11 grunner til at tennene dine er skadet - og hva du kan gjøre med hver enkelt

skudd av en ung kvinne som pusser tennene på badet hennes PeopleImagesGetty Images

Det er ikke noe mer skjerpende eller grenseverdig ødeleggende enn tannirritasjon. Og sammen med den irriterende smerten kommer den skremmende virkeligheten at du kan ha tannlegeavtale i din nærmeste fremtid som involverer novokain, en rotkanal og en tredagers utvinning.

Men før du ringer ut av jobben, stiller opp Netflix-signaturen din og ber en venn om å komme over for støtte, er det viktig å vurdere de mange grunnene til at tennene dine gjør vondt som kanskje ikke er hulrelaterte i det hele tatt. “Tannverk eller tannsmerter kan være resultatet av et utall andre årsaker enn en enkel hulrom , Sier Gerry Curatola, DDS, tannlege og grunnlegger av Foryngelse tannpleie og RealSelf rådgiver. 'Det er derfor det er viktig å være kresne og være oppmerksomme på hvilken type smerte det er, hvor den kommer fra og når den skjer.'

For å hjelpe deg med å finne ut av problemet og unngå å oppleve unødvendig angst, fikk vi ned på de andre grunnene til at du kan oppleve ubehag i tannene.1. Du har superfølsomme tenner.

Hvis du føler at tannsmerter alltid kommer på mens du nyter kald mat eller drikke, som når du drikker isvann eller bite i en iskrem, kan det hende du har å gjøre med tannfølsomhet, sier Helen Martinez-Barron , DDS, en tannlege ved Pearland Family Dentistry i Houston-området. 'Dette er oftest forårsaket av emalje som bæres veldig tynn eller er fullstendig slitt, noe som skyldes slitasje fra tannsliping og syre erosjon forårsaket av sure matvarer eller gastrointestinale problemer som sur refluks eller hyppig oppkast,' forklarer Dr. Martinez- Barron.

Følsomhet for varme skyldes i mellomtiden problemer med tannmasse eller nerve, da det er et av de siste symptomene som føltes før nerven dør, sier hun. Dypt forfall, sprekker eller omfattende tannarbeid kan forårsake nervedød, noe som vanligvis indikerer at du trenger en rotkanal.

Hvordan behandle det: Behandling for kaldfølsomhet kan avhenge av graden av smerte, sier Dr. Martinez-Barron. Kjedelig eller svak følsomhet lindres vanligvis ved å bruke en tannkrem som inneholder kaliumnitrat eller tinnfluorid, slik som Sensodyne.

'Hvis følsomheten er litt mer uttalt, har vi produkter som kan brukes på kontoret, for eksempel en høyere konsentrasjon av fluor påført i skuffer, eller en desensibiliserende behandling kalt Gluma, som ligner på Sensodyne, eller til og med steroider,' sier Dr. Martinez-Barron. 'Alvorlig følsomhet vil ofte kreve full dekning av den gjenværende tannstrukturen med en krone, noe som er vanlig for pasienter med syre erosjon.'

2. Du opplever TMD (temporomandibular disorder).

Vanligvis referert til som TMJ, som faktisk refererer til det berørte temporomandibulære leddet, kan TMD være ganske mystisk da årsaken ikke alltid er åpenbar, sier Dr. Martinez-Barron. 'TMD kan være forårsaket av skade på kjeven, for eksempel et slag,' forklarer hun. 'Andre årsaker kan være knusing eller sliping av tennene (noe som legger mye press på leddet), forskyvning av skiven mellom hodeskallen og underkjeven, eller leddgikt.'

Hvordan behandle det: Behandling for TMD avhenger av årsaken, sier Dr. Martinez-Barron. Hvis du knytter tennene og opplever leddsmerter, hodepine, begrenset munnåpning og ansiktssmerter, kan Botox-injeksjoner i mastiksjonsmusklene bidra til å redusere kraften de trekker seg sammen med. Andre, mer kostnadseffektive midler inkluderer skreddersydde eller reseptfrie munnbeskyttere, fysioterapi, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID) som ibuprofen eller naproxen, muskelavslappende midler eller til og med en varmepute.

3. Du har nylig fått tennene dine hvite.

Tannbleking kan forårsake følsomhet, ettersom blekemiddel kan føre til at tennene blir midlertidig porøse, sier Dr. Martinez-Barron. Dette løser seg nesten alltid i løpet av få dager, eller ved å bruke en tannkrem som Sensodyne.

