge merke til hos kvinner med mørkere hud, spesielt hvis huden i kjønnsområdet er beskyttet av kjønnshår,' sier Dr. Horton. Hvis du er en svart, urfolk eller en person med farge, er det viktig å ta opp uvanlige symptomer du opplever for å sikre at du får en nøyaktig diagnose og behandlingsplan.

Så hva har du egentlig med å gjøre der nede? Bruk denne guiden for å gi deg en bedre ide om hva som skjer med disse vaginale støtene, og hva som kan gjøres med dem.

1. Du har en breakout.

Du trodde sikkertkviservar over med så snart du peased ut av tenårene dine, men breakouts kan fortsatt hjemsøke deg i voksen alder - og ikke bare i ansiktet ditt.'Samme som andre steder på kroppen, kan vi også utvikle kviser i skjedeområdet,' sier , MD, av VSPOT Medi SPA i New York City. De ser ut som alle andre kviseflekker: rød, irritert og noen ganger fylt med pus. (Når de er pusfylte, kan de virke som hvite støt nær skjeden.)

Relatert historie

Ubehagelig som zits kan være, kjemp mot trangen til å presse dem. Dr. DeLucia anbefaler å holde hendene for deg selv og la huden rydde opp av seg selv: 'Vaginal kviserløser seg vanligvis som i ansiktet. ”

2. Hårfjerningsrutinen din irriterer huden din.

Å fjerne hår der nede kan være skikkelig smerte. Bortsett fra å gjøre den delikate huden langs bikinilinjen din rød og kløende, kan det også føre til inngrodde hår og follikulitt - et fancy begrep for en infisert hårsekk. I utgangspunktet er det super enkelt for hårfjerning å føre til ujevnheter i skjedeområdet, nærmere bestemt vulvaen.Relatert historie

“På grunn av forsøk på å behandle skjedeområdet med hårborttrekk, barbering , og voksing, hårene som vokser tilbake kan bli fanget [under huden] og smittet, forårsake ujevnheter og smerter, ”sier Dr. DeLucia.

Toning av hårfjerningen i en uke eller to bør bidra til å forhindre en hårete situasjonen blir verre, men pleiepåførte ujevnheter på vulva pleier å gå bort av seg selv uansett, sier Eve Espey , MD, professor og leder for obstetrisk og gynekologisk avdeling ved University of New Mexico School of Medicine.3. Du har fått nye føflekker eller hudmerker.

Over tid kan soleksponering bringe nytt fregner eller føflekker til overflaten, mens kontinuerlig friksjon forårsaket av hud-mot-hud eller hud-mot-klær-kontakt kan føre til hudmerker (myke, smertefrie hudklaffer).

Hudmerker utgjør ikke en trussel for helsen din og krever vanligvis ikke medisinsk behandling - med mindre de selvfølgelig irriterer deg til det punktet hvor du bare vil fjerne dem. Føflekker er litt av en annen historie: For det meste er de ingen biggie, men det er viktig at du kan se forskjellen mellom de normale og mistenkelige variantene - spesielt hvis du tilbringer mye tid i solen.

Relatert historie

Ifølge Skin Cancer Foundation , normale føflekker er vanligvis runde og jevnlig formet, og de kan være enten flate eller hevede. Atypiske føflekker har imidlertid en tendens til å være asymmetriske og flerfarget, og størrelsen kan øke over tid. Og ja, de kan også dukke opp i lysken, sier Dr. DeLucia. Hvis du har spiret en brun flekk som ser litt funky ut derfra, kan du sjekke den ut med en gang.4. Du har talgcyster.

Mellomsitter ved et skrivebordfra 9 til 5,trener svettepå treningsstudioet, og med påtrengende undertøy praktisk talt hvert minutt av dagen, får skjeden din nesten ikke så mye frisk luft som den trenger.

Et stadig tett miljø mellom bena og uopphørlig gni mot klær kan føre til vekst av talgcyster (væskefylte, muligens hvite støt på skjedeområdet som kan virke som kviser).

'De blir ofte funnet i lysken,' sier Dr. Espey. 'De kan bli smittet, men infeksjonen holder seg vanligvis i det området.' Varme bløtleggelser og et besøk til legen kan være nødvendig for å behandle talgcyster, sier Dr. DeLucia, men de er ingenting å miste søvn over.5. Du har kjønnsvorter.

Vaginale vorter er en type seksuelt overført infeksjon (STI), og de er ofte forårsaket av spesifikke stammer avhumant papillomavirus (HPV). De er små i størrelse, de kan være grove eller glatte på overflaten, og de er vanligvis hudfarge eller litt mørkere.

'Vorter forårsaker ikke helseproblemer,' sier Dr. Espey, 'selv om de fleste kvinner søker behandling på grunn av stigma og kosmetiske bekymringer rundt å ha kjønnsvorter, [som er smittsom ved seksuell kontakt].'

Selv om vortene i seg selv ikke er farlige, bør du likevel sjekke inn med legen din for å finne ut om de er forårsaket av HPV, noe som kan sette deg i fare forlivmorhalskreftog andre problemer.

6. Du har en Bartholins cyste.

Hvis den rare bumpen eller klumpen er nær åpningen til skjeden din, kan det være en Bartholins cyste, sier Allison Hill, MD, en ob-gyn ved Good Samaritan Hospital i Los Angeles og medforfatter av The Mommy Docs 'Ultimate Guide to Gravidity and Birth .

Relatert historie

Du har kjertler på hver side av din vaginalåpning som er ansvarlig for å hjelpe deg med å bli våt der nede og holde deg fin og smurt for morsomme tider, men noen ganger kan disse bli blokkert eller sikkerhetskopiert med væske. Cysten på egenhånd er ikke veldig stor avtale, men noen ganger blir de smittet og blir smertefulle og pusfylte, sier Dr. Hill.

Hvis cysten er liten og smertefri, vil legen din sannsynligvis be deg om å vente på den, og den vil sannsynligvis forsvinne av seg selv. Men hvis det blir stort og / eller smertefullt, må du oppsøke legen din med en gang. De kan tømme cysten og foreskrive antibiotika om nødvendig, sier hun.

7. Du har inngrodde hår.

Skamhår er preget av sin krøllete form, men den stramme spolen kan ha en stor ulempe: Skamhår er langt mer sannsynlig enn andre hår å grave seg inn i huden din igjen og forårsake inngrodde hår . 'Den vanligste grunnen til at jeg ser smertefulle støt i skjedeområdet er inngrodde hår,' bemerker Dr. Hill.

Relatert historie

Disse kan bli smittet, men det er ganske sjeldent - oftere enn ikke klør de og irriterer, legger hun til. Du kan bruke en pinsett og et speil for å prøve å fjerne det krenkende håret selv, eller du kan la det være i fred, og det skal til slutt gro av seg selv.

Hvis støtene ikke forsvinner eller viser tegn på infeksjon (rødhet, hevelse, smerte eller pus), må du sjekke inn hos legen din, sier hun.

8. Du har molluscum contagiosum.

Nei, det er ikke en Harry Potter-magi — molluscum contagiosum er et skummelt navn for en vanlig, godartet tilstand. Disse små, perleformede, faste støtene på skjedeområdet er et resultat av en hudinfeksjon forårsaket av molluscum contagiosum-viruset, og de er vanligvis de eneste symptomene. Noen ganger kan støtene bli større, bli røde, klø og ose.

Disse støtene kan vises hvor som helst på huden din, inkludert ansiktet, hendene og ja, kjønnsorganer, sier Dr. Hill. Du får dem ved å komme i kontakt med noen eller noe som bærer viruset - si, ved å ha sex eller dele et håndkle med noen som har åpne sår. Du kan til og med gi dem til deg selv. Hvis ujevnheter oser, er de smittsomme, og når du klør dem, kan du ved et uhell spre dem til andre deler av kroppen din.

For de fleste forsvinner disse vaginale støtene uten behandling i løpet av få måneder (så lenge du ikke klør dem og fortsetter å spre dem!), Men hvis du har et svekket immunforsvar, kan det hende du trenger medisinsk behandling, sier hun.

9. Du har en infisert svettekjertel.

Svettekjertler er overalt, inkludert i lysken din, som enhver jente som noen gang har brukt lysfargede leggings under en treningsøkt kan bevitne. Og de svettekjertlene kan bli smittet og forårsake hovne, smertefulle støt på skjedeområdet, sier Dr. Hill.

Relatert historie

Kvinner som trener i stramme leggings (som er stort sett alle oss, ikke sant?) Er spesielt utsatt for denne lidelsen - spesielt hvis du ikke dusjer med en gang, sier hun. Når du holder deg i dine fuktige treningsbukser, underbukser eller badedrakter, spesielt de som ikke er laget av fukttransporterende stoff, feller du svetten mot huden din, noe som kan føre til at svettekjertlene blir blokkert eller infisert.

Riktig hygiene, inkludert skyling av skjedeområdet med rent vann og a mild såpe hvis du vil , og å bytte til tørre klær så snart som mulig, vil forhindre de fleste ujevnheter i skjeden, sier hun. Ellers vil de sannsynligvis forsvinne alene; men hvis de viser tegn på infeksjon, kontakt legen din.

10. Du har syfilis.

Det første tegn på syfilis er en eller flere små, smertefrie støt på infeksjonsstedet - vanligvis kjønnsorganene eller munnen din, sier David Diaz, MD, en reproduktiv endokrinolog ved Orange Coast Memorial Medical Center i Fountain Valley, California. Skjeden støt forblir i tre til seks uker og forsvinner av seg selv. Men gjør ingen feil, dette betyr ikke at syfilis er borte, og du trenger fortsatt behandling ASAP, sier Dr. Diaz. Ellers kan det bli livstruende.