Hvordan behandle det: 'Du kan bidra til å minimere følsomheten ved å pusse tennene med Sensodyne en uke eller to før en blekebehandling,' sier hun.

4. Du børster for hardt, og det har ført til tyggegummiresesjon.

Selvfølgelig vil du få valpene så rene som en fløyte, men å bruke for mye press ellerbørster for aggressivtkan faktisk føre til flere problemer - og smerte.

'Å gjøre dette slites bort av selve tannstrukturen, så vel som resesjonen av tannkjøttet som normalt dekker tannroten,' sier Ira Handschuh, DDS, tannlege ved Dental Design Center i White Plains, New York. Du kan merke ekstrem følsomhet for å spise og drikke kalde ting, noe som skyldes at rotstrukturen din er mer utsatt.

Hvordan behandle det: Selv om du ikke kan 'angre' skaden forårsaket av overbørsting, kan du gjøre en avtale med tannlegen din, som kan plassere tannfargede fyllinger på områdene der tannen har slitt seg, sier Dr. Handschuh. 'Noen ganger er det også mulig å plassere et tannkjøtttransplantat for å bygge tannkjøttet tilbake til den høyden de opprinnelig var,' sier han. Det beste alternativet for å unngå denne skjebnen helt: Invester i en elektronisk tannbørste av høy kvalitet eller en manuell ekstra myk børste, og slå tilbake trykket.

5. Du har en tannkjøttinfeksjon.

Hvis du har blitt fortalt at du har gjort detperiodontal (tannkjøtt) sykdom, du er langt fra alene. Faktisk har nesten halvparten av den amerikanske voksne befolkningen 30 år og eldre mild, moderat eller alvorlig periodontitt, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Relaterte historier

Men selv om du er heldig nok til ikke å ha det, kan du fortsatt få en tannkjøttsinfeksjon. 'Dette skjer når bakterier eller bakterier kommer inn i tennene eller tannkjøttområdet og formerer seg til et punkt der kroppen ikke kan bekjempe de dårlige bakteriene,' sier Melissa Thompson, DDS, en Massachusetts-basert tannlege og eier av tre Aspen Dental-metoder. 'Infeksjonen kan forårsake smerte eller hevelse, en liten kvise over tannen eller området, frigjøring av puss eller til og med en dårlig smak i munnen.'

Hvordan behandle det: Så snart du merker noen av disse tegnene, er det best å komme til tannlegekontoret, stat. 'Tannkjøttsinfeksjon kan føre til en abscess, noe som kan gi enda verre smerter,' sier Dr. Handschuh. 'Tannlegen din må rense tannkjøttområdet rundt den infiserte tannen og foreskrive antibiotika og oral skylling umiddelbart.'

6. Du har opplevd tanntraumer.

Overraskende nok er du kanskje ikke klar over at du har hatt tanntraumer. Det kan være resultatet av en hendelse som skjedde for mange år siden. 'Dette kan medføre alt fra å falle og slå tennene, være i en bilulykke hvor det er en kraft i munnen eller kjeven, eller til og med å tygge på en slags mat som traumatiserer tannen,' sier Dr. Handschuh.

Sammen med tanntraumer eller tannbrudd kommer økt smerte ogfølsomhet når du tygger, som får tannen til å bøye seg og irritere nerveendene i tannen. 'Hvis en pasient skulle falle og slå eller skade en tann, ville tannlegen deres måtte holde øye med den tannen med regelmessige oppfølginger og røntgenbilder for å sikre at det ikke er noen infeksjon, og også at nerven inne i tannen ikke dør , Sier Dr. Thompson.

Hvis tannen har dødd som følge av traumer, vil tegn omfatte misfarging på utsiden av tannen og temperaturfølsomhet.

Hvordan behandle det: 'En rotkanal og krone er vanligvis den behandlingen som anbefales for en død tann, og hvis tannen måtte fjernes, ville det være neste trinn å implantere en bro eller et avtakbart apparat, for eksempel en delvis protese,' sier hun.

7. Du har en ekkel bihulebetennelse.

Spesielt i allergi- og influenssesongen, a bihulebetennelse kan krype opp på en måte som ikke en gang føles som en normal. 'Siden røttene til visse tenner faktisk sitter rett ved bihulene, speiler trykket fra en sinusinfeksjon faktisk tannsmerter,' sier Dr. Handschuh.