Syfilis kan behandles med antibiotika, men jo raskere du får det, jo bedre. Hvis du har noen grunn til å tro at du har blitt utsatt for en STD, bli testet, sier han.

11. Du har cyster for vaginal inklusjon.

Cyster kan skje hvor som helst, forklarer Dr. Horton, men en cyste for vaginal inklusjon er den vanligste typen cyste du finner der nede. De er ofte forårsaket av traumer, fødsler eller vaginal kirurgi.

Relatert historie

Selv om de vanligvis ikke forårsaker smerte og ikke er farlige, kan de definitivt være irriterende. Hvis det viser seg at du har dem, vil gynoen din overvåke dem.

12. Du har Skene’s kanalcyster.

Skene's kjertler finnes på hver side av urinrøret (urinåpningen der du tisser), forklarer Dr. Horton. En Skene's duct cyste vil dannes hvis kjertelen blir blokkert på grunn av en infeksjon. Disse cysterene er vanligvis mindre enn en centimeter store og gir ingen andre symptomer. Cyster større enn en centimeter kan imidlertid forårsake smerte ved vannlating og sex.

Relatert historie

Hvis cysten blir smittet og fylt med pus, og danner en abscess, vil kjertelen være øm, hovent og rød. En abscess kan behandles med antibiotika eller fjernes kirurgisk.

13. Du har vulvar varicosities.

Åreknuter er navnet på forstørrede, utvidede vener, og de kan helt dukke opp på vulva eller ytre del av skjeden. Det er mest vanlig hos gravide og kvinner med en tilstand som kalles bekkenbelastningssyndrom. I utgangspunktet er åreknuter resultatet av en endring i blodstrømmen og økte hormoner som får venene til å utvide seg og vokse. Åreknuter vil se blå eller lilla ut og bule ut fra huden.

Relatert historie

'Denne tilstanden kan være vanskelig å se hos kvinner som har mørkere hud, men hvis du opplever vulvartrykk, tyngde eller smerter under samleie, kan det være lurt å ta en bekkenundersøkelse for å utelukke det,' forklarer Dr. Horton. 'Behandlingen kan omfatte påføring av is, løfting av føttene og bruk av kompresjonsstrømper for å øke blodstrømmen til vulva.'

14. Du har lav sclerosus.

Dette er en sjelden tilstand som forårsaker tynne, skinnende hvite flekker på vulva og anus. Det kan forekomme i alle aldre, men det er vanligst hos kvinner over 50 år. Plastene kommer med kløe, blemmer, smerter og blødninger. Årsaken er ukjent, men eksperter mener at den er knyttet til immunsystemproblemer, hormonell ubalanse, genetikk og hudtraumer.

'Diagnose av lavsklerose kan være vanskelig og forveksles ofte med andre hudlidelser i vulva, da det innebærer en nøye undersøkelse av vulva, inkludert områder med kjønnshår,' sier Dr. Horton. 'Hvis du har det, er det viktig å ha livslange undersøkelser av huden som er berørt av lavskleros, fordi det fører til økt risiko for vulvarkreft.'

15. Du har kjønnsherpes.

Herpes er en tilstand de fleste kvinner er klar over, da det er en vanlig seksuelt overført infeksjon forårsaket av herpes simplex-virus (HSV) 1 og 2, sier Dr. Horton. Etter første eksponering vil viruset bli sovende og kan reaktivere når som helst. Symptomer inkluderer smerte, kløe, små røde støt, små hvite blemmer eller sår. Under et første utbrudd kan du ha influensalignende tegn og symptomer som hovne lymfeknuter i lysken, hodepine, muskelsmerter og feber, samt kløe og svie.

Relatert historie

'Det finnes ingen kur mot herpes, men symptomene kan behandles raskt med antiviral medisinering for å redusere varigheten av et utbrudd,' sier Dr. Horton. 'Kondomer er den beste måten å redusere risikoen for eksponering og overføring av herpes.'

16. Du har vulvarkreft.

Vulvarkreft er vanligst hos eldre kvinner, og den danner vanligvis som en kløende klump eller sår på vulva, ifølge Mayo Clinic .

Relatert historie

Før du friker ut, må du vite at eventuelle ujevnheter i skjeden din sannsynligvis ikke er kreft, med mindre de kommer med disse andre symptomene: kløe som aldri forsvinner, smerte og ømhet rundt vulva, vaginal blødning utenfor perioden, endringer i fargen eller tykkelse på vulvarhuden, og eventuelle åpne sår eller sår, ifølge Mayo Clinic.

Hvis du har disse symptomene vedvarende, må du sjekke ut klumper og støt av en lege. Hvis en av dem er kreft, kan den fjernes kirurgisk.