Hvordan behandle det: Du må kanskje vente ut bihulen for å bli kvitt tannverkene. 'I stedet for tannbehandling, ville man trenge medisiner som et decongestant og mulig antibiotika som er foreskrevet av deres familielege,' sier Dr. Handschuh.

8. Du sliper eller knytter tennene mens du sover.

Kanskje en betydelig annen allerede har ledet deg til at du har denne vanen, men det kan forårsake mer enn bare irritasjon for sengepartneren din. “I noen tilfeller kronisktannslipingkan føre til en ødelagt eller løs tann, ”sier Dr. Handschuh. 'Så det er veldig viktig å få tennene dine evaluert av tannlegen din, slik at han eller hun kan undersøke hvordan tennene dine passer sammen, og vurdere om noen av dem slår for hardt eller for tidlig.'

En ubalanse i hvor tennene møtes når de maler sammen, er det som kan forårsake problemer som tann- og muskelsmerter.

Hvordan behandle det: 'Det er mange måter å behandle denne typen smerte på, en av dem kan være bruk av nattevakt, som hjelper til med å fjerne krefter fra noen tenner og plassere kreftene jevnt i munnhulen,' sier han.

9. Du har nylig fått en fylling eller fått boret en tann.

Hvis dette er tilfelle, kan du merke skarp følsomhet når du biter ned i området du har gjort arbeidet. 'Når det blir boret tenner, kan du oppleve følsomhet overfor kulde i et par uker, noe som er normalt, men hvis det er følsomhet når du biter, spesielt på harde stoffer, kan det være behov for en justering slik at du tygger jevnere.' sier Dr. Thompson.

Hvordan behandle det: Siden du mest sannsynlig vil merke denne forekomsten etter at du allerede har forlatt tannlegekontoret, må du planlegge et oppfølgingsbesøk slik at tannlegen din kan kontrollere bittet og gjøre mindre justeringer for å lindre smertene. 'Tannlegen din vil justere bittet om nødvendig, og hvis det er temperaturfølsomt, kan de plassere et aktuelt fluor eller desensibiliserende pasta på området,' sier Dr. Thompson.

10. Du har en sprukket tann.

Dette kan være forårsaket av en rekke ting, inkludert å bite i noe hardt som får tannen til å sprekke, en skade fra noe utenfor munnen, som fall eller en ulykke, eller til og med tannknusing og sliping. 'Hvis det er en sprekk, kan det oppstå tannsmerter når du biter, tygger eller til og med drikker noe varmt eller kaldt,' sier Dr. Thompson.

Hvis sprekken er på en av fortennene, kan du faktisk se skaden, men hvis det er på baktennene, kan synligheten være vanskeligere.

Hvordan behandle det: Besøk tannlegekontoret med en gang, slik at han eller hun kan undersøke eller gjenopprette området før sprekken forverres - og umiddelbart slutte å tygge på noe vanskelig. 'Hvis det er på grunn av kjeveknusing og tannsliping, vil en spesiallaget nattvakt bli anbefalt for å beskytte tennene mot fremtidig traumer,' sier Dr. Thompson.

11. Du har et hulrom som er blitt til mer alvorlig tannråte.

Forfall som er liten til moderat i størrelse, gjør vanligvis ikke vondt, sier Dr. Martinez-Barron. 'Du begynner å føle smerte når forfallet nærmer seg nerven, noe som vanligvis betyr at det er på tide med en rotkanal siden et hulrom har gitt bakteriene en inngang til massen,' forklarer hun. 'Det er ingen hjemmemedisiner for dette, og antibiotika vil bare gi midlertidig lindring, da de ikke fjerner kilden til infeksjonen som er inne i tannen og vil ha ødelagt blodårene inne i tannen. Det er slik antibiotika vil bøte på infeksjon.'

Hvordan behandle det: 'Hvis ubehandlet, kan noen smerter og infeksjoner i tannen føre til livstruende bekymringer og kan spre seg i hele kroppen og forårsake en enda større infeksjon,' sier Dr. Handschuh, så følg opp med din vanligetannpleie avtalerhver sjette måned (eller oftere hvis tannlegen din anbefaler det) for å unngå disse mer alvorlige scenariene.

Bunnlinjen: Tannsmerter kan ha en enkel, lett å behandle årsak, eller det kan være mer komplisert, så det er best å alltid spille det trygt og gå til tannlegekontoret for en evaluering